Daha önce yazdığım bir yazımın başlığını “Yönetim Bir Kültür Meselesidir” şeklinde koymuş ve bunun altını 90’lı yıllarda acar bir Belde Belediye Başkanının uygulamalarından örnek ve örneklerle temellendirmiştim. 

Geçen haftaki yazımda da; öldürülen çocuklara ve hastanelerin yenidoğan ünitelerindeki cinayetlerden rant devşiren çeteden bahisle kurumsal ve toplumsal çürümüşlüğümüze işaret etmiştim.

Bugün Türkiye olarak geldiğimiz noktada; demokrasi anlayış ve uygulamalarını hukuk devleti olarak taçlandırmak ve kamu yönetiminin vatandaşa güven veren bir kültürel iklimde kurumsallaşmasını gerçekleştirmek yönünde ufukta hiçbir ışık görememenin örneklerini yaşıyoruz… 

Bakınız, eski bir Bakan’ın (hem de Sağlık Bakanı)  sahibi olduğu hastanede para için bebek öldürülmesi hadisesi yaşanıyor bu ülkede sorumlular yerlerinde rahat rahat oturabiliyorlar!!! Gelişmiş demokrasi kültürü için utanç verici bir durum.

Üzülerek ifade ediyorum ve Siz okurlarıma ümitsizlik de aşılamak niyetinde değilim. Ama beni bu kanaate götüren, tüy diken günümüz uygulamalarının örnekleri, binlerce yıl devlet yönetme geleneği olan Türk Milletine hiç ama hiç yakışmıyor… Zira gerek kamu gerekse özel sektörde kurumlar her geçen gün çürümüşlüğün örneklerini sergiliyor 

Adıyla ve sanıyla Devletle özdeşleşen “Bilge mi bilge!”, kurt mu kurt!, eke mi eke! ve de ağzını açtığında Türk Tarihinden, Bilge KAĞAN’dan feyz aldığını söyleyen parti liderlerimiz çıkıp Anayasa Mahkemesi için “Ya Anayasa Mahkemesi kapatılmalıdır..," diyerek yıllara sari kurumun kökünü kazımaya niyet edebiliyor…

Peki Bilge KAĞAN taşa yazdırdığı Orhun Yazıtlarında, bundan tamı tamına 1290 yıl öncesinden günümüze ışık tutan sözleri ne mi anlatıyor? (Yıl 734)

«…Milletimi her bakımdan mutlu ve müreffeh kılacak, onu huzur ve barış içinde yaşatacak her milletten onurlu ve üstün kılacak geliştirip, kalkındıracak, iyi ve sağlam bir düzen ve sistem kurmaya çalıştım.”

"Haktan, hukuktan, adaletten ayrılmadım. Kurduğum düzeni herkes için kurdum. Koyduğum kurallara kendim de uydum…»

Demek ki kurallar konmak için değil, bizzat koyanlar tarafından o kurallara uyulmak için konuyormuş… Devlet yönetme geleneği ve kültürü bunu böyle söylüyor ve uyguluyor. 

Anayasa Mahkemesini kapatın diyen kafa Bilge KAĞAN’ın bu cümlelerini nasıl okuyor ve nasıl anlıyor? Okuma ve anlama özürlü olacağını sanmıyorum…

Soruyu şöyle soralım… Anayasa Mahkemesini kapatan kafa ve anlayış demokrasi kültürünün neresindedir? Bu kafanın değil önünde, arka planında bir demokrasi kültürü, demokrasi anlayışı ve uygulama nosyonunu gören varsa beri gelsin…

Devlet yönetiminde demokrasi, bir kültür ikliminde yerleşir ve gelişir. Bu bağlamda hak, hukuk ve adaleti gözeten uygulamaları ile insanlara yaşadıkları toplumda güveni ve huzuru getirir.

Bugün; vatan, millet, din, devlet, yerli, milli kavramlarını sık sık gündeme getiren, mevcut yönetimi icra eden bu arkadaşların uygulamaları ile geldiğimiz yer neresidir dostlar? Toplumda kurumlarımıza olan güven ne durumda?

Fukuyama’nın deyimi ile güvene dayalı toplumsal sosyal sermayenin dip yaptığı; tarihten, tecrübeden, akıldan, ilimden, adaletten, ehliyet/liyakatten, istişare ve güzel ahlaktan yoksun devlet idaresi çıkmaz sokak istikametindedir. 

