MEHMET CEYLAN


CHP’DE SADECE GENEL BAŞKAN DEĞİŞMEDİ, CHP DEĞİŞTİRİLİYOR

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


38. CHP Olağan Kurultayı yapıldı, tarihinde ilk kez görevde olan bir genel başkan koltuğundan oldu.  13 yıldır CHP genel başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel’e karşı seçimi kaybetti. CHP 8. Genel Başkanı olarak  Özgür Özel Koltuğa oturdu.

Öncelikle Cumhuriyetin 100. Yılında, Türk siyasetinin 100 yıllık çınarı  CHP’ye  Genel Başkan olan Özgür özel ve ekibini kutluyorum, Türk siyasetine hayırlı olmasını diliyorum.

Her siyasi partide olduğu gibi, demokrasinin gereği kurultaylar olur yarışa giren adaylardan bir kazanır dönemi süresince partinin genel başkanlığını en iyi şekilde yapmaya çalışır. Gerçi Türk siyasetinde siyasi parti liderleri, özellikle sağ siyasi partilerde adayların mücadelesi  pek yaşanmaz. Genel başkanlar dünyalarını değiştirinceye kadar genel başkan kalırlar, demokrasi denilmesine rağmen kurultaylar formaliteyi yerine getirmek için yapılır, kanun müsaade etse sanