ETKİLEYEN TOPLUMLAR MEDENİYET İNŞA EDER

Mehmet Ceylan yazısı


Toplumların en büyük özelliği kendi dinamikleriyle yaşamasıdır. Toplumlar kendi dinamiklerini kendileri oluşturduğu zaman, bu dinamikleri başkaca toplumları, toplumsal olarak veya  bireysel olarak etkilediği zaman bir medeniyet toplumu olur. Kendi dinamikleri olmayan toplumlar medeniyet inşa etmesi mümkün değildir.

Toplumların iç dinamikleri, evrensel olan adalet, ahlak yapılarının yansıra kendine has kılık kıyafet, adap, yaşam tarzı, aile yapısı, toplumun birliktelik yapısı gibi insanların hayran olduğu yapı oluşturmaktır.

Adalete bakış açısı ve uygulaması, ahlaklı bir yaşam biçimi toplumların evrensel en önemli unsurlarındandır. Adaleti kendisine olduğu kadar hasmına da adaletli davranan en iyi şekilde uygulayan, ahlaklı bir yaşam biçimi oluşturan toplumlar medeniyet temelini atmış olur.

Atılan bu medeniyet temelini, aile düzenini kurmak, toplum bağlarının güçlü olması, kılık - kıyafet, sofra adabı, güzel kullanılan dil, kendine has kültür – sanat oryantalleri, sanayi ve ticaret düzeni ile medeniyet yapısını büyütür ve yaşatır.

ETKİLEYEN BİR TOPLUM DEĞİL, ETKİLENEN BİR TOPLUM HALİNE GELDİK

Biz Müslüman Türk Milleti, hatta İslam’la müşerref olmadan önceki Türk Boyları bile hep etkileyen toplum olmuşlardı. Tarihin seyri içinde bakıldığı zaman inşa edilmiş Türk medeniyetini yaşatarak gelmişlerdir. Tarihi seyir içinde Türk milletinde gördüğümüz durum her zaman etkileyen taraf olmasıdır.

Etkileyen taraf olan bir milletin geldiğimiz noktada etkilenir olması en büyük sıkıntıdır. Etkilenen toplumlar iç dinamiklerini kaybederler, adı devlet olsa da millet olma özelliği yok olur.

Adalet timsali bir millet bu gün hem devlet yönetimi olarak, hem de bireyler olarak adaletten uzaklaşmış bir millet olduk. 

Hikaye gibi anlattığımız, Fatih Sultan Mehmet’in tebdili kıyafetle alışveriş anında yaşadığı manzara adalet duygusunun en alttaki bir esnafın uyguladığını gösteriyor, bu durum etkileyici olmaz mı?

Yine gayri Müslüm bir mimarın, devletin padişahına dava açabilmesi ve davayı kazanması etkileyen bir adalet anlayışı değil mi?

Geldiğimiz noktada: Gelir adaleti yok, Eğitim adaleti yok, Sağlık adaleti yok, bireylerin uyması gereken aile içi adalet yok, komşuluk adaleti yok.

Ticarette ahlak yok, Sanatta ahlak yok, eğitimde ahlak yok,  komşuluk ilişkilerinde ahlak yok, sokak tavırlarında ahlak yok. 

Bunlar bir milletin kaybolan değerleri. Değerleri kaybolan millette, kendi değerleri yerine etkileyen değil etkilenen millet olur.

NELERDE ETKİLENDİK..

Adalet timsaliyken: adaletsiz emperyalistlerden etkilendik.

Ahlak timsaliyken: ahlaksız yaşamaktan etkilendik.

Doğru veya yanlış olanı görmek yerine partizanlıktan etkilendik.

Dini kaynağından öğrenmek yerine din tacirlerinden etkilendik.

Kutsal bir Aile yapımız varken: Batıdan etkilendik, batıyı da geçerek birlikte yaşamak diye bir ahlaksızlıktan etkilendik, kanunu çıkardık.

Akraba, aşiret büyüklüğünden onurla bahsederken, akrabalardan uzaklaşmaktan, yalnızlıktan etkilendik. 

Her cinsiyetin ayrı bir değeri varken: Sapıklıklardan etkilendik cinsiyet seçmenin bir hak olduğu ahlaksızlıktan etkilendik, kanunu çıkardık.

Hem kadında hem erkekte kıyafetin bir değeri varken: Ya İslam kıyafeti aldatmacasıyla Ortadoğu kıyafetinden, yada çağdaş diye batının çıplaklık kıyafetinden etkilendik.

Süngünün bile çıkaramadığı kıyafetine sahip olan kadınlar kalçalarına kadar ve göğüslerine kadar açık giyinmekten etkilendik.

