YUNUS TOPUZ Eğitimci/Yazar


SENDİKAL ÇEKİŞMELERİN KISKACINDA KAMU DÜZENİ NASIL SAĞLANACAK?

Yunus Topuz yazısı


Okul müdürleri ve idari amirler, görevlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yerine getirmekle yükümlüdür. Ancak birçok kamu kurumunda tecrübe edildiği üzere, özellikle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında okul müdürlerine yönelik sendikal baskılar ve üye kaybetme endişesi, yöneticilerin görevlerini kanun ve mevzuata uygun şekilde, tarafsızca icra etmelerini engellemektedir.

Sendikaların her yıl yetkiyi alabilmek adına girdikleri kıyasıya rekabet; okullarda öğretmenler ve idareciler arasında çeşitli huzursuzluklara yol açmaktadır. Örneğin; görevini kasten ihmal eden bir öğretmeni mevzuat gereği sözlü veya yazılı olarak uyaran bir okul müdürü, anında sendikal baskıyla karşı karşıya kalmakta ve "mobbing" yapmakla suçlanmaktadır. Okullarda kümelenen sendikal, hemşehrici, ideolojik veya etnik odaklar; adeta bir ittifak kurarak kamu idaresini baskı altına almakta, kamu otoritesini zedelemek ve yıpratmak için her türlü yolu denemektedir.

Bu noktada okul müdürleri için iki zorlu seçenek ortaya çıkmaktadır:

Ya bu yapıların baskılarına boyun eğilecek: Mevzuattan kaynaklanan emir ve görevlerin yerine getirilmemesine göz yumulacak, tabiri caizse "körler sağırlar birbirini ağırlar" anlayışıyla idari zafiyet kabullenilecektir. Bu yolu seçen müdürlerin "kağıt üzerinde" huzuru yerinde görünse de kamu düzeni ağır yara almaktadır.

Ya da devlet adamlığı vasfı sergilenecek: Sonucu ne olursa olsun; açılacak soruşturmalara ve ortaya atılacak asılsız iftiralara göğüs gererek devletin otoritesi ve eğitim kalitesi tesis edilecektir. Ne yazık ki bu onurlu duruşu sergileyen müdürler, sürekli bir soruşturma ve iftira baskısı altında görev yapmaya çalışmaktadır.

Devletin, mülki ve idari amirlerin; görevini hakkıyla yerine getiren bu müdürlere sahip çıkması, devletin bekası ve kurumsal devamlılık açısından elzemdir. Aksi takdirde, okullarda oluşacak küçük grupların "başı bozuk" tavırları eğitim ortamını zehirleyecek, bu durumdan en büyük zararı yine öğrencilerimiz görecektir. Mülki amirlerin ve müfettişlerin öncelikli görevi; kamu düzenini korumak ve liyakatle görev yapan yöneticileri yalnız bırakmamaktır.

Unutulmamalıdır ki:

"Mal cimrilerde, silah korkaklarda, karar da zayıflarda olursa işler bozulur." (Hz. Ebubekir)

MUHTAR ADAYI ÖZLEM DEMİR KAYMAKAM ÇİFTÇİ’YE ZİYARETTE BULUNDU

BAYRAMPAŞA’NIN GURURU CEMAL ÖZTÜRK’TEN ULUSLARARASI BAŞARI

BAYRAMPAŞA SİVASLILAR DERNEĞİ’NDEN 10 BİN ASKIDA EKMEKLİK DAYANIŞMASI

SIFIR ATIK GÜNÜ’NDE EYÜPSULTAN’DA ANLAMLI ETKİNLİK: “ATIK YOK, HAYAL GÜCÜ VAR”

İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YENTÜR’DEN BAŞKAN VEKİLİ AKIN’A ZİYARET

YEŞİLAY'DAN UYARI: "SOSYAL MEDYA HEM BAĞIMLILIK OLUŞTURUYOR HEM DİĞER BAĞIMLILIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR"

BU GİDİŞAT SÜRDÜRÜLEMEZ! LİYAKAT YOKSA DEVLET ZAYIFLAR

MUHTAR ADAYI ÖZLEM DEMİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ AKIN’A ZİYARET

BAYRAMPAŞA MECLİSİNDE DENGELER DEĞİŞİYOR: BAĞIMSIZLAR DAĞILDI, AK PARTİ ÜYE SAYISI ARTTI

ÖZLEM DEMİR SAHAYA İNDİ: İLK DURAK AK PARTİ BAYRAMPAŞA

200. GÜN YÜRÜYÜŞÜ GÜZELDİ TRAFİK ENGELİ TEPKİ GÖRDÜ

MUHSİN YAZICIOĞLU BAYRAMPAŞA’DA DUALARLA ANILDI

BAYRAMPAŞA’DA ÇOCUK EĞİTİMİ İÇİN MEB İLE ORTAK PROTOKOL

BAYRAMPAŞA’DA EĞİTİM İÇİN ORTAK AKIL BULUŞMASI

“ATEŞLE OYNAMAYINIZ, TÜRK MİLLETİNİ KARŞINIZDA BULURSUNUZ!”

BAYRAMPAŞA’DA ADALET YÜRÜYÜŞÜ: "200 GÜNDÜR İDDİANAME NEREDE?"

KÂĞITHANE’DE YEŞİL ALANLARDA BAKIM VE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ, GAZİOSMANPAŞA’DA DOĞAÇLAMA TİYATRO ETKİNLİĞİ İLE KUTLANDI

ARNAVUTKÖY MERKEZ CAMİİ YENİLENİYOR: RİSKLİ YAPI YIKILIYOR, YERİNE MODERN CAMİ GELİYOR

İstanbul

03.04.2026

  • İMSAK 05:10
  • GÜNEŞ 06:38
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:47
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 20:59

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17