Çare; 

Devletin bütün faaliyetlerinde hukukun üstünlüğü ilkesine ve yargı denetimine bağlı kalan, hukuk ve adalet ilkelerinden milim sapmayan, yurttaşlarının haklarını, özgürlüklerini, eşitliklerini gözeten ve güvence altına alan demokrasi kültürünün yaşandığı Hukuk Devleti olmaktır. 

Zira; demokrasiyi bir azınlık veya çoğunluk zorbalığına dönüştürmekten korumanın çaresi, insan haklarına dayalı hukuk devletidir. Bu da doğal olarak DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ ile doğrudan ilişkilidir. Ve bu kültür; evde, sokakta, mahallede, okulda ve toplumsal hayatın bütün katmanlarında yaşanırsa anlamlı olur…

Demokrasi kültürü deyip geçmemek gerek… Bunu yaşanmış bir örnekle anlatmak isterim… Yani bir toplumda “Demokrasi Kültürü” yoksa orada hukuk devletini kuramaz ve yönetim adına insanlığın önemli bir birikimi olan “Demokrasi” nimetinden istifade edemezsiniz…

Demokrasi – Kültür İlişkisi

Türkiye'den ARHAN isimli bir genç İngiltere'de siyaset bilimi alanında mastır yapar... Aynı sınıfta Afrika ülkelerinden gelen bir delikanlı ile çok iyi anlaşır ve dost olurlar... 

Mezuniyet sonrası memleketlerine dönerler... Yıllar sonra Türk genci ARHAN’ın yolu Afrika kökenli dostunun memleketine düşer... ARHAN oradaki Büyükelçiliğimize uğrar ve konu İngiltere'den dostu arkadaşına gelir... Elçilik çalışanları da çok iyi tanımaktadırlar ARHAN’ın oradaki arkadaşını... 

Arhan, Afrikalı arkadaşını sorunca elçilik çalışanları: 

-Ooo derler... Babası burada çok büyük bir kabilenin (aşiretin) reisi idi... Ölünce yerine Sizin arkadaşınız geçti, derler... 

-O zaman ziyaretine gidelim der ARHAN ve kalkıp giderler... 

Ziyarette izzet, ikram ve ağırlama sırasında kabilede bir telaşın olduğunu sezer ARHAN... Sorar ev sahibi dostuna bu telaşın sebebini... 

Kabile Reisi olan Arkadaşı; 

-Sorma, annem sizlere ömür, vefat etti. Onun cesedini pişirmek için parçalıyorlar, der. 

ARHAN şoktadır... Ne demek cesed, parçalama, pişirme, yeme… 

-Seninle biz medeni olan İngiltere'de insan hakları, yönetim, demokrasi vb. kavramlarını boşuna mı okuduk. Sen neden bahsediyorsun der...                

Afrikalı kabile reisi olan dostu; 

-Bak kardeş der, demokrasi nihayetinde oy çokluğuna dayalı bir sistemi inşaa etmek değil mi?...

Toplar kabileyi ve ölen Annesi için iki seçenek sunar kabile üyelerine... 

-Ölen annemi bu haliyle gömelim mi? Yoksa parçalayıp, pişirip, yiyelim mi? 

Kabilenin %90’ı parçalayıp, pişirip, yiyelim şeklinde sonuçlanır... 

İşte kültür ve işte demokrasi... Nasıl ama?


Ramazan GÜLEÇ
23.11.2024 13:49:04
Teşekkürler. Evet Devlet yönetim Kültürü ve Demokrasi şart. Yazı biraz Anayasa kaldırılsın, Kapatılsın gibi bir hava estirmiş sanki. Sağlıkla kal.

Sedat ergenç
23.11.2024 13:51:37
Değerli hocam, açık, net, samimi, bilgi dolu yazınızı keyfle okudum, yararlandım. Söylediklerinize ek olarak şunu belirtmek isterim. Demokrasi, devlet yönetimi, kültür elbette çok hayatı ve çok önemli kavram ve uygulamalar. Bütün bunların üzerinde bulunan insanlığın öne çıkarıldığı HÜMANİZM i ve tüm sistemlerin tam da göbeğinde bulunması gereken vazgeçilmez ertelenemez bir anlayış olan AHLAK ı bu anlattığınız kavram ve uygulamalarla bütünleştirdiğimizde beklentiler eminim ki daha iyi karşılanacaktır. Selam ve saygılar...

