Reklam
Reklam
Reklam

Siyami BOYLU

Siyami BOYLU


GÖSTERİŞ ÇAĞINDA KAYBOLAN DEĞERLER

Siyami Boylu Yazısı


Bir toplumun değişimi bazen yüzyıllara yayılır, bazen de birkaç yıl içinde gerçekleşir. Özellikle ekonomik şartların hızla değiştiği dönemlerde insanlar sadece gelir düzeylerini değil, alışkanlıklarını, hayat tarzlarını ve değer yargılarını da değiştirmeye başlarlar. Ancak servet koşarak gelirken görgü aynı hızla yetişemez. İşte asıl problem de burada başlar.

Son yıllarda yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde yeni bir gösteriş kültürü ortaya çıktı. Eskiden insanlar sahip oldukları imkânları saklamaya çalışırken, bugün sergilemek için adeta yarışıyorlar. Sosyal medya bu yarışın en büyük sahnesi hâline gelmiş durumda. Artık yapılan iyilikler değil, yapılan harcamalar konuşuluyor; tevazu değil, teşhir alkış alıyor.

Bir zamanlar aile içinde sade bir sevinç vesilesi olan düğünler, sünnet merasimleri, mevlidler, hatim programları ve özel günler; giderek organizasyon şirketlerinin yönettiği dev gösterilere dönüşüyor. Işıklar, sahneler, özel çekimler, profesyonel ekipler, sosyal medya yayınları ve saatlerce süren gösteriler... Bazen insan merasimin kendisini unutup dekorun büyüklüğüne hayran kalmak zorunda bırakılıyor.

Oysa bir sünnet düğününün özü çocuğun hayatındaki önemli bir dönüm noktasını paylaşmaktır; mevlidin özü dua ve hatırlamaktır; hatim merasiminin özü Kur’an’la buluşmanın sevincidir. Fakat anlam kaybolup şekil öne geçtiğinde geriye sadece gösteri kalıyor. Gösterinin olduğu yerde ise çoğu zaman samimiyet değil, rekabet büyüyor.

Bugün birçok insan yaptığı hayrı bile paylaşmadan duramıyor. Yardım paketleri kameralar önünde dağıtılıyor, sofralar dronlarla çekiliyor, ibadetler bile beğeni sayısına göre değer kazanıyormuş gibi sunuluyor. Teknoloji elbette nimet; ancak niyet bozulduğunda nimet de gösterişin aracına dönüşebiliyor.

Daha üzücü olan ise bu anlayışın muhafazakâr çevrelerde de hızla yayılmasıdır. İnancın özü olan tevazu, kanaat, edep ve israf hassasiyeti geri planda kalırken; marka tutkusu, gösterişli mekânlar, abartılı merasimler ve dijital teşhir öne çıkıyor. Oysa muhafazakârlık, değerleri korumak demektir; değerleri vitrine koyup pazarlamak değil.

Bir merasimin büyüklüğü harcanan para ile değil, taşıdığı mana ile ölçülür. Bir sofranın bereketi masadaki çeşit sayısıyla değil, etrafındaki muhabbetle anlaşılır. Bir insanın değeri de sahip olduklarıyla değil, sahip olduklarını nasıl kullandığıyla ortaya çıkar.

Bugün ihtiyaç duyduğumuz şey daha büyük organizasyonlar değil; daha büyük gönüllerdir. Daha pahalı gösteriler değil; daha samimi buluşmalardır. Daha fazla alkış almak değil; vicdanımızın huzurunu kazanmaktır.

Çünkü gösterişin ömrü bir fotoğraf karesi kadardır. Fakat edep, tevazu ve samimiyet nesiller boyunca yaşamaya devam eder.

Reklam
BAY KAFELER ÖZELLEŞİYOR: İHALELER ADRESE TESLİM Mİ?

BAY KAFELER ÖZELLEŞİYOR: İHALELER ADRESE TESLİM Mİ?

15 BİN ÖĞRENCİNİN EĞİTİMİNE UZANAN 59 YILLIK HİKÂYE

AYVALIK KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA FÜSUN ATAY SEÇİLDİ

NERGİS ÖZTÜRK: “TÜRKİYE BENİ HER İŞİMDE YENİDEN KEŞFEDİYOR”

DİYARBAKIR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE MERT DEMİR’İN ŞARKILARI YANKILANDI

12–18 EKİM HAFTASINDA ÇOCUKLARI EĞLENCE DOLU ATÖLYELER BEKLİYOR

12. MİLAS ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI VE TURİZM FESTİVALİ 6 KASIM’DA KAPILARINI AÇIYOR

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ SIFIR ATIK TOPLAMA NOKTASI HİZMETE AÇILDI

ULUDAĞ’DA YENİ DÖNEM! DÖRT MEVSİM TURİZM İÇİN PLANLAR YÜRÜRLÜKTE

GAZETECİ NASIL YAPACAK: SORMADAN, SORGULAMADAN?

SAĞLIK OCAĞI ALANI İDARİ TESİS ALANINA ÇEVRİLEREK SGK’YA DEVREDİLİYOR

BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN ADI BAYRAMPAŞA’DA YAŞAYACAK

TOSFED İSTANBUL PARK’TA HEYECANLI HAFTA SONU

SAKARYA KÜÇÜKBOĞAZ'DA OFFROAD ŞÖLENİ

GASTROANTEP KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ ŞEHRİN DÖRT BİR YANINDA YAŞANIYOR

22. TÜRSAK ÇOCUK FİLMLERİ FESTİVALİ DİYARBAKIR’DA BAŞLADI

İSTANBUL’DA UYGULAMA BAZLI TAKSİ İÇİN 10. İHALE 13 EKİM’DE

GASTROANTEP’TE GASTRONOMİ, TARİH VE KÜLTÜR BULUŞTU

DİYARBAKIR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NİN İLK GÜNÜNDE FARKLI SANAT DALLARI BİR ARAYA GELDİ

İBN RÜŞD’E GÖRE VAHİY VE AKIL İLİŞKİSİ

Reklam
Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 5 1 1 5 16
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 5 2 0 8 15
3.AMED SPORTİF FAALİYETLER 7 4 1 2 8 14
4.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 2 1 13 13
5.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 2 1 11 13
6.CORENDON ALANYASPOR 7 3 1 3 2 12
7.KOCAELİSPOR 7 4 3 0 2 12
8.ARCA ÇORUM FK 7 3 3 1 4 10
9.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 1 4 0 10
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 3 3 1 -2 10
11.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 7 2 3 2 -1 8
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 2 3 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 7 2 3 2 -8 8
14.ERZURUMSPOR FK 7 2 3 2 -8 8
15.GÖZTEPE A.Ş. 7 1 3 3 0 6
16.TÜMOSAN KONYASPOR 7 1 4 2 -4 5
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 1 5 1 -9 4
18.EYÜPSPOR 7 1 6 0 -18 3