Editör´den Mehmet Ceylan

Tarih: 30.04.2019 09:46

SEÇİMLER BİTTİ İCRAAT ZAMANI

Facebook Twitter Linked-in

Günlerce ülkeyi meşgul eden yerel seçimler hala İstanbul´da meşgul etmeye devam etse de ülke genelinde meşguliyet sona erdi. Seçimler sona erdiğine göre iktidarı muhalefeti elele vererek bulundukları belde, ilçe ve ilde artık icraat zamanı. 

Seçimlere giderken yapılan algı siyasetini, kısır çekişmeleri, rekabet diye algılanan düşmanca hareketleri bir tarafa bırakma zamanı.

Yerel seçimlerin kaybedeni kazananı yok desek yerinde olur. Bu seçimler bir şeyi daha gösterdi bundan sonra seçimler hep iki güç çarpışmasıyla geçecek onun için de ittifaklar kaçınılmaz olacak.

Bir kaç cümle ile AK Partinin İstanbul için itirazlarına bakmak istiyorum. 8 Milyon seçmenin oy kullandığı bir kentte 25 bin oy farkı küçük bir fark bu sebepten teknik hatalar ve geçersiz oyların yeniden gözden geçirmesini istemesi çok normal ama bu işi organize bir çeteye bağlayıp hile yapıldı denilmesi çokta normal değil. Sandık kurullarını suçlamakla tüm ilçelerin kaymakamları, İlçe seçim kurumu müdürleri, hakimleri ve yüzlerce memur ve sandık görevlisini lekelemiş oldu. Büyük bir organize olsa  öyle fark 5-10 binlerle mi kalır? Birde zaten KHK ile ihraç edilen binlerce vatandaş mağdur oldu işleri elinden alındı.  Birde vatandaşlık haklarımı elinden alınıyor? KHK ile işlerinden ihraç edilmesi vatandaşlıktan çıkarılmadığına ve haklarında böyle bir mahkeme kararı olmadığına göre nasıl olurda kullandıkları oya itiraz edilir? Bırakın oy haklarının elinden alınması YSK´nın adaylıklarını onayladığı KHK´lıların başkanlıklarının elinden alınması bile hukuka uygun değil. 

YSK siyasi baskıyla şu an ciddi hukuksuzluğa imza atıyor. Siyasi baskıdan dolayı İstanbul seçimlerini oyalıyor. Yapılan olağanüstü itirazı reddetseler hemen bir şeylerle yaftalanacaklar, kabul etseler hukuku çiğneyecekler kara kara düşünüyorlar.

DOĞUDA CUMHUR, BATIDA MİLLET

Yerel seçimlerin en tartışılan konusu HDP seçmeninin kimi desteklediğidir. Önce şu bilinmesi gerekir HDP parti olarak bir terör örgütü uzantısı tartışılmaz ama seçmeninin hepsini terörist olarak görmek çok yanlıştır. Kürt seçmeni yapılan yanlış politikalar, Kürt siyaseti politikası HDP´ye yönlendirmiştir. Mütedeyyin Kürt seçmen Kürt siyasetin temsilcisi görerek ve adayların etkisiyle genel seçimlerde HDP´ye oy verdi. Yerel seçimlere gelince doğuda Cumhur İttifakından AK Parti, batıda Millet İttifakından CHP adaylarına oy verdiği bir gerçek. 

BÜYÜKŞEHİRLERDE AK PARTİ YIKIMI

Büyükşehirlerde AK Parti kaybetti CHP kazandı ama bu millet ferasetini gösterdi denge politikasını seçilenlerin önüne koydu. Bu feraset sahibi millet iktidara sen çok şımardın dur derken, muhalefete de sana tam güvenmiyorum bu kadarıyla idare et dedi. 

Seçmen Büyükşehirlerde Millet İttifakının amiral Kaptanı CHP´ye başkanlıkları verirken, Cumhur İttifakının amiral Kaptanı AK Parti´ye meclisi teslim etti. Büyükşehirler oto kontrol içinde yönetilecek. Hem başkanlar hem de meclis üyelerine büyük gören düşüyor. Büyük bir sınav arifesindeler. 