Ercan Fidan
23.11.2024 23:26:45
Değerli üstadım, demokrasi dün de yoktu; Bugün de yok. Bu kültürü içselleştirmiş, duyarlı, cesur bir kitle dün de yok denecek kadar azdı; Bugün de . Sonumuz, Afrikalı kardeşimizin sonudur maalesef.

Cevdet Sezgin
24.11.2024 15:44:32
Kadir Bey, Yazınızı okudum, fevkalede güzel izah etmişsiniz. Demokrasi bir kültür meselesi olmaz ise yönetim istediğini yapabilir. Onun için de Anayasa Mahkemesini kapatın demekte bir sakınca görmez. Ne yazık ki bizim eğitim sistemimiz bu düşünceden çok uzaklarda. Henüz o seviyeye gelmek için çok işimiz var. Hırsızlık yüz kızartıcı suç olmaktan çıkan bir memlekette neye yanacağız.

İsmail Uygun
6.12.2024 09:03:56
Teşekkür ederim saygı değer hocam, güzel bir örnekle konuyu vurgulamışsınız.

YILIN SON MECLİSİNDE ESPRİ İLE TARTIŞMA BİRBİRNE KARIŞTI

CHP BAYRAMPAŞA KADIN KOLLARINDAN ŞİDDETE TEPKİ

MHP BAYRAMPAŞA ENGELLİ VATANDAŞLARLA KAHVALTIDA BULUŞTU

BU HANGİ AKLIN ESERİ, ÇÖP ÇAMUR DEYİNİN BİR ÖRNEĞİ

BAYRAMPAŞA’NIN HUZURU İÇİN TOPLANDILAR

EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİK

İMAR ARTIŞI MECLİSTEN GEÇTİ İBB OY BİRLİĞİYLE İPTAL ETTİ

MECLİSTE KADIN HAKLARI VE KADINA ŞİDDET TARTIŞILDI.

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 3 ÖĞÜN SICAK YEMEK

SULTANGAZİ’DE ARDAHAN GÜNLERİ

MİLLET BAHÇESİNDE TÜRK İSLAM ZANATLARI SERGİSİ HEYECANI

BAĞIMLILIK ve AİLE İLİŞKİLERİ

BAĞIMLILIKTA AİLENİN VE ÇEVRESEL ETKENLERİ

HOCA HAYRİ EFENDİ MERKEZ CAMİİ TEMELİ ATILDI

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE YEŞİLAY’IN VİZYONU VE ÇALIŞMALARI

BAĞIMLILIK BEŞİĞE KADAR DÜŞTÜ

BEYLİKDÜZÜ’NDE “NESİLLER ARASI AKTARIM” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BAYRAMPAŞA'DA UZUN NAMLULU SİLAHLA DEFALARCA HAVAYA ATEŞ ETT

4-6 YAŞ KUR'AN KURSU ZİYARETİ

DR. KADİR ÇETİN

DEMOKRASİ VE DEVLET YÖNETİMİ BİR KÜLTÜR MESELESİDİR

Kadir Çetin Yazısı

23.11.2024 10:28:00

İstanbul

10.12.2024

  • İMSAK 06:39
  • GÜNEŞ 08:11
  • ÖĞLE 13:02
  • İKİNDİ 15:22
  • AKŞAM 17:43
  • YATSI 19:09
  • Salı 17.4 ° / 12.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 13.4 ° / 10.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 11.8 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 14 12 0 2 23 38
2.Fenerbahçe 14 10 2 2 23 32
3.Samsunspor 15 9 4 2 12 29
4.Eyüpspor 15 7 3 5 9 26
5.Beşiktaş 14 7 3 4 8 25
6.Göztepe 14 7 4 3 7 24
7.İstanbul Başakşehir 14 6 4 4 6 22
8.Konyaspor 15 5 6 4 -5 19
9.Rizespor 13 6 6 1 -5 19
10.Sivasspor 15 5 7 3 -5 18
11.Antalyaspor 14 5 6 3 -8 18
12.Trabzonspor 14 3 4 7 2 16
13.Kasımpaşa 14 3 4 7 -3 16
14.Gazişehir Gaziantep 13 4 6 3 -2 15
15.Kayserispor 14 3 5 6 -10 15
16.Alanyaspor 14 3 6 5 -6 14
17.Bodrum FK 14 3 9 2 -11 11
18.Hatayspor 14 1 8 5 -11 8
19.Adana Demirspor 14 0 12 2 -24