Türk ün yüreğinin güzelliklerini sevgisini, özlemini, acısını ortaya koyduğu müzikal eserlerdir Türk Halk Müziği?
Evet yukarıda da belirttiğimiz gibi Türk halk Müziğinin yapı taşı aslında Türk´tür. Yüzyıllar boyunca halklar hep kendi müziklerini yapmış ve insanlara duygularını bu türettikleri müzik türü sayesinde ulaştırmışlardır. Halk müziklerinin en önemli unsuru anonim yani yazarı belli olmayan eserler olmasıdır.
Türk Halk Müziğinin Özellikleri
1. Türküler ve oyun havaları gibi ölçüsü ve ritmi belli olan parçalar kırık hava genel adı altında anılan ve koşmaları, yiğitlemeleri, güzellemeleri, taşlamaları, ninnileri vb kapsamına alır.
2. Sadelik, duyguluk ve içtenlik gibi özellikler taşıyan bu ürünlerde köy yaşantısının tüm konuları, yansımaları bulunur.
3. Uzunhavalarda ise ölçü ve ritim serbesttir; ancak dizisi bilinir ve dizi içindeki seyri belli kalıplara bağlıdır.
4. Türk Halk Müziği ürünleri, melodi, ritim, ölçü ve tonalite bakımlarından da Anadolu´nun çeşitli bölgelerinde değişik ve renkli özellikler gösterirler.
5. Türkülerde sözler (güfte) belirli bir hece kalıbına (4+4; 4+3, 4+4+3 vb.) uydurularak oluşturulur.
6. Türk Halk Müziği´nde klasik Türk Müziği´nin büyük formları ve büyük usulleri kullanılmaz.
7. Genelde birer cümlelik ezgiler yinelenir.
8. Genellikle aynı tonla kalmayan, başka tonlara da geçişler yapılarak yaratılmış ürünler Türk Halk Müziğinde görülür.
9. Oyun havaları da bölgelere göre değişik adlar alırlar.
Yukarıda Klasik Türk Halk müziğini kısaca tanımlamış olduk. Klasik halk müziğinin yanı sıra 1970´li yıllardan sonra ortaya çıkan güftesi ve bestesi kimin tarafından yazıldığı bilinen ancak Klasik halk müziği motiflerini taşıyan eserlerde Modern Türk Halk Müziği grubunda yer alır.
Türk halk müziği ait olduğu yörenin kültürüyle ilgilidir. O yörenin kültürünü kapsar ve yansıtır. Türk halk müziğinin geçmişi çok eskidir. İçeriklerinde mertlik, acı, özlem ve sevgi bulundurabilir. Ülkemizin tüm özelliklerini yansıtabildiği için sevilerek dinlenir ve ilgi görür. Türk halk müziğinin en temel çalgı aleti bağlama olarak kabul edilir. Halk ozanları Türk halk müziğinin temelidir. Türk halk müziğinin kaynağında halk ozanlarımız bulunur. Halk ozanlarımız Türk halk müziğinde kendi yöresinin kültüründen ve yaşantısından bahseder. Türk halk müziğinin dili çok ağırdır ve içerisinde divan edebiyatı sıkça kullanılır.