Arş’ı taşıyanlar ve onun çevresinde bulunanlar (melekler) Rablerini hamd ederek tespih ederler, O’na inanırlar ve inananlar için (şöyle diyerek) bağışlanma dilerler: “Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O hâlde tövbe eden ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları cehennem azâbından koru.”
“Ey Rabbimiz! Onları da onların babalarından, eşlerinden ve soylarından iyi olanları da, kendilerine vaad ettiğin Adn cennetlerine koy. Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin.”
“Onları kötülüklerden koru. Sen o gün kimi kötülüklerden korursan, ona rahmet etmiş olursun. İşte bu büyük başarıdır.” (Mü’min 40/7-9)
Kur’an ve Hadis, meleklerin mü’minlerle olan alâka ve muhabbetine dair pek çok örneklerle doludur.
Fussılet suresinde bu durum, meleklerin ağzından dünya hayatında da âhiret hayatında da size dostuz” şeklinde şöyle ifade edilmektedir;
“Şüphesiz “Rabbimiz Allah’tır” deyip de sonra dosdoğru olanlar var ya, onların üzerine akın akın melekler iner ve derler ki: “Korkmayın, üzülmeyin, size (dünyada iken) va’dedilmekte olan cennetle sevinin!”
“Biz dünya hayatında da âhirette de sizin dostlarınızız. Çok bağışlayan ve çok merhametli olan Allah’tan bir ağırlama olarak, orada canlarınızın çektiği her şey var, istediğiniz her şey orada sizin için var.” (Fussilet 41/30-32)
Salih amel işleyenlerin aileleri ile birlikte cennette de beraber olacakları da Ra’d sursinde bildirilmektedir. Rabbimiz (cc) haber veriyor;
“O güzel son, babalarından, eşlerinden ve çocuklarından lâyık olanlarla birlikte girecekleri adn cennetleridir; melekler de “Sabretmenize karşılık elde ettiğiniz esenlik daim olsun! Dünya yurdunun ardından ulaştığınız sonuç ne güzel oldu!” diyerek her kapıdan onların yanına girerler.” (Ra’d 13/23- 24)
Bu ayetlerin bildirdiklerinden başka, pek çok vesilelerle de meleklerin mü’minler için dua ettiği haber verilmiştir. Hasta ziyaret edenler, namaz için mescidde bekleyenler, namaz kıldığı yerde namazdan sonra bekleyenler, ilim öğrenenler, cömert kimseler, sadaka verenler bunlar arasındadır. Bu, aynı zamanda, mü’minlerin de birbirine dua etmesini teşvik eden bir durumdur ki, bu hususu yine meleklerin duası vesileşiyle dile getiren bir hadîs-i şerîflerinde peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, ‘Âmin. Aynı şeyler sana da verilsin’ diye dua eder.” (Müslim)
Meleklerin muhabbetini hak ederek adn cennetinde ailelerimizle birlikte olmak temenni ve duası ile…
İstanbul
31.10.2024