MEHMET CEYLAN


DEVLETTE DEVAMLILIK ADİL BİR YÖNETİMLE SAĞLANIR

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


İsterseniz bu gün bir beş dakika zaman ayıralım tüm uğraşlardan kendimizi sıyıralım gözlerimizi kapatıp şu soruları soralım.

1 – Devlette devamlılık nasıl olur?

2 – Ülkemizde seçimle gelen yönetimler adil bir yönetim gösteriyor mu?

3 -  Seçimle gelen yöneticililer bir baskı unsuru mudur?

Belki bir çok soruyu ekleyebiliriz ama bu üç soruya bile vereceğimiz cevaplar bizim ülke olarak ve toplum olarak neden refah içinde olmadığımızı net ortaya koyabilir.

Sadece şimdi değil tüm zamanlarda ve parti ayırımı olmadan tüm yönetimlerde yaşadığımız bir durum. Her dönemde böyle yönetiliyor bu ülke. 

Yönetimlerin fazlaca değiştiği dönemlerde bunu sıkça ve açıkça görebiliyoruz.

Kim ki, seçimle yönetime geldikten sonra partizanlığı, siyaseten bakışı, adil, kayırmadan, ayrıştırmadan bir yönetim gösterir o zaman sanırım bu ülke kendine gelir. 

DEVLETTE DEVAMLILIK TÜM KATMANLARIYLA OLUR.

Seçimle yönetime gelenlerin ilk beyanatları, “Devlette devamlılık vardır, aldığımız projelerin hepsini yapacağız.” Olur.

Çok güzel bir söz, sizce de öyle değil mi?

Fakat projeler tek başına bir şey ifade ediyor mu? 

Bunu kendimize soruyor muyuz?

O projeleri düşünen bir beyin var, projeleri yapan bir hafıza var, emek veren bir güç var.

Siz projeleri tek başına aldığınız zaman hiçbir şey ifade etmez.

Devlette devamlılık projelerin devamı ve kadronun korunmasıyla olur.

Bu durum hiç değişmedi. 

Her seçim sonrası yönetim değişikliğinde işçi, memur, müdür hep “Acabayla” yaşıyor. 

Yönetim değiştiği zaman ciddi bir kadro değişikliğine gidiliyor.

Merkezi hükümette belediyelerde yeni seçilen yönetim o kurumu parti kurumu gibi görmeye başlıyor.

Yönetimin seçildiği partililer o kurumu partisinin bir malı, bir arpalığı gibi görmeye başlıyor. 

Bu durum da bir zaman sonra kutuplaşmanın yolunu açıyor.

Evet sistem böyle yürüyor, şimdiye kadar böyle gelmiş ama böyle gitmemeli. Buna isterse dur diyecek birileri çıkabilirdi.

Geçmiş dönemlerde çıkan biri olmadı, pek olacağa da benzemiyor. 

31 Mart seçimleri sonrası da böyle bir dönem yaşıyoruz. 31 Mart seçimleri sonrası büyük bir yönetim değişikliği yaşadı ülke.

Yanlış yapılan şeyleri top yekun değiştirme imkanı doğmuştu. Fakat görüyoruz ki çok da farklı bir şey olmayacak. Sadece yönetimlerin rengi ve kadrosu değişecek.

Seçilen yöneticilerin şu soruları kendisine sormasını istiyoruz. 

1 – Kadro değişikliğine gittiği zaman bulunduğu ili, ilçeyi, beldeyi tanıyıp sorunları tespit edip çözüm üretene kadar zaman kaybı olmayacak mı? 

2 - Kadro değişikliğine gittiği zaman, Devletin devamlılığı ilkesine göre kurumlar bir bütün olarak yürümesi gerekirken yapılan yanlışlıklarla kurumsal hafızalar küstürülecek mi? 

3 - Mevcut kadroda her işçiye, memura ve müdüre önceki yönetimin adamı gözüyle mi bakılacak bu haksızlık olmayacak mı? 

4 - Hizmetin hızla devam etmesi ve yeni yönetimin adaptasyonunun hızlandırılması için vizyonu olan faydalı olacak kişiler ne zaman görevden alınacağım diye tedirgin olduğu zaman, “Acabayla” yaşarken performans kaybı yaşamayacak mı? 

5 - Gerçekten kiminle çalışılır, kim faydalı olur, kimle yola tereddütsüz devam edelim gibi konularda istişare yapılarak hızlıca bir adım atılması  gerekmez mi? 

6 - Lokomotifi sürükleyecek, hizmete riyasette devam edebilecek, değerlendirilmesi gereken memur ve müdürler faydalı olmaz mı? 