Başkanlar ve meclis üyeleri gerçekten seçmenin verdiği mesajı iyi okuyup millete mi hizmet edecekler? Yoksa partizanca mı davranacaklar göreceğiz.

Ayrıca başkanlar HDP seçmeninin de desteğini aldığı bir gerçek. Seçmenden destek alması değil asıl sorun HDP yönetimi PKK uzantısı olduğu gerçeği olmasıdır. İşte tam da büyük sınav burada herkesin başkanı olacağız diye PKK uzantılarını bağırlarına mı basacak, yoksa mesafe koyabilecekler mi?

BAYRAMPAŞA´DA KAZANAN KAYBEDEN

31 Mart Yerel seçimlerde tüm ülkede olduğu gibi Bayrampaşa´da da seçimler bitti seçmen tercihini yaptı. Bundan sonra tartışma değil icraat zamanı. 

Seçimleri kısaca değerlendirecek olursak CHP büyük bir fırsat kaçırdı. Seçim öncesi söylediğimiz gibi alabilecekleri seçimi merkez sağa yakın bir aday olmadığından dolayı kaçırdı. 

AK Parti ise yanlış listeleme yüzünden en az üç puan eksik oy aldı. AK Partiye kızgın seçmen SP ve BBP´ye kaydı yaklaşık %2,5 yani 4 bine yakın oy gitti. Fakat  asıl oy kayıbı önceki sayıda editör köşesinde yazdığımız gibi AK Parti MHP seçmeninden oy alabileceği bir liste yapmadı. Aldığımız bilgilere göre MHP genel merkezi istekte bulunmadığı yönünde ama AK Parti jest yapıp kontenjana ve seçilebilecek yere birer MHP´li aday daha koysaydı en az üç puan daha alırdı. Bu gelecek puanla meclis aritmetiği de değişirdi. Muhtemelen MHP ve İYİ Parti 3er üye  AK parti 21 CHP ise 10 üye ile temsil ederdi.

Bayrampaşa´da da kazanan belli kaybeden belli meclis belli bundan sonra hep beraber icraat zamanı. Bayrampaşa belediye meclisi önceden iki parti olurdu bu kez İYİ Parti üyeleride kendi partisine dönerlerse  dört partili bir meclis olacak. Şu an  AK parti 21, CHP 15, MHP 1 üye ile temsil ediliyor. İYİ Partili üyeler kendi partilerine geçerse CHP 12, İYİ Parti 3 üye ile temsil edecek. Zaten Bayrampaşa siyasetindeki denge, uslup, samimiyet ve saygı meclise de yansıdığına göre Belediye Başkanı Atila Aydıner´in meclis konuşmasında dediği gibi muhalefeti dikkate alarak yöneteceklerini umarız.

Bu vesileyle seçimlerin ülkemize ve Bayrampaşa´mıza hayırlar getirmesini temenni eder, yeni seçilen meclis üyelerine başarılar dileriz.

MECLİS GÜZEL BAŞLADI

Bayrampaşa Belediye Meclisi seçimler sonrası yeni seçilen üyelerle ilk toplantısını yaparak görev bölümü yaptı. Meclis başkanı kim olacak tartışmalarına da son nokta konuldu. Ali Hacınoğmanoğlu AK parti grubunun oylarıyla meclis başkanı oldu. Meclis ilk sınavını da ikinci oturumda faaliyet raporu görüşmeleriyle verdi. Şimdiye kadar alıştığımız saygılı meclis ve öz güven içinde metanetli başkan fotoğrafının değişmediği görüldü. Ali Hacınoğmanoğlu ilk sınavında yaptığı konuşmada ve akabinde yaptığı oturum başkanlığında bu fotoğrafı hakkıyla verdi. meclis başkan ve üyelerin saygı ve muhabbet çerçevesinde iyi başlamış olması sevindirdi.    

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —