ÇOCUK EĞİTİMİNDE DENGESİZLİĞİN GETİRDİĞİ OLUMSUZLUKLAR

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


Aile yuvasının en değerli meyvesi olan çocuklar, bir toplumun gelecekteki varlığının ve bekasının temelini oluşturur. Bu nedenle ailede çocuk sahibi olmak, evlilik değerlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Çocuk sahibi olmanın ötesinde, onların doğru bir şekilde yetiştirilmesi de büyük önem taşır. Eğitim sorumluluğu genel çerçevede devlete ait olsa da, bireysel gelişimde ailenin sunduğu temel eğitim çok daha belirleyicidir. Bu eğitime çocuk henüz küçük yaştayken başlanmalıdır.

Eğitimde sözlü anlatım yaygın olsa da görsel eğitimin gücü yadsınamaz. Eğitimin sadece anlatımla sınırlı kalmayıp uygulama ile desteklendiğinde çok daha faydalı olduğu bilinmektedir. Ebeveyn olarak bizzat uygulamadığınız bir değeri çocuğa sadece anlatarak öğretemezsiniz. Önce siz yapmalı ve yaşamalısınız ki çocuk da sizden gördüğünü modelleyerek benimsesin.

Çocukların ilk rol modelleri anne, baba ve büyük kardeşleri vede çevresinde gördükleridir. Küçük yaştaki çocuklar, çevrelerindeki büyüklerin davranışlarını dikkatle takip eder ve taklit ederler. Çevrede olup bitenleri zihinlerine kaydeder ve geleceklerini bu gözlemlere göre şekillendirirler. Elbette sadece örnek olmak yetmez; çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurmak ve onlarla konuşmak da bir o kadar kritiktir.

Çocuklar mümkün olduğunca evde, parkta ve doğada vakit geçirmeli; toprakla, çamurla ve dış dünyayla temas kurarak enerjilerini atmalıdır. Doğal yollarla enerjisini boşaltamayan çocuklarda zamanla hırçınlık ve "enerji patlaması" görülebilir. Bu durum, ilerleyen yaşlarda daha ciddi davranış problemlerine zemin hazırlayabilir.

15 Yaş Üstü: Ergenlik ve Kişisel Gelişim

15 yaşından sonra çocuklar, ergenliğin getirdiği fiziksel ve ruhsal değişimlerin yanı sıra büyümenin verdiği öz güvenle kendilerini ön plana çıkarmak isterler. Bu dönemde ebeveynler dengeli bir yaklaşım sergilemelidir. Çocuğun kendi kararlarını vermesi ve iradesini kullanması ve sorumluluk sahibi olmaları kontrollü bir şekilde teşvik edilmelidir. Okul ve sosyal yaşam arasındaki denge, rehberlik eşliğinde korunmalıdır.

Günümüz ailelerinin yaptığı en yaygın hata, "Ben sıkıntı çektim, çocuğum çekmesin, ben yaşamadım çocuğum yaşasın" düşüncesidir. Oysa ki hayatın getirdiği zorluklar ve rahatlık dengeli bir şekilde tecrübe edildiğinde, birey geleceğe daha sağlam adımlarla hazırlanır. Çocuklara, aile desteği olsa dahi kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi kazandırılmalıdır. Bu denge kurulmadığında çocuk ya içe kapanık ve bağımlı bir birey haline gelir ya da hatalı yollara sapmaya meyilli olur. Maddi imkânlara sahip ancak sorumsuz bir gençten ziyade; kısıtlı imkânlarla sorumluluk bilinciyle yetişen bir genç, zorluklar karşısında daha dayanıklı olacaktır.

Sonuç: Aile, Okul, Sokak ve Teknoloji Dörtgeni

Çocukların eğitimi; aile, okul ve sokak üçgeninde ilerler. Ancak günümüzde bu denkleme "teknoloji" faktörü de eklenmiştir. Bu dört unsur arasındaki denge sağlanamadığında vahim sonuçlar kaçınılmazdır. Dengesizlik durumunda çocuk, ya kendi hayatını idare edemeyen bağımlı bir bireye ya da kontrolsüz etkilerle suça meyilli bir kişiliğe dönüşebilir. Teknolojinin esiri olmuş ve sokağın olumsuzluklarına yenik düşmüş bir çocukta, aile ve okulun verdiği eğitim maalesef etkisiz kalacaktır.

Günümüzde aile okula, okul ise aileye güven duymaz bir noktaya gelmiştir. Bu güvensizlik ortamında kazanan taraf sokak ve kontrolsüz teknoloji olmaktadır. Toplumda sıkça karşılaştığımız olumsuz olayların temelinde; aile, okul, sokak ve teknolojinin çocuk üzerindeki etkisinin doğru yönetilememesi yatmaktadır.

BAŞKAN DURSUN’DAN 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

SAADET PARTİSİ BAYRAMPAŞA’DAN ENGELLERİ KALDIRAN HEDİYE

KURBAN VEKALETLERİ KIZILAY’A EMANET

OKULLARDA "KIZILAY HİJYENİ" DÖNEMİ: DEV İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

MUHTAR ADAYI SEDAT GÜLŞEN’DEN GAZETEMİZE ZİYARET

ÇAY ZATEN 5 LİRAYDI: BU ALGI SİYASETİNİN TAM KENDİSİDİR!

BAŞKAN YARDIMCISI FARUK LAYIK İSTİFA ETTİĞİNİ AÇIKLADI

CHP KADIN KOLLARI ANNELER GÜNÜNDE HASAN MUTLU’NUN MESAJINI İLETTİ

ANTALYASPOR’U 4-2 MAĞLUP ETTİ GALATASARAY 26. KEZ ŞAMPİYON!

EYÜPSULTAN95 “EVDE ERKEN ÇOCUKLUK ÖĞRENME PROGRAMI” HİZMETE BAŞLADI

SABRİ AKPINAR PARKI PROJESİNDE ‘TAHSİS’ TARTIŞMASI İBRAHİM AKIN’A SORULDU

BİR NİNNİYLE DEĞİŞİR DÜNYA

SREBRENİTSA ANNELERİ’NDEN AYVALIK KAYMAKAMLIĞI’NA ZİYARET

ANNELER GÜNÜ’NE ÖZEL “KADIN EL EMEĞİ DURAĞI” EYÜPSULTAN’DA AÇILDI

KIZILAY BAYRAMPAŞA ŞUBESİ' KURBAN BAĞIŞI BEKLİYOR

MHP BAYRAMPAŞA’DA İBRAHİM YEŞİL DÖNEMİ: TEŞKİLAT KAPILARINI YENİDEN AÇTI

ALLAH’IN SELAMINI KİRLİ SİYASETE KURBAN EDENLER!

BAYRAMPAŞA’DA ANLAMLI İŞ BİRLİĞİ: TRAFİKTE ENGELLERİ SEVGİYLE AŞIYORUZ

MİLLET PARTİSİ: "GAZİOSMANPAŞA'DA 'MUHTEŞEM TÜRKİYE' MEŞALESİNİ YAKACAĞIZ"

ÖRNEK BİR OKUL: GAZİOSMANPAŞA ANADOLU İMAMA HATİP LİSESİ

İstanbul

16.05.2026

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 13:05
  • İKİNDİ 17:01
  • AKŞAM 20:22
  • YATSI 22:02

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 33 24 4 5 48 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 33 21 2 10 40 73
3.TRABZONSPOR A.Ş. 33 20 4 9 25 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.GÖZTEPE A.Ş. 33 14 6 13 13 55
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 33 15 9 9 22 54
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 33 12 9 12 -2 48
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 33 10 13 10 -6 40
10.CORENDON ALANYASPOR 33 7 10 16 1 37
11.KOCAELİSPOR 33 9 14 10 -11 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 33 9 14 10 -14 37
13.İKAS EYÜPSPOR 33 8 17 8 -15 32
14.KASIMPAŞA A.Ş. 33 7 15 11 -17 32
15.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 33 8 18 7 -14 31
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 33 7 18 8 -23 29
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 33 7 20 6 -24 27
18.ZECORNER KAYSERİSPOR 33 5 16 12 -36 27