Bayrampaşa´da seçimler yerel seçimlerde ve genel seçimlerde ilk ikiyi her zaman AK Parti ve CHP Paylaşır. İki parti arasında oy oranlarında ki makas hayli açık olur. O makası kapatmak tabi ki kolay olmuyor. Yinede Bayrampaşa´da yerel seçimlerdeki oy oranıyla genel seçimlerde ki oy oranı her seçimde farklı çıkar. Genel seçimlerde 26 bandında olan CHP son yerel seçimlerinde 40 bandına kadar yaklaştı. Fakat yereldeki oy partilerin gerçek oyu değildir. Yerel seçimlerde alınan oy üzerinden hesaplar yapılırsa yanlış hesap yapılır. Hesap genel seçim oy oranıyla hesaplanmalıdır. Genel seçimde partilerin aldıkları oy üzerine aday ne kaybettirir ne kazandırır diye bakılmalı.
Bu duruma göre son 24 Haziran seçimlerinde alınan oy üzerinden baktığımızda %25 alan CHP ile %48 alan AK Parti ve ittifak ortakları ne kazandırıyor ne kaybettiriyor gerçek sonuç ortaya çıkar. Tabi ki, diğer partilerin adayları da bu arada seçimlerin etkeni gözardı etmemek lazım.
24 Haziran Parlamento seçim sonuçlarına göre;
Cumhur ittifakı; 98,780 Oyla %57 Oldu. İttifak ortakları AK Parti 83,284 Oy %48, MHP 15.496 Oy %8,9 Millet İttifakı; 65,545 Oy %37,8 İttifak Ortakları CHP 43,871 oy %25,3, İYİ Parti 18,893 oy %10,9, Saadet Partisi, 2,781 oy %1,6
HDP 8,431 oy %4,9
Bu tabloyu önümüze koyduğumuz zaman Cumhur ittifakı birlikte devam ediyor. %57 oy yerinde, Millet İttifakında 1,6 oy alan Saadet Partisi kendi başına giriyor. Millet ittifakında yer alan İYİ Partinin geçmişe dair kemikleşmiş bir oyu yok. Dolayısıyla %10,9 olarak değerlendirmek yanlış bir sonuç getirir. İYİ Partinin oyu yükselecek mi, yoksa düşecek mi belli değil. Aslında İYİ Parti Saadet Partisi gibi bu seçimler de tek başına girse ne olacağını görecektik. Ama şimdi hala İYİ Parti oyunun ne olacağı gene soru işareti kalacak.
Ben ittifak ortaklarının oyları %50 kayıp gözüyle bakarak hesap yapacağım. Bağlayıcı bir yanı olmadığı için parti seçmenleri kendi adayları içinde bölünebilir. Geçtiğimiz sayıda yazmıştım itifak ortaklarından başkan adaylarının oy alabilmeleri kontenjana bir aday göstermekle olur diye. CHP İYİ partiden kontenjana aday yazarken AK Parti MHP´den yazmadı.
AK Parti+MHP´li Cumhur İttifakı %57, CHP+İYİ Parti´li Millet İttifakı Saadet partisinin 2 puanını düşersek %35 aradaki fark %22 Bu oran kapanması için yaklaşık %13 oy Cumhur ittifakından Millet İttifakına geçmesi gerekir. Bu mümkün mü? Elbette Mümkündü ama Millet İttifakı baştan gösterdiği adayla ve yaptığı listeyle kaybetti. Bu yüzden 22 oranındaki fark CHP seçmeni değil merkez sağ seçmeni. Merkez sağ seçmeni ideolojik parti ve kişilere oy vermez. Kendine yakın partilere ve kişilere oy verir.
SEÇİM NASIL SONUÇLANIR
Bayrampaşa´da seçim sonuçları aslında kendini gösteriyor. CHP adayı ortaya çıktığı zaman kazananın belli olduğunu söylemiştik. Geçen bu zaman zarfında bir şey değişmedi. Hatta AK Parti kızgın ve küskünleri kendine geldi. Oyunun rengini belli etmeye başladı.
AK Parti de SKM organizasyonunun oldukça bozuk olmasına rağmen, bu yaşta belediye başkanı olur mu? denilen Atila Aydıner herkesi imrendirecek bir performansla çalışıyor. Kazanma ibresi kendisini göstermesine rağmen hiç sahadan geri kalmıyor. Hakkını vermek lazım.
CHP Adayı Remzi Albayrak hep sahada, hızla çalışıyor ama görülen bir şey var karşılık bulamadı. Örgüt toplanamadı. Geçtiğimiz günlerde iki kez Büyükşehir belediye adayı Ekrem İmamoğlu geldi hiç heyecan görmedi. Cadde yürüyüşlerinde neredeyse adam yoktu. Remzi Albayrak´ın yürüyüşleri ha keza aynı. Örgütü toplayamayan seçmeni nasıl toplar?
Seçimlerin sonucu dediğimiz gibi dananın kuyruğu çoktan koptu.
Bu seçimde geçersiz oy biraz fazla çıkabilir. Kazanmasa da kazançlı Saadet Partisi olabilir. AK Parti ve Atila Aydıner kızgınları boş oy veya Saadet Partisini tercih edebilir.
Atila Aydıner´li AK Parti+MHP Cumhur İttifakı %53 Oy oranıyla ipi göğüsler
Remzi Albayrak´lı CHP+İYİ Parti Millet İttifakı %34 Oy Oranıyla (CHP için bir not meclis oyu ile başkanlık oyu farklı olabilir. Listede azda olsa müstesna kişilerin olmasından dolayı)
Mehmet Can Bölek´li HDP aday çok tanınmasa bile sırf Kürt siyaseti ve ideolojik bakıştan dolayı genel seçimdeki 4,9 oyun yaklaşık %4 oranında oyunu korur.
İsmail Acar´lı Saadet Partisi genel seçimlerde Millet İttifakında olmasından aldığı tepkiyi bu kez tek başına olduğu için almayacaktır. AK Parti ve Atila Aydıner kızgınları özellikle muhafazakar seçmen boş oy vermek yerine eski yuvamız diyerek ve İsmail Acarın verdiği güvenden dolayı Saadet Partisini tercih edebilir. %4 oy oranını bulur diye tahmin ediyorum.
Verdiğimiz oylar %95 yaptı %5 oy geçersiz ve diğer adaylar için olur diye düşünüyorum.
KAZANMADAN AYIRIMCILIK
Seçimlere giderken tabi Remzi Albayrak ekibine iki çift sözümüz olacak. Örgütü dağıt, gazeteleri Hasan´cı bilmem neci diye ayır sonra seçmeni topla belediye başkanı ol. Nerede bu palamudun bolloğu. Hele benim gibi her kesime çok rahat bir şekilde eleştiri getirebilen birine aman ha O Hasan Mutlu´cu ondan uzak durun diyeceksin, örgüt içinde Mersinci, Hasancı diye ayırım yapacaksın sonrada eleştirel yazdığımızda da parayla yazdırılmış diye iftira atacaksın. Bu duyumlar karşısında tabi acemi nalbat hesabı gülüp geçtim ama zor dostum zor... İlçe başkanı olurken neler yaşandığını, aday adaylık döneminde yapılan kara propagandaları da bir kenara koyalım bir gün dökeriz.
Şimdiden ayırımcılık yapan bir zihniyet belediyeyi alsa ne yapar mazallah.