HATİCE GÖK


GELİŞİNE EBEVEYN

Hatice Gök yazısı


Çocuklarınızın sizi izleyerek bir İNSAN olmayı öğrendiğini unutmayın ve nazik,vijdanlı insanlar yetiştirdiğinizden emin olun. Bunda ki etkilerimizi göze alarak, 8 adet ebeveyn tutumu mevcut ve hangisinin gerçek insan olmaya katkısı yeterli bilinmiyor. Bu tutumlar irdelemeye geçtiğimizde ise;

Baskıcı ve/veya otoriter ebeveyn tutumu örneği ile başlamak gerekirse baskıcı ve/veya otoriter ebeveyn tutumu çocuklar ebeveynlerini sevip saydıkları için değil ebeveynlerinden korktukları için uyum gösterirler. Kararlar, fikirler tartışılmaz, hissedilenler  üzerine konuşulmaz. Ailede birlikte keyifli geçen zamanlar sınırlıdır. Sıcak, güvene dayalı, samimi ilişki ve iletişim yoktur. Bu ebeveyn tutumu ile büyüyen çocuklar içe kapanık, sinik, pasif agresif bireyler olabilirler.

Demokratik ebeveyn tutumlarında, ebeveynler çocuklarını erken yaşlarda itibaren hoşgörü ve sevgi ile yetiştirirler. Bu aile yapısında ailedeki bireyler birbirini sever ve sayar. Korku kültürü egemen değildir. Cezalandırma yoktur. Hatalı ilişkiler kurduklarında aile desteğine başvurur, tehlike anında ailenin yardımını talep ederler. Ailenin çocuğa sağladığı bu güven çocuğun tehdit karşısında sinik, sessiz kalmamasını sağlar.  Dolayısıyla sevme ve sevilmeyi öğrenen kendini değerli hissedebilen  bir birey yetişmiş olur.

İhmalkar, reddeden tutumda ebeveyn çocuğun hayatıyla yeterince ilgilenmez. Çocuğun duygusal ihtiyaçları da dahil olmak üzere temel ihtiyaçları ihmal edilir. İhmalkar ebeveynin kendi ihtiyaçları ve sosyal yaşamı çocuktan daha önceliklidir. Çocuğun bakımı nedeniyle ebeveynlerden biri diğerine yeterince ilgi göstermiyorsa ilgisiz kalan ebeveyn çocuğu dışlayabilir. Engelli ve/veya bakımı zor çocuklarda bu ebeveyn tutumu görülebilir.

Gevşek, aşırı hoşgörülü ebeveyn tutumlarında ise evin efendisi adeta çocuktur. Eleştirilmekten, hatalarının görülmesinden hoşlanmazlar. İlişki kurmakta ve sürdürmekte zorlanırlar. Başkalarına saygı duymaz ama başkalarından saygı beklerler. Bu çocuklar okul hayatından başlamak üzere akademik hayatta ve kariyerlerinde zorluklar yaşarlar.

Aşırı korumacı ebeveyn tutumlarında çocuk kaç yaşında olursa olsun ebeveyn çocuğun yaşına uygun tutum sergilemez. Ebeveynin gözünde çocuk hep “yeterince büyümemiş”tir. Bu çocuklar evde ailelerinin korumasına, okulda ise akranlarının veya öğretmenlerinin korumasına ihtiyaç duyacaktır. Ayrılık anksiyetesinin, okul fobisinin en yüksek yaşandığı grup korumacı ebeveyn tutumuyla yetişen gruptur. Bu çocuklar evde ailelerinin korumasına, okulda ise akranlarının veya öğretmenlerinin korumasına ihtiyaç duyacaktır. Ayrılık anksiyetesinin, okul fobisinin en yüksek yaşandığı grup korumacı ebeveyn tutumuyla yetişen gruptur.

