KİRLİLİK ÇÜRÜMENİN BAŞLANGICIDIR

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


İnsan hayatının her alanında kirlilik çürümenin başlangıcıdır. Kirli olan kıyafetinizin bir zaman sonra çürüdüğünü görürsünüz. Vücudunuz kirli olursa zaman içinde, vücudunuzda çürümeler, yaralar meydana gelir. Kirli vücudun üzerine temiz yeni kıyafetler giydiğiniz zaman içindeki kirliliği gizler ama çürümeyi durdurmaz. Temizlenen kıyafetler, temizlendiği zaman yenilenmiş olur, temizlenen vücut hastalıktan kurtulur.

Nasıl ki, kıyafetlerimiz, vücudumuz kirlenince çürüme başlangıcı olursa, kirli siyaset kirli toplumu meydana getirir. Toplumda değerler çürür sonunda da toplum özelliğini kaybeder.

KİRLİ TOPLUM, KİRLİ SİYASETLE OLUŞUR

Siyaseti ilmin ışığında, bilimin içinde, ibadet bilinciyle, üretken, ahlaklı ve adalet üzerine bir yapıya oturtulmazsa, topluma değer yapısını da oluşturmak mümkün değildir. Toplum değerleriyle yaşar. Bu toplum değerlerini de siyasetle oluşturabilirsiniz. Eğer siyaseti ilmin ışığında, bilimin içinde, ibadet bilinciyle, üretken, ahlaklı ve adalet üzerine oturtmazsanız bunun adına da siyaset denilmez, iktidar hırsının yaşandığı kirli bir politika üretilmiş olur.

Siyasetin en büyük hedefi ahlaklı ve adaletli bir yönetim sağlayarak medeniyet devleti kurmak olmalıdır. Hedefi olmayan siyaset, popülist politikalar ve iktidar hırsıyla oluşan hükümetlerin kısa vadede kendini gösterme politikaları kısa zaman sonra krizlerin odağı oluşur. Oluşan bu krizlerden kurtulmak için meşru zeminden uzaklaşır, kirli siyaset başlar. Bu kirli politikalar topluma sirayet eder. Bu sirayet toplum bireylerinin de meşru zeminden uzaklaşması ve kirli politikanın getirdiği kirli bir zemin oluşur. Bu kirli zemin , kirli toplumu beraberinde getirir.

Ülkeyi yöneten ve yönetmeye talip olan siyasi iradenin yanlış politikaları toplumu maddi zorlukların esirir yapar, bu zorluklar eksen kaymasına sebebiyet verir. Ekonomide, gelirde, eğitimde sosyal alanda adaletli ve ahlaklı olmazsa, toplum değerlerini korumazsa, siyasi iradenin üstünde olan kirlilik toplum bireylerine sirayet eder. Siyasi irade üzerinde olan kirlikle birlikte toplumda kirlenmiş olur. Temiz toplum, temiz siyasi iradenin icraatlarıyla mümkün olur.

KİRLİLİĞE SES ÇIKARMAYAN TOPLUM DA TEMİZ OLMAZ

Ülkeyi yöneten ve yönetmeye talip olan siyasi iradenin yanlışları ve kirliliklerini görüp ses çıkarmayan kim olursa olsun bunun vebalinden kurtulamaz. 

Toplum bireyleri kendini yönetenlerin yanlışlarına ses çıkarmadığı, doğru ve yanlışı ayırmadığı, sadece alkışladığı sürece yanlışların düzelmesi mümkün değildir. Her bireyin kişisine bakmadan yaptıkları doğruları nasıl destekliyorsa, yanlışların da karşısında durmalıdır. Yapılanları sorgulamalıdır. Sorgulamayan toplumlar bir zaman sonra aynı yanlışların getirdiği çukura kendisinde düştüğünü görürsünüz. Sorgulamayan toplumlar bir süre sonra o yanlışlarla yol alan siyasi iradenin esiri olurlar. Doğruyu ve yanlışı göremezler her yapılanı doğru kabul ederler. Bu durum aynı zamanda kutuplaşmayı da beraberinde getirmiş olur. Her şeyi doğru gören ve her şeyi yanlış gören iki kutuplu bir tolum meydana gelir. Toplum bireyleri yöneticilerin icraatlarından sorumludur. Oy vermiş desteklemiş olabilir, desteklemiş olması yanlışlarını görmeyeceği anlamına gelmez. 

Her toplum bireyi yapılan yanlışlardan yöneticiler kadar sorumludur. Yanlışlar sıkıntıları, sıkıntılar kirliliği getirir. Farkında olmadan o kirlenme toplumun her katmanını sarmış olur. Kimse ben sorumlu değilim diyemez. 

