Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DR. KADİR ÇETİN

DR. KADİR ÇETİN


GAZZE’DE VİCDANIN İMTİHANI: İİT ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Kadir Çetin Yazısı


Gazze’de yaşanan insani kriz, yalnızca bir bölgesel çatışma değil, aynı zamanda küresel vicdanın sınandığı bir trajedidir. 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılar, uluslararası hukukun ve insan onurunun açıkça ihlal edildiği bir süreci temsil etmektedir. 

Bu bağlamda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi gibi kurumların tepkisizliği ve etkisizliği, İslam dünyasının ahlaki ve stratejik bir kriz içinde olduğunu göstermektedir.

Doha Toplantısı, Sembolik mi, Eylem mi?

İsrail’in Doha’daki Hamas liderlerine yönelik saldırısı sonrası İİT ve Arap Ligi’nin acil toplantısı, zamanlama açısından dikkat çekicidir. 

Toplantıya Sayın Erdoğan’la birlikte İslam Dünyasından birçok ülke lideri katılmış, yayımlanan bildiride İsrail kınanmış ve uluslararası topluma yaptırım çağrısı yapılmıştır. Ancak bu bildirinin sahada somut bir karşılık bulmadığı açıktır. 

Toplantı sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatması, bu toplantıların sembolik değerin ötesine geçmediğini ve caydırıcılıktan uzak olduğunu göstermektedir.

Ekonomik Gücün Kullanılmaması, Bilinçli Bir Tercih mi?

Körfez ülkeleri, sahip oldukları enerji kaynakları ve finansal güçle küresel siyasette etkili olabilecek potansiyele sahiptir. Ancak bu güç, İsrail’e karşı kullanılmamaktadır. Batı’daki yatırımlar, siyasi bağımlılık ve liderlik eksikliği, bu pasifliğin temel nedenleri arasında yer almaktadır. 

Bu durum, İslam dünyasının kendi kaynaklarıyla dolaylı olarak İsrail’in askeri gücünü beslemesi gibi trajik bir çelişkiyi ortaya koymaktadır. Yani İsrail, Anadolu insanının deyimi ile “Çayın taşı ile çayın kuşunu vurmak.”tadır. 

Doha toplantısına katılan liderlerin, Körfez Ülkelerinin ABD ve İngiltere bankalarındaki paralarının yanında, en son iki ay önce Mısır’ın İsrail ile doğal gaz konusunda yaptığı 35 milyar Dolarlık anlaşmayı nasıl değerlendirdiği merak konusudur. 

Sessizlik, Stratejik mi, Acizlik mi?

Batı’da sivil toplum örgütleri ve bazı hükümetler Gazze’deki zulme karşı ses yükseltirken, İslam dünyasında halklar öfkeli ancak saraylarında yöneticiler sessizdir. Bu sessizlik, stratejik bir tercih olmaktan çok, gerçek bir acizlik ve vizyon eksikliği olarak değerlendirilmelidir. İİT’nin kararları sembolik düzeyde kalmakta, sahada hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

Halk-Yönetici Uçurumu ve Meşruiyet Krizi

Filistin’e destek veren halklar ile sessiz kalan yöneticiler arasındaki uçurum, İslam dünyasında ciddi bir meşruiyet krizine işaret etmektedir. Bu kriz sürdükçe, Filistin yalnız bırakılacak ve İslam dünyası için için çürümeye devam edecektir.

Somut Adımlar, İİT Ne Yapmalı?

İİT’nin etkili olabilmesi için aşağıdaki konularda somut adımlar atması gerekmektedir:

  • Uluslararası Hukuk Girişimleri: Soykırım suçu işleyen İsrail ve İsrail’e destek veren ülkeler soykırım suçuna iştirakten dolayı uluslararası platformlarda gündeme getirilmeli.
  • Ekonomik ve Ticari Yaptırımlar: İİT’ye üye ülkeler, İspanya’da Sanchez Hükümetinin yaptığı gibi İsrail ile ticareti sonlandırmalı ve petrol kozu da kullanılmalı.
  • Güvenlik İşbirliği: ABD ve Batılı ülkelerin İsrail’e silah yardımına karşılık, İİT ülkeleri de Filistin’e askeri yardım kartını gündeme almalı...
  • Kamuoyu Kampanyaları: İİT, küresel kampanyalar düzenleyerek kamuoyunda farkındalık artırılmalı ve Filistin’e insani yardımlar genişletilmeli.
  • Filistin’in Tanınması: Filistin’in bağımsız bir devlet olarak uluslararası düzeyde tanınırlığı ve temsiliyeti için lobi faaliyetleri yürütülmeli.
  • Mülteci Destekleri: İİT, uzun vadede Filistin’e yönelik kalkınma projeleri geliştirmeli ve halkın yaşam standartlarını iyileştirecek sosyal yardımlarda bulunmalıdır.