Tutarsız ebeveyn tutumlarında çocuk da kendi içerisinde bir tutarsızlık yaşar. Kendi duygu, düşünce ve davranışlarında da zamanla tutarsızlıklar açığa çıkar. Örneğin; bir arkadaşıyla bir gün çok iyiyken, hiçbir sorun olmadığı halde başka bir gün ona kötü veya yokmuş gibi davranabilir. Bir gün çok neşeli ve mutluyken, bir gün tamamen içe kapanık ve ilgisiz olabilir. Bu çocuklar ailelerinin dikkatini çekebilmek için aşırı davranışlarda bulunabilirler. Ergenlikte riskli alışkanlıklara, arkadaşlıklara yönelebilirler.

Mükemmeliyetçi ebeveynler çocuklarının her konuda veya iyi olmalarını istedikleri konularda en iyi olmasını isterler. Onlara göre çocuk yetiştirmek kitaba uygun gitmesi gereken bir işçiliktir.Çocuk için zorlayıcı olan ama kendileri için normal kabul ettikleri motivasyon teknikleri vardır. Her zaman daha iyisinin olabileceğine ve daha iyisinin yapılabileceğine inanırlar. Motivasyon unsuru olarak rekabeti kullanabilirler. Bu aileler çoğunlukla hatasız bir düzen içerisinde yaşar. Çocuğun bugünden 5, 10, 15 yıl sonrası iyi planlanmıştır ve çocuğunda zamanı geldiğinde bu plana dahil olması beklenir.

Dememiz o ki; dünyaya getirmekten  o varlığı ziyade kendine getirmektir iş.

Dreamworldman
12.12.2023 17:54:33
Yerinde güzel bir gözlem

CİMER TALEPLERİ BAYRAMPAŞA’DA DAHA HIZLI ÇÖZÜLECEK

İBB BAŞKANVEKİLİ NURİ ASLAN, SESLENDİ: İSTANBULLU, YUVAM İSTANBULLULARA GÜVENİYOR

İMAM HATİP ORTAOKULU SINAV TAKVİMİ BELLİ OLDU

SULTANGAZİ’DE ARA TATİL YİNE ÇOK EĞLENCELİ

MİLLET BAHÇESİ’NDE İNTERNET HIZLANIYOR

ŞAMPİYONLAR KUPALARINA KAVUŞTU: BAŞKAN VEKİLİ AKIN’DAN GENÇLERE TAM DESTEK

BAYRAMPAŞA’ KIZILAY GÖNÜLLERE DOKUNUYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA KOCAMAN SORU İŞARETLİ BİR TAHLİYE

BAŞ DÜŞMAN BAĞIMLILIK: EN İYİ NARKOTİK ANNE

BAŞKAN VEKİLİ AKIN'DAN KARTALTEPE’DE ESNAF VE KOMŞU ZİYARETİ

İBB EMEKLİ PAZAR DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇOCUKLAR TATİLİN TADINI SPORLA ÇIKARDI

GÖNÜLLER BİR, KÜLTÜRLER KOMŞU: BAYRAMPAŞA’DA KARDEŞLİK BULUŞMASI

BAYRAMAPAŞA BELEDİYESİ NE YAPILAN OPERASYONDA 6 TUTUKLAMA

BAŞKAN ALİCAN ÇAM VE İBB HEYETİNDEN KİPTAŞ KÜLTÜR MERKEZİ'NDE İNCELEME

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDE DÖNÜŞTÜREN ELLER ATÖLYESİ

BAYRAMPAŞA’DA HİZMET KALİTESİNE ‘EĞİTİM’ DOPİNGİ

GENÇLERE SPOR AKADEMİLERİ YOLUNDA ÜCRETSİZ DESTEK

BAYRAMPAŞA’DA KARNE SEVİNCİ: ÇOCUKLAR GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ

İstanbul

30.01.2026

  • İMSAK 06:42
  • GÜNEŞ 08:10
  • ÖĞLE 13:22
  • İKİNDİ 16:00
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:47
  • Cuma 10.4 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 7.2 ° / 6.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 7.6 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9