Çok güzel bir ata sözümüz var, “Kurunun yanında yaş da yanar” herkes sorumludur. Herkes sorumluluğunun bilinciyle hareket etmek mecburiyetindedir. 

Bu gün geldiğimiz noktada kirlenmiş siyaset toplumu da kirletiyor. Bunun çözümü sorgulayan bir toplum olmaktan geçer. Sorgulamak için okumak, araştırmak, doğruyu aramakla, hakikati bulmakla başlar.

Kadri yetişmiş
11.09.2023 08:59:53
Yüreğine sağlık insanlar Bu yapılanlardan biraz İbret alsa gerisi gelecek İki torba kömüre kurban Oluyoruz.

Osman KILIÇ
11.09.2023 12:42:42
Mehmet Bey temizliğe davet yazınız çok isabetli elinize gönlünüze sağlık afiyetler diliyorum

Mustafa Aykun
11.09.2023 14:16:01
Çok doğru bir siyaset anlayışı Çok yararlandım teşekkür ederim

Ahmet Akman
12.09.2023 17:41:17
Teşekkür ederim, temizlik imandan gelir,temiz toplum ve temiz ve şeffaf siyaset yapılmalıdır.

GENÇLİK BULUŞMALARI TAM GAZ DEVAM

EBELER HAFTASI’NDA ENGELSİZ KIZILAY’DAN ANLAMLI ZİYARET

SAADET PARTİSİ BAYRAMPAŞA’DA STAND ÇALIŞMASI VE ESNAF ZİYARETLERİ

MHP BAYRAMPAŞA MECLİS ÜYELERİNDEN İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ’A ZİYARET

MÜFTÜLER EMANETLERİ SAHİPLERİNE ULAŞTIRDI

YANİ YAZARIMIZ SİYAMİ BOYLU FİKİR DÜNYASINDA BİZLERLE

EDEP’TEN"ŞEHİTLERİMİZ İÇİN HATİM, SURE VE SALAVAT: VEFA VE DUA BULUŞMASI"

MÜFTÜLERDEN BALKANLAR’DAKİ YETİMLERE ANLAMLI ZİYARET

RUMELİ BALKAN ÇALIŞTAYI TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ’NDE YAPILDI

FENERBAHÇE İSTANBUL JET EUROCUP 1 ŞAMPİYONU

RAMS PARK'TA GALATASARAY ŞOVU: ŞAMPİYON GİBİ

ÖĞRENCİLER İÇİN GÜVENLİ YOL: ZABITA OKUL ÖNLERİNDE GÖREVDE

SULTANGAZİ BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ TARİHİNDE BİR İLK!

HASTA NAKİL AMBULANSLARI HASTA VE YAKINLARINA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

BAYRAMPAŞA’DAN DÜNYA BİLİMİNE UZANAN BAŞARI

GEZETEMİZDE YENİ BİR SOLUK "BAYRAMPAŞA İÇİN SORUMLULUK VAKTİ: BEN DE YAZIYORUM!" DEDİ

23 NİSAN ULuSAL EĞEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN.

MOSTAR KÖPRÜSÜ’NDE TEHLİKE ÇANLARI: BAKIMSIZLIK FELAKETE DAVETİYE ÇIKARIYOR!

ABDURRAHMAN DURSUN, 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

İBRAHİM AKIN GRUP BAŞKANI GİBİ KONUŞTU: 2025 YILININ 10 AYINA AİT FAALİYETE HİÇ DEĞİNMEDİ

İstanbul

01.05.2026

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:56
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 20:07
  • YATSI 21:39

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 31 23 3 5 49 74
2.FENERBAHÇE A.Ş. 31 19 2 10 35 67
3.TRABZONSPOR A.Ş. 31 19 4 8 24 65
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 31 16 7 8 18 56
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 31 14 8 9 21 51
6.GÖZTEPE A.Ş. 31 13 6 12 12 51
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 31 11 8 12 -2 45
8.TÜMOSAN KONYASPOR 31 10 11 10 -2 40
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 31 9 12 10 -3 37
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 31 9 12 10 -11 37
11.KOCAELİSPOR 31 9 13 9 -10 36
12.CORENDON ALANYASPOR 31 6 10 15 -1 33
13.KASIMPAŞA A.Ş. 31 7 14 10 -16 31
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 31 7 17 7 -14 28
15.İKAS EYÜPSPOR 31 7 17 7 -19 28
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 31 7 17 7 -21 28
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 31 5 15 11 -34 26
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 31 5 20 6 -26 21