(Sabah yürüyüşünde , emekli Maarif Müfettişi Ömer Bülbül’den hoş bir hatıra)
Bolvadin Lisesinde öğretmendim. 12 Eylül darbesinden sonra , Belediye Başkanlıklarına , Sıkıyönetimce atama yapılmaya başlandı. Bir arkadaşımız Akşehir’in Altınözü kasabasına Belediye Başkanı atandı.
Bu arkadaşım bir gün bizi davet etti . “Belediye Meclisinden karar aldık. Başlık parasını kasabada yasakladık . Bu hayırlı teşebbüsü kutlama etkinliğimiz var. TRT ekibi gelip çekim yapacak siz de gelin” dedi. Bir Pazar günüydü . Bolvadin- Akşehir 60 km. Atladık , Akşehir’e gittik. Akşehir’den de bir arkadaşı aldık. Kasabaya vardık. Harman yerinde bir stant kurmuşlar. Protokol gelmiş. Kaymakam , İlçe Savcısı, hakimi müdürler hepsine davetiye göndermiş. Karakol komutanı izinli olduğu için ona davetiye verememiş, pas geçmiş. Acemi Belediye Başkanı , davetiyeyi yazıp da makama ulaştırmamış da, izinlidir diyerek vermemiş.
Neyse, meydanda kurdukları bir Yörük çadırı altında sandalyeler koymuşlar. Biz de geldik bu sandalyelerden bir yere oturduk izliyoruz. TRT çekim yapıyor .. . Başlık parasının kaldırılması ile ilgili, gençlerle , ailelerle. Halk da etrafta izliyor, köy halkı ve gençleri. Muhabir soruyor ; “nasıl başlık parasının kaldırılmasından memnun musunuz?” diye . Gençler de cevaplıyorlar ; “ Çok iyi oldu. Bu başlık parası yüzünden gurbetlere gidiyoruz. Çalışıp başlık parası biriktireceğiz diye. Hatta borç yükü kaldığı için evlendikten sonra dahi İstanbul’a para kazanmaya gidiyoruz, başlık parasını ödemek için. “ diyor gençler. “Kızı kaçırırsak, daha kötü oluyor, kızın babası daha fazla başlık istiyor” diyorlar. Bu arada konuk sanatçı Şakir Öner Günhan da şarkı söylüyor. Biz de izliyoruz. Kameraman hem şarkıcıyı gösteriyor , hem de röportajları gösteriyor. Bu şekilde tören bitti.
Akşam da Hıdırlık Oteli’nde sıra gecesi var. Bu doğudaki sıra gecesi gibi, aynı. Mahalli sanatçılar otelin altındaki konferans salonunda , masaları kaldırmışlar sıra gecesine göre dizayn yapmışlar. Yer sofrası yapmışlar. Hep beraber sıra gecesini izliyoruz, çekim devam ediyor. Derken gece saat 23 oldu. Sokağa çıkma yasağı var. Sıkıyönetim var. Proğrama ve ziyafete davet edilmeyen komutan burada etkisini gösterdi. Derken askerler bizim oteli bastı. Girdiler içeriye. Kalk, kalk kalk… Yoklama var, hepimizi yokladılar. Duvara yaslandık, yoklandık. O sırada Kaymakamı da aradılar. Sıra geldi Şakir Öner Günhan’a … “Herkesi arayın “ dedi ya komutan, orada kapıda bekliyor. Askerleri saldı üstümüze, Astsubay. Derken Şakir Öner Günhan kalkmıyor. Bacak bacak üstüne atmış, koltukta oturuyordu. Astsubay geldi ona :
-“ Sen neden kalmıyon lan ? ” dedi.
–“Kalkmam lan. Albay getiriyor her gün kahvemi, sen kim oluyorsun?” dedi buna.
-“Vay !. Sen sıkıyönetim komutanına karşı geliyorsun ha. Alın götürün bunu” dedi.
Komutan, Şakir Öner Günhan filan dinlemiyor. Sanatçı manatçı. “Alın bunu” dedi. Askerler alıp götürdüler. Biz korkuyoruz tabi. Bekleyip duruyoruz. Saatine baktı gecenin 11 ‘ini on dakika geçmiş.
-“Size on beş dakika müsaade. On beş dakikada evinize gittiniz, gittiniz. Gitmezseniz , sokakta gördüğüm atarım içeriye” dedi.
Nasıl çıktık oradan. Bizde araba yok. Kaymakam arabasına bindi gitti, kayboldu. Derken müdürler kayboldu. Biz kaldık ortada. Bizim kayınpederin evi var, bir de arkadaşın kayın pederinin evi var. Onun kayınpederinin evi yakın. Şuradan ormandan aşağı vuralım oraya atalım kendimizi, dedik. On beş dakikada ancak varırız oraya. Ormanın içinden bastırdık, ara yollardan on beş dakikada arkadaşın kayın pederinin evine vardık, yattık. Sabahleyin ne oldu acaba diye merak ediyoruz. Herkes bir birine soruyor. Ne oldu? Ne oldu? Şakir Öner Günhan hapiste. Sonra öğrendik ki , Şakir Öner Günhan’ın hanımı albaymış. [1] Kaymakam Şakir Öner Günhan’ın eşini aramış. O da Konya Sıkıyönetim Komutanı Bedreddin Demirel’i aramış. O da astsubayı arayarak : “Bırak onları” demiş . Öyle bırakmışlar. Kaymakam öyle anlatmış, kurtulduğunu. Yoksa on beş gün içerdeydi, sorgusuz.
Aradan bir zaman geçtikten sonra, Şakir Öner Gürhan’ın ağabeysi, emekli hakim Öncel Gülhan 1989 mahalli seçimlerinde SHP den Manisa Belediye Başkan adayı oldu. Şakir Öner Günhan Manisa’ya onu desteklemeye gelmiş. Hükumet Anıtının önünde stant kurmuşlar. Stantta şarkılarını söyledi. Diğer arkadaşı sanatçılar da var, onları da getirmiş. Başka sanatçı çıkınca kendisi oturuyordu. Yanındaki sandalye boşmuş. Ben de gittim yanına oturdum. Kendisine :
-“Şakir Bey ! Benim sizinle bir hatıram var “ dedim.
-“Öyle mi? Nerde , nasıl? “ dedi.
-“Akşehir’in Altınözü kasabasında “ diyerek olayı anlattım.
-“Sen nereden biliyorsun? “ dedi.
-“Ben de oradaydım” dedi.
- Öyle mi? Anlat , anlat arkadaşlar da dinlesin. “ diye olayı benim ağzımdan arkadaşlarına anlattırdı.
- “Ben anlatsam inanmazlardı, bu iyi oldu “ dedi, gülüştük.
13.01.2022 , Manisa
[1] Karısı emekli Albay Gülbin Günhan. Daha sonra boşanmışlar . Daha sonraki eşi sanatçı
Nursaç Doğanışık (bundan da 2008 de boşanmış 2008)
ibrahimyildirim_99@hotmail.com
İstanbul
19.05.2025