SÜHENDAN KAHRAMAN / Çocuk Terapisti


TOPLUMDA ŞİDDET

Suhenden Kahraman yazısı


Türkiye gündeminden düşmeyen şiddet yıllardır tartışılan bir konudur. Gazetelerde üçüncü sayfa haberlerinin yarısı kocası tarafından öldürülen, şiddete maruz kalan, tecavüze uğrayan kadınlardan bahsediyor. Her gün okuduğumuz bu şiddet haberlerinin yasını tutuyoruz. Kadına şiddet yaşamımızın bir gerçeği haline geldi. Aile bireylerini, çocukları, toplumu önemli ölçüde etkiliyor. Ancak kültürümüzde kadına şiddet tolere ediliyor. Aile baskısı ile normalleştiriliyor. Erkekler şiddeti bir diplin ve ceza aracı olarak görüyor. Erkek hegemonyasının kadın üzerindeki baskıcı tutumu aciz, güçsüz ve güvensiz erkeklerin çaresizliğinin göstergesidir aslında. Çocukları yetiştirmede de önemli bir yeri var. Çocukluk çağında şiddet görenler ileride kurduğu aile düzeninde de çocukları ve eşi üzerinde uygulayıcı oldukları gözlemleniyor.

Ülkemizde kadına olan şiddet kültürel görülüp maalesef göz yumuluyor. Sonuç olarak bu davranış pekişiyor. Toplumsal açıdan kültür olarak görülse de gerek ekonomik sıkıntılar, eğitim düzeyinin düşük olması, alkol kullanımı, gerekse anlayışsızlıkları, en önemlisi ise doğru empati yapabilme becerisinin eksikliği de yaşanan şiddeti tetikleyen unsurlardandır. Toplumda kullanılan bazı şiddet içerikli öğeler (kadının sırtından sopayı, karnın sıpayı eksik etmeyeceksin, dayak cennetten çıkmadır gibi…) de eğitimsizlik düzeyimizi yüzümüze vuruyor. 

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre ensest, cinsel istismar, tecavüz ciddi boyutlara ulaşmıştır. Cinsel istismara, tecavüze uğrayanlar ileride cinsel şiddet eğilimine sahip oluyor. 

Ayrıca en önemli konulardan birisi de çocuk yaşta gelin edilen kız çocukları, şiddetin   diğer ağır mağdurlarıdır. Okula gitme çağında evlendirilen kız çocukları bu ülkenin büyük yarasıdır. Özellikte bu konu önlenmelidir. Reyting uğruna şiddet içeren diziler, filmler, çocuklara yönelik çizgi filmler, olumsuz davranışları tetikliyor. Bunların önüne geçmek için daha sıkı denetimler yapılmalıdır.

Şiddete maruz kalan kadınlarımız da kendine güvensizlik, yalnızlık, çaresizlik gibi duygu değişimleri yaşadığını görüyoruz. Daha sonrasında ise ciddi ruhsal sıkıntılar yaşaması söz konusu olabiliyor. Böyle gerekli durumlar da psikolojik yardım alabilirler. 

Şiddete uğrayan kadınlar, kol kırılır yen içinde kalır diye düşünmeden, uğranılan şiddetin şikayetinin yapılması, kendinize duyduğunuz saygının işareti olacaktır. Mağdur ve şiddet gören kadınlarımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine ve bulundukları yerde varsa ŞÖNİM’e (şiddet önleme ve izleme merkezine) başvurabilirler. Ayrıca kadın örgütleri, belediye kadın danışma merkezleri, Kaymakamlık, Valiliklere başvurabilirler. Aynı zamanda eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar sistemine (KADES) ulaşabiliyorlar.

KADES uygulamasını telefonlarına indirdiklerinde bir tuş kadar yakın olan polisler en hızlı şekilde yardımınıza koşuyorlar. Devletin kadına verdiği destek ve şiddete verilen caydırıcı cezalar ile şiddetin önüne geçebileceğimizi düşünüyorum. Böylelikle kadınlarımız daha güçlü, kendine güvenen, azimli, başarılı bir yolda ilerlemeye devam edecektir.

Atatürk’ün de dediği gibi “Ey Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” Kadınlarımızı hak ettikleri yerde görmek en büyük isteğimizdir.

REMZİ ALBAYRAK’ SERBEST BIRAKILDI, BEKİR ÖNDER’ TUTUKLAMA

BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN VATANDAŞLARA "KUŞ YEMLİĞİ" ÇAĞRISI

CHP BAYRAMPAŞA SAĞMALCILAR METRO DURAĞINDA VATANDAŞLA BULUŞTU

BEYLİKDÜZÜ’NDE PARKLARA ÇİRKİN SALDIRI

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NA SULTANGAZİLİ SPORCULAR DAMGA VURDU

GELECEĞİN ŞAMPİYONLARI BAYRAMPAŞA’DA YETİŞİYOR

BAYRAMPAŞA'DA EĞİTİM ZİRVESİ: EDEP TOPLANDI

AFETLERE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ: BAYRAMPAŞA HAZIRLANIYOR

BAYRAMPAŞA’DA GAZİLER VE GENÇLER OMUZ OMUZA

MİLLETVEKİLİ KARAYEL’DEN BAŞKAN VEKİLİ AKIN’A ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA KANDİL BEREKETİ

ALİ EDİBALİ’DEN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TAVSİYE DOLU BİR YAZI

GAZETE HABERLERİNDEKİ YALANLAR VE ALGI YÖNETİMİ

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANI REMZİ ALBAYRAK İLE BİRLİKTE 4 KİŞİ GÖZALTINDA

İSTANBUL’DA KONYA RÜZGARI: BAŞAKŞEHİR’DE ŞİVLİLİK COŞKUSU

SATRANÇ’TA BAYSEM ÖĞRENCİLERİNDEN BÜYÜK BAŞARI

BAYRAMPAŞA KARİYER GÜNLERİ BAŞLADI

BOSNA-SANCAK DERNEĞİ'NDEN, İL SAĞLIK MÜDÜRÜ’NE ZİYARET

MÜBAREK REGAİP KANDİLİ’NİZ KUTLU OLSUN

SULTANGAZİ’DE PAZAR YERLERİNE SIKI DENETİM

İstanbul

30.12.2025

  • İMSAK 06:50
  • GÜNEŞ 08:22
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 15:31
  • AKŞAM 17:51
  • YATSI 19:18
  • Salı 10.6 ° / 5.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 4.8 ° / 2.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 4.4 ° / 0.4 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9