7 - Devletine bağlı, tarafgirliği olmayan, adil ve projeleri olan bir kurumsal vizyonu olan kişiler talep etmekten haya ediyor olsa dahi hizmet için bu kişiler araştırılmayacak mı, bu kişiler görevden alındığı zaman haksızlık olmayacak mı?

8 -  İli, ilçeyi, beldeyi tanıyan hafızalar, beyinler varken neden dışarıdan memur,  müdür atanıyor?

Bu soruları çoğaltmak mümkün ama maalesef siyasi ve tarafkir davranıldığı sürece, önceki yönetimleri farklı bir ekol görüldüğü sürece bizim ülkemizde bunu hep yaşayacağız.

Bu yapıldığı sürece de başta sorduğumuz 2. ve 3. Soruların cevabı kendiliğinden verilmiş oluyor. 

Yönetimler adil bir yönetim göstermemiş oluyor. Adalet ilkesinden uzaklaşan yönetimlerin de başarı oranı sadece kendilerini tatmin ettikleri kadardır. O koltuklar kendi mülkleri veya bulundukları siyasi partilerin mülkleri olmadığını unutuyorlar. 

Yöneticiler adalet ilkesinden uzaklaşıp, tarafkir ve ben merkezli bir tavırla yol alınca kendiliğinden baskı unsuru oluyor. Özellikle önceki yönetim zamanında görev yapanlar baskıyı hissediyor, hep “Acabayla” yaşıyorlar.

Bu durum aynı zamanda haksızlığı ve israfı da beraberinde getiriyor. 

İşçiyi atıyor haksızlık yapılıyor. Memuru ve müdürleri atamadığı için yeni gereksiz müdürlükler tahsis ediyor, müdürlükler ve müdürler türüyor. Her yeni müdürlük yeni külfet demek oluyor. 

İşin aslı, devlette devamlılık aslıyla değil, top yekun adil olmaktan geçiyor, amasız, acabasız güven vermekten geçiyor.    

GAZETECİLİK Mİ? NASIL YANİ! NEREDEN BAKARSAN GAZETECİSİN...

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAASŞI 20 BİN TL'YE YÜKSELDİ

ÇETİN EMEÇ SPOR TESİSİ İÇİN YERİNDE İNCELEME VE YATIRIM İSTİŞARELERİ

ŞİŞLİ’DE SEMT PAZARLARINDA FAHİŞ FİYAT DENETİMİ

EYÜPSULTAN’DA ZABITA KOMUTA MERKEZİ KURULDU

KAYMAKAM ÇİFTÇİ, ESKİ KAYMAKAMLIK BİNASINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

SÜLEYMAN SOYLU VE İLÇE YÖNETİCİLERİNDEN İLK SEÇ VAKFI’NA NEZAKET ZİYARETİ

KAYMAKAM ÇİFTÇİ VE MÜFTÜ EREN GENÇ HAFIZLARLA BİR ARADA

MİNİKLERİN HAFTA SONLARI RENGARENK

KAÇAK KAFE SKANDALI (7) SONUÇ: YALAN VE İFTİRALARLA DOLU BİR KOMPLO ORGANİZASYONU

BAYRAMPAŞA'DA KAMYONETTEN KAYAN MALZEMELER İŞÇİNİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

KAÇAK KAFE SKANDALI (6): "BUNLAR BİZ OLMADAN HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ, BİZ 8 KİŞİYİZ!"

EYÜPSULTAN’DA "İZLE VE DÜŞLER" SERGİSİ KAPILARINI AÇTI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ BATUR’DAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NE ZİYARET

UYGULAMALI MUHASEBE EĞİTİMİ ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

BAYRAMPAŞA'DA 13 BİN VATANDAŞA 129 MİLYON TL’LİK SOSYAL DESTEK

HASAN MUTLU’DAN ÖZEL YENİ YIL VE 10 OCAK MESAJI

YILIN YILDIZLARI, YILDIZ İŞLETME KULÜBÜNDE SEÇİLİYOR

KAÇAK KAFE SKANDALI (5): "BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE OLUMLU BİR OLAY YAŞANDI "

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMLIĞI BİNASINDA KORKUTAN YANGIN

İstanbul

10.01.2026

  • İMSAK 06:51
  • GÜNEŞ 08:22
  • ÖĞLE 13:16
  • İKİNDİ 15:40
  • AKŞAM 18:01
  • YATSI 19:27
  • Cumartesi 11.9 ° / 6.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 10.7 ° / 4.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 2.2 ° / 1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9