Melike TOKUR / Eğitimci Yazar


GEÇMİŞTEN GELECEĞE (BİR NESİL MESELESİ)

Melike Tokur yazısı


Eğitim, bir toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen temel unsurlardan biridir. Bu sürecin belirleyici yöneticileri öğretmenlerdir. Öğretmen, bilgi kazandıran bir birey değil, aynı zamanda toplumu geliştiren, sosyal beceri sağlayan, toplumdaki tüm yenilik ve değişimlerin öncüsüdür. Son yıllarda öğretmene, eğitimciye yönelik şiddet olayları artarak devam etmektedir. Bu durum, toplumun değer yapısı açısından, güvenlik açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Bir öğretmenin öldürülmesine bireysel bir suç olarak bakılmaması gerekir. Toplumda travma yaratan ciddi bir olaydır. Bu sorun ortaya çıktığında eğitim ortamlarının güvenliği sorgulanmaktadır. Toplum yeterli bilinçlendirildi mi, sorgulanmalıdır. Öğretmenlere yönelik şiddet sadece bir başlık değildir. Öğretmen, okullarda fiziksel şiddete maruz kalabilmektedir. Sözlü şiddetle karşı karşıya kalabilmektedir. Mobbinge maruz kalmaktadır; dijital üzerinden itibarsızlaştırma, hedef gösterilerek haysiyet zedeleme yapılmaktadır.

Peki, bu saydığım başlıklara çözüm yolu bulunması çok mu zordur? Hayır, zor değildir. Hukuki yaptırımlar daha sert, daha caydırıcı olmalıdır. Veli-okul iş birliği hâlinde rehberlik eğitimleri artırılıp iyileştirme çabalarına gidilmelidir. Medyaya burada çok büyük görev düşmektedir. Yayınlanan dizi ve filmlerde özendirmeden kaçınılmalıdır. Sosyal medyanın doğru kullanılması hedefler arasında olmalıdır. Okulların güvenliği üst düzeye çıkarılmalıdır. Tüm bunlara kalıcı çözüm önerileri sunulduğunda ve ivedi bir şekilde uygulamaya geçildiğinde sorunlar azalmaya başlayıp çözümler sıraya girecektir.

Okul-veli iletişimi, etkileşimi çok önemlidir. Geçmişten günümüze geldiğimizde öğretmenlerin veli tarafından da mobbinge uğradığını gözlemlemekteyiz. Velinin öğretmene hesap sormaya çalışması, sorgulamaya başlaması öğretmenin üzerindeki psikolojik baskının en önemlisidir. Öğretmeni çeşitli birimlere şikâyet edebilme (gereksiz!) gücünü kendinde fazlaca gördüğü için velinin bu vb. haklarına sınırlama getirilmelidir. Öğretmenin itibarı, öğretmene geri iade edilmelidir.

Bakanlığımızın yapması gereken unsurlardan birisi de velinin eğitilmesidir. Bunun için çeşitli seminerler, eğitimler düzenlenmeli; eğitimlerde zorunluluk sağlanmalı, tüm velilerin katılımı sağlanmalı; çocukla doğru orantılı yıl sonu çalışmaları düzenlenip velinin eğitiminin ne kadar önemli olduğu topluma anlatılmaya çalışılmalıdır. Toplum bilinçlenirse çocuk zaten bilinçli bir ailede yetişeceği için sorun da kalmayacaktır.

Çocuklarda psikolojik destek artırılıp haftanın her günü okula değil de iki gün çeşitli bilinçlendirme eğitimlerine dâhil edilip topluma kazandırılmalıdır. Hiçbir öğrenci göz ardı edilmeden tedavi sürecine geçilmelidir. Metropol şehirlerde okulların güvenliği artırılmalıdır; öğretmen ve öğrenci selameti açısından.

Tüm bunların yanında kendimize şu soruyu soruyoruz: “Biz ne zaman ve nasıl bu hâle geldik?”

Dün bir öğrenci tarafından bir öğretmenimiz ailesinden, çocuğundan, okulundan, hayattan koparıldı. Şimdi sadece Fatma Nur Öğretmenimiz mi öldü? Dün toplum olarak tüm Türkiye ölmedi mi? Kendimizi sorgulamadık mı? Nerede yanlış yaptık diye düşünmedik mi? Hepimiz üzüldük, hepimiz üzgündük.

Fatma Nur Öğretmen, okulunda eğitim verdiği öğrenci tarafından hayattan koparıldı. Dünden bugüne hepimiz üzerimize düşeni almalıyız. Fatma Nur Öğretmen geri gelmeyecektir. Evet, ama başka öğretmenlerimiz gitmesin. Fatma Nur Öğretmen nezdinde geçmişten günümüze görevleri başında hayattan koparılan tüm öğretmenlerimize rahmet diliyorum. Dilerim son olur.