Sonuç

Gazze’de yaşananlar, İslam dünyasının vicdanını ve kurumlarının işlevselliğini sorgulatan bir dönüm noktasıdır. İİT’nin artık sadece kınama açıklamalarıyla yetinmemesi, yukarıda belirtilen somut ve etkili adımlar atması gerekmektedir. 

Bugün eğer insanlığın öldüğü Gazze için birleşilmeyecekse, ne zaman birleşilecek?

 

 

Reklam
ÖZNUR AKSOY PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ MECLİS ARİTMETİĞİ DEĞİŞTİ

ÖZNUR AKSOY PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ MECLİS ARİTMETİĞİ DEĞİŞTİ

UNUTULAN ACILAR, TEKERRÜR EDEN KADER: MARMARA DEPREMİ'NİN 27. YILI

ERZURUM KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NİN İLK GÜNÜNDE KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİ SARDI

TMB BAŞKANI M. ERDAL EREN: DEPREME KARŞI HAZIR OLMAK, GELECEĞE KARŞI SORUMLULUĞUMUZDUR

İSTANBUL’UN EŞSİZ SİLUETİ, 14. TAYK–EKER OLYMPOS REGATTA’NIN GÖRKEMLİ FİNALİNE EŞLİK ETTİ

ANADOLU’NUN KADİM ŞEHİRLERİNDEN ERZURUM’UN DOKUZ GÜNLÜK KÜLTÜR, SANAT VE GASTRONOMİ SERÜVENİ BAŞLADI

BAYRAMPAŞA’DA DOĞRU STRATEJİ UYGULAYAN KARLI ÇIKAR

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE USTALIĞIN İZLERİNDEN ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE

DÜNYANIN KITALARARASI TEK TRİATLONU, BEYKOZ’DA YAPILACAK

TÜRK KIZILAY GAZZE’DE PROTEZ DESTEK PROJESİ BAŞLATTI

NERMİN HANIM ZEYTİNLİĞİ’NDEN KAZ DAĞLARI’NIN BEREKETİNİ SOFRALARA TAŞIYAN LEZZET

DÜNYA SOFRALARININ PROTEİN İHTİYACINI KARŞILADILAR, YILLIK İHRACATTA 2 MİLYAR DOLARI AŞTILAR

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE OĞUZHAN KOÇ'TAN “GELELİ KEBABI”NA TAM NOT

BAYEGAN PENDİK, SÜPER LİG’DE ÜÇÜNCÜ KEZ ZİRVEDE

ATİLA AYDINER BAŞKAN YARDIMCISI YALÇIN SIRAKAYA’YI YENİ GÖREVİNDE ZİYARET ETTİ

OKULDA TUVALETİ ERTELEYEN ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA DİKKAT

SULTANGAZİ’DE YILDIZLI GECELER UNUTULMAZ FİLMLER

EYÜPSULTANLI “FİLENİN SULTANLARI” KAMERUN’U AĞIRLADI

TÜRKİYE GENÇLİK FİLARMONİ ORKESTRASI 20. YILINDA TÜRKİYE VE AVRUPA’DA AYAKTA ALKIŞLANDI

AK PARTİ İSTANBUL TEŞKİLATINDAN ANKARA'YA 15 BİN KİŞİLİK ÇIKARMA

Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 1 1 0 0 3 3
2.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 1 1 0 0 2 3
3.GENÇLERBİRLİĞİ 1 1 0 0 1 3
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 1 1 0 0 1 3
5.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 1 1 0 0 1 3
6.GÖZTEPE A.Ş. 1 0 0 1 0 1
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
8.ARCA ÇORUM FK 1 0 0 1 0 1
9.GALATASARAY A.Ş. 1 0 0 1 0 1
10.CORENDON ALANYASPOR 1 0 0 1 0 1
11.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 1 0 0 1 0 1
12.KASIMPAŞA A.Ş. 1 0 0 1 0 1
13.TRABZONSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
14.FENERBAHÇE A.Ş. 1 0 1 0 -1 0
15.EYÜPSPOR 1 0 1 0 -1 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 1 0 1 0 -1 0
17.KOCAELİSPOR 1 0 1 0 -2 0
18.ERZURUMSPOR FK 1 0 1 0 -3 0