Bir yarışa girerken şartlar eşit olmalı, adaletli olmalı tamam ama bu şartları uydurmak için de tedbir almalısın. Eğer tedbir almıyorsan, şartları şekline uydurmuyorsan sonradan herhangi bir sebep arama hakkın olmaz. Yani Eşeğini sağlam kazığa bağla sonra tevekkül et diye boşuna dememişler.
Bayrampaşa nezdinde büyük bir sürpriz olmazsa AK Parti Atila Aydıner´le CHP Remzi Albayrak´la yarışacak, Saadet Partisi İsmail Acar´la bende varım diyor. Hepsine şimdiden hayırlı olsun deyip başarı dileyelim. Tabi bu seçim sadece partiler üstü ittifaklar seçimi olacak.
CUMHUR İTTİFAKI NASIL YOL ALIR
Cumhur İttifakı AK Parti ve MHP ile yola çıktı. MHP aday çıkarmıyor AK parti adayı Atila Aydıner´i destekleyecek. Partiler karşılıklı birbirini ziyaret etti. Ziyaretlerinde sorduğumuz soru tek listemi yapacaksınız? oldu. Şu an için yeni bir genel merkezler çalışması gelmediği takdirde her iki parti mecliste ayrı listeyle başkanlıkta tek adayla seçime girecekler.
2014 Yerel seçimlerinde AK parti 50,5 oy alırken, MHP seçimlerde AK Parti
Burada iki soru var..
Bir; Ayrı listeyle girerse şimdiye kadar MHP´nin aldığı oy oranıyla mecliste üye çıkaramıyor. AK Parti MHP meclise girmesi için oy desteği verecek mi?
İki; MHP seçmeni mecliste kendi listesine oy verirken başkanlıkta AK Parti adayı Atila Aydıner´e oy verecek mi?
Tabi bu soruların cevabını genel merkezler, partinin yetkili kurulları düşünüp elbette çözüm üreteceklerdir.
Burada AK Partiye büyük iş düşüyor.
AK Parti MHP seçmeninde oy alabilmesi için ya MHP ayrı listeyle çıksa bile meclis üyeliklerinde seçilebilecek yerden listeye MHP adayları koyması gerekir, yada oy desteği vererek zaten baraj sınırında olan MHP´nin elini güçlendirmesi gerekir.
Başkanlık seçiminde de eğer MHP oyunu alacaksa sanırım kontenjana tanınmış bir MHP´li koyarsa başkanlığa da MHP seçmeninden ancak oy alabilir.
Millet ittifakı kervanı yola çıktı henüz tam yapısı belli değil ama kervan yolda düzülür misali çalışmaları devam ediyor.
MİLLET İTTİFAKI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Uzun çalışmalar sonucunda Millet İttifakı partileri CHP ve İYİ Parti birlikte hareket ediyorlar. Millet İttifakı partilerinden Saadet Partisi bu kez kendi adaylarıyla ayrı giriyor.
Millet İttifakı partileri Bayrampaşa´da bariz bir çalışmaya başlamadılar. Zaten küçük bir ilçe olması sebebiyle siyasiler hep birbirlerini görüp oturup sohbet ettikleri için birlikte görülmeye çalışıyorlar. İYİ Parti zaten kuruluşundan itibaren Bayrampaşa´da basından uzak duruyor.
Kamuoyunun çok istediği bir aday olmamasına rağmen Belediye Başkanı Remzi Albayrak çalışmalarına başladı.
Millet İttifakı adayları üzerinde durmak gerekir. Nasıl bir araştırma yaptılar ki halkın istek ve görüşlerine kulak tıkadılar. CHP beklenen bir aday çıkarmadı. Kamuoyu ciddi bir çalkantı yaşadı.
Adaydan ziyade aday çıkarırken birleştirici, bütünleştirici bir strateji uygulanmadı. Kadın Kolları, gençlik Kolları ve yönetim kurlu üyeleri istifa etti. Büyük beklentisi olan umut vadeden adaylar olmayınca kamuoyu bir anda umudunu yitirdi. Bakalım bu umutsuzluğu çevirebilecek mi? bakacağız.
Millet İttifakında da Cumhur ittifakında olduğu gibi listeler nasıl olacak belirsiz. gene Cumhur ittifak partilerinden MHP ayrı liste sinyali veriyor. Millet İttifakı partilerinde böyle bir şey de görülmüyor.
Millet İttifakı partilerinden İYİ Partinin geçmişe ait bir oyu yok. 24 Haziran genel seçimlerinde ki oyunu alabilecek mi bir soru işareti. 24 Haziran seçimlerinde ki oyunu alırsa meclise üye çıkarır. Sanırım pazarlığını da bunun üzerinden yapacaktır. Fakat İYİ Parti İlçe Başkanı Raif Güler´in ve CHP Belediye Başkan Adayı Remzi Albayrak´ın Boşnak kökenli olması uyumlu çalışmanın da yolunu açacaktır.
Aynı Cumhur İttifakında olduğu gibi İttifakın ana partisi CHP, İYİ Parti mensuplarından meclis üyesi göstermesi ve kontenjanda tanınmış bir partili göstermesiyle oy alabileceğini düşünüyorum.
SAADET TEK BAŞINA
Genel seçimlerde Millet ittifakıyla hareket eden CHP listelerinden 2 milletvekili alan Saadet Partisi kendi adayıyla seçime katılıyor. İlçe Başkanı İsmail Acar 2014 mahalli seçimlerde olduğu gibi yine başkan adayı. Dürüst Başkan Dürüst Yönetim sloganıyla yola çıkan Saadet Partisi Adayı İsmail Acar emanet oyları geri almak istiyor.
KİM NASIL KAZANIR NASIL KAYBEDER
Görünürde AK parti şimdiden zaferi ilan etmiş gibi görünüyor. AK parti CHP adayını dört gözle bekledi. Daha tehlikeli görünen adaylardan çekindiklerini her platformda dile getiriyorlardı. CHP Adayları ortaya çıktıktan sonra derin bir oh çektiler. Fakat kaybetmekle kazanmak arasında ince bir çizgi var.
AK Parti bu seçimlerde oy kaybı yaşayacaksa adaylardan değil, konjüktürden dolayı kaybeder. Ekonomi bu kez seçmenin cebini kötü yaktı. Toplum kutuplaştırmadan rahatsız. Kanunlar çerçevesindeki kurlu partilerin ittifak yapmalarını illet, zillet diye ayrıştırmak toplumu rahatsız ediyor. Birde AK Parti 2014 seçimleri sonrası her seçim sonrasını iyi olacak denildi, referandumda sistem değişecek iyi olacak, sistem hükümeti gelecek iyi olacak denildi ama bir türlü iyiye gitmedi. Bu durum da vatandaş yeter artık diyebilir. Vatandaşın bunu diyebilmesi için doğru strateji görmesi gerekir.