Sinemaya bile ütülü elbise, kravatla giden Türk erkeği, donuyla çarşı pazara  çıkmaktan etkilendik.

Kıyafetindeki yırtılmayı ayıp görüp yama yaparken, şimdi yırtık pırtık giyinmekten etkilendik. 

Baba yanında iki dizi üstünde oturan evlat iken: bacak bacak üstüne atan, uzanıp TV seyretmekten etkilendik.

Sofrasındaki kırıntıları parmaklarıyla toplarken: Tabakta yemeği bitirince ayıp olur diyerek, yemeğinin yarısını bırakıp çöpe atılmasından etkilendi.

Üretim ve tasarruf toplumu olmak yerine tüketim toplumu olmaktan etkilendik.

Etkilendik, etkilendik, etkilendik…

Daha o kadar çok şey sayabiliriz. Hatta sayfalarca kitap olur. Bu köşede bu kadarını yazabildik.

Burada yazdıklarımız ve yazılması gereken etkilendiklerimiz gösteriyor ki, toplum değerlerimizin ne kadar zaafa uğradığıdır.

Değerleri zaafa uğrayan bir milletin de yaşaması çok zordur. 

Bu millet, medeniyetler inşa etmiş bu aziz millet etkilenme yerine etkilemeli. İnsanlığa örnek olmalı.  

Muharrem dindar
5.09.2023 17:33:38
İmzamı atar tekrar okurum bu yazıyı selamlarımla

Kadri yetişmiş
5.09.2023 17:33:38
Çok güzel mehmet kardeşimizi bile tanıyamaz olduk

SUMUD FİLOSU AKTİVİSTLERİ İSTANBUL'DA

İSTANBUL, SANCAKTEPE’DE “MUTLULUK” PANELİNE DAVET

SULTANGAZİ’DE ASFALT SEFERBERLİĞİ

DÜNYA ŞAMPİYONASI’NA SULTANGAZİ DAMGASI! 3 ŞAMPİYON BİRDEN!

ÖZEL İNSANLAR EMİRGAN KORUSU’NDA MORAL BULDU

GENÇLİK BULUŞMALARI TAM GAZ DEVAM

EBELER HAFTASI’NDA ENGELSİZ KIZILAY’DAN ANLAMLI ZİYARET

SAADET PARTİSİ BAYRAMPAŞA’DA STAND ÇALIŞMASI VE ESNAF ZİYARETLERİ

MHP BAYRAMPAŞA MECLİS ÜYELERİNDEN İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ’A ZİYARET

MÜFTÜLER EMANETLERİ SAHİPLERİNE ULAŞTIRDI

YANİ YAZARIMIZ SİYAMİ BOYLU FİKİR DÜNYASINDA BİZLERLE

EDEP’TEN"ŞEHİTLERİMİZ İÇİN HATİM, SURE VE SALAVAT: VEFA VE DUA BULUŞMASI"

MÜFTÜLERDEN BALKANLAR’DAKİ YETİMLERE ANLAMLI ZİYARET

RUMELİ BALKAN ÇALIŞTAYI TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ’NDE YAPILDI

FENERBAHÇE İSTANBUL JET EUROCUP 1 ŞAMPİYONU

RAMS PARK'TA GALATASARAY ŞOVU: ŞAMPİYON GİBİ

ÖĞRENCİLER İÇİN GÜVENLİ YOL: ZABITA OKUL ÖNLERİNDE GÖREVDE

SULTANGAZİ BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ TARİHİNDE BİR İLK!

HASTA NAKİL AMBULANSLARI HASTA VE YAKINLARINA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

BAYRAMPAŞA’DAN DÜNYA BİLİMİNE UZANAN BAŞARI

İstanbul

02.05.2026

  • İMSAK 04:15
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 20:08
  • YATSI 21:40

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 31 23 3 5 49 74
2.FENERBAHÇE A.Ş. 31 19 2 10 35 67
3.TRABZONSPOR A.Ş. 31 19 4 8 24 65
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 32 17 7 8 20 59
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 31 14 8 9 21 51
6.GÖZTEPE A.Ş. 31 13 6 12 12 51
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 31 11 8 12 -2 45
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 32 10 12 10 -2 40
9.TÜMOSAN KONYASPOR 32 10 12 10 -3 40
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 32 9 13 10 -13 37
11.KOCAELİSPOR 31 9 13 9 -10 36
12.CORENDON ALANYASPOR 31 6 10 15 -1 33
13.KASIMPAŞA A.Ş. 31 7 14 10 -16 31
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 31 7 17 7 -14 28
15.İKAS EYÜPSPOR 31 7 17 7 -19 28
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 31 7 17 7 -21 28
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 31 5 15 11 -34 26
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 31 5 20 6 -26 21