Biz bir ve birlik olunca güçlüyüz. Öğretmen-öğrenci-veli bu üçlü saç ayağı güçlendirilip eğitimin aksak yönleri tamir edilmelidir. Kanayan yaralarımıza tuz basmayacağız. Yaralı olan her durumu tedavi edeceğiz. Bugüne yapılan yatırım, Türkiye’nin geleceğinin çeyizidir. Herkes lütfen topyekûn düşünsün. Herkes kendine düşen payı çıkarsın.

Ortaokul yıllarında, Öğretmenler Günü’nde yazdığım bir şiirimin son kıtasını sizlerle paylaşıyorum:

“Nice Melikeler geçecek ellerinden,
Onlar da faydalanacak sonsuz bilgilerinden.
Kadrini bilmeyene gücenirim gerçekten.
Sana sonsuz sevgiler, öperim ellerinden.”

(1996 Melike TOKUR)

Züleyha Sevim
4.03.2026 19:51:25
Melike hocam, yazınızı okurken yutkunmamak elde değil. Yüreğe dokunan bir yazı olmuş. Umarım okuyanlar bir nebze üzerine düşen mesajı almıştır. Takipteyim. Saygılar

Meryem memişoğlu
4.03.2026 19:55:53
Yapılması gerekenleri nasıl temiz bir dille anlatmışsınız. Tebrikler hocam

Nazan Rızvanoğlu
4.03.2026 19:58:53
Kaleminize yüreğinize sağlık... 💯👏👏👏

Volkan tokur
4.03.2026 20:00:39
Melike hocam mükemmel bir bakış açısı çok ihtiyacımız var sizin gibi öğretmenlere saygılar

Özge
4.03.2026 20:06:25
Okadar güzel ifade etmişsiniz ki hatta birçok kişinin iç sesi gibi olmuş 👏🙏

Ayten Şen Balçık
4.03.2026 20:13:34
Kaleminize sağlık Melike Hanım. Toplumda genel bir çürümüşlük hasıl oldu, öğretmenimiz yüreğimizi dağladı; bu çürümüşlüğün önüne geçmenin tek yolu eğitim. Eğitimcilerimize kolaylıklar diliyorum, hepsi çok kıymetli , kıymetlerinin anlaşılabileceği günlere kavuşmak ümidiyle …

Esra Yıldar
4.03.2026 20:13:59
Ne güzel bir yazı!Umarım özümüze dönme zamanı gelmiştir.Birlik ve beraberlik ile çözemeyeceğimiz hiçbir problem kalmayacaktır.Bu sayenizde tekrar hatırlamak çok değerli.Kaleminize sağlık💐

Zeynep Türker
4.03.2026 21:07:26
Hocam ağzınıza saglık, sadece meslektaşlarınızın değil bizlerınde sesi olmuşsunuz tesekkurler inanın içim yandı uyku uyumadım 2 gecedir cocuklarımız hangı ara bu duruma geldı dıye düşünürken kurtlar vadısı diye cevabıda geldı aklıma,sosyal medya yokken cocuklar masum büyüdü Tv ler tek kanal ken masum büyüdüler,biz cocukken silahlar sadece askerde poliste ve tv de hafta sonu seyrettiğim amerikan kovboylarında olur diye biliyorduk ,onun için o zamanlar öğretmenlerin doktorların değeri saygısı cok buyuktu bizler için haala aynı ama cocukların özenti oklarının yönünü değiştirdiler,bir anne olarak cok mücadele ediyorum ergen oğlumla inşalh muaffak olurum biz anne babalar ipin ucunu bıraz sıkı tutarsak başarılı olacağımıza inanıyorum.

Mustafa ŞAHAN
4.03.2026 21:09:27
Merhabalar hocam. Sözleriniz o kadar düşündürücü ki. Hz.ömer 'in bir sözünü hatırlatmak isterim " Bana bir harf öğretenin kırık yıl kölesi olurum" o kırk coktan geçti sanırım. Veli öğrenci ve öğretmen bir nesil yetiştirmek icin ortak caba verirken itibarını yitiren öğretmen.. hayatini kaybeden ögretmen rabbim mekanini cennet eylesin. Guzel dizelerinizin devamini merakla beklemekteyim. Saygilarimla. Mustafa şahan

Görkem Süzgenli
4.03.2026 21:16:51
Geçmiş ve günümüz eğitim anlayışını özgün bir dille gözler önüne seren bir yazı olmuş, umarım Melike Hanım in belirttiği hususlar gözden geçirilir ve daha efektif ve umut vadeden bir eğitim anlayışına geçilir.

Kader Yıldız
4.03.2026 21:41:23
Anne babaya öf bile denmez ya öğretmen sağlıkçı ve doktorlarada öf bile denmemeli en değerli meslek eli öpülesi 🙏

Hanife Sönmezoğlu
4.03.2026 21:46:06
Kaleminize yüreğinize sağlık.. söylenmesi ve yapılması gerekenleri ne güzel dike getirmişsiniz..

Sibel şaş
4.03.2026 21:57:02
Katılıyorum

Fatma Gürdal
4.03.2026 21:58:25
Ne kadar güzel ifade etmişsiniz toplum olarak bizi üzen öğretmenimizin şehit olmasını umarım son olur demekten başka bişeyler yapmaya başlanır her ailede her çocukta

Soner Eyupogullari
4.03.2026 23:13:07
Yüreğine sağlık güzel kızım.Tebrik ediyorum.Tespitlerin yaşanan gerçeklerin tercüme i halı. 35 yıllik Eğitim yöneticisi ve öğretmen olarak mevcut durumu gidişatı büyük bir üzüntüyle takip ediyorum.Toplumsal değer yargıları mızda ortak bir uzlaşı sağlayıp normlar gelistiremedigimiz sürece malesef bu tahribat şurup gidecek .Kimine göre doğru ve ahlaki olan bir diyerine göre değilse sizce Öğretmenimizin eğitim yaklaşımı ne olmalıdır.?Hadi birde esprisi yapayım ortaya bir karışık olsun mu diyelim.Cumhuriyet kurulduğu yıllarda ceza kanununda -Bir Tokat'ın cezası suçun işleniş biçimi ve hakimin inisiyatifine göre 6 aya kadar hapisle cezalandirili maddesi sonuna parantez açılarak (Talim ve terbiye maksadı ile atacağı bir tokat bunun dışındadır)deniyordu.Siddeti tasfip etmek mümkün değil tabi .Ama öğretmeni iyi insandan seçip iyi yetistirebilirsek millet vekili dokunulmazlığı ile de korumaya alırsak işte o zaman dokunduğu yerde gül biter.

Emine Şen
4.03.2026 23:13:52
Çok güzel. Tebrik ederim

Meltem İsmetoğulları
5.03.2026 00:26:24
Konıyu çok güzel kaleme almışsınız tebrik ederim. Toplumsal yaralarımız gün geçtikçe büyürken seyirci kalmak çok üzücü. 1 gün protesto etmek, sosyal medyada kınamak vs maalesef yitip gideni geri getirmiyor. Olmasını engelleri hedeflemeliyiz.

BAK UYANMADIN

EYÜPSULTAN’DA RAMAZAN’IN MANEVİ ATMOSFERİNDE KİTAPLA BULUŞMA

BAKAN GÜRLEK’TEN SULTANGAZİ ETKİNLİK ÇADIRI ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYE MECLİSİ’NDEN EMPERYALİZME KARŞI TARİHİ DURUŞ: ÜÇ PARTİDEN ORTAK KINAMA

AHMET TÜFEKÇİ’NİN ACI GÜNÜ: ŞABAN TÜFEKÇİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ULUMED İZMİR’DE KONGRE HAZIRLIĞI

ÖĞRENCİLERE YKS MÜJDESİ, ÜCRETLER BAYRAMPAŞA BELEDİYEDEN

SULTANGAZİ BELEDİYESİ, RAMAZAN’DAKİ GÖNÜL SOFRASI YUNANİSTAN’DA

ENGELLİLERLE ENGELSİZ MUTLULUK İFTARDA YAŞANDI

BALKANLARDA SOYDAŞLARLA GÖNÜL SOFRASI BULGARİSTAN’DA

ENFLASYON DAR VE SABİT GELİRLİYİ VURUYOR!

ÇOCUKLAR RAMAZAN AYI’NIN GÜZELLİKLERİNİ EYÜPSULTAN’DA YAŞIYOR

1 MART BOSNA HERSEK BAĞIMSIZLIK GÜNÜ İZMİR’DE KUTLANDI

ARNAVUTKÖY’DE İŞKUR GİBİ ÇALIŞAN MESEM

CHP BAYRAMPAŞA İLÇE ÖRGÜTÜ LOKMA İKRAMINDA BULUNDU

GENÇLER RAMAZAN’IN RUHUNU OKULLARINA TAŞIYOR

YEŞİLAY HAFTASI “SEN DE YEŞİLAYCISIN” ÇAĞRISIYLA BAŞLADI

AFET DESTEK VE LOJİSTİK DAĞITIM TIRI’NIN ROTASI BALKANLAR

BAYRAMPAŞA’DA MİNİKLERLE DEPREM TATBİKATI

BAYRAMPAŞA’NIN GÖNÜL DOSTLARI SAHUR SOFRASINDA BULUŞTU

İstanbul

05.03.2026

  • İMSAK 06:01
  • GÜNEŞ 07:26
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:06
  • YATSI 20:25
  • Perşembe 11.2 ° / 6.2 ° false
  • Cuma 12 ° / 6.9 ° false
  • Cumartesi 9.1 ° / 5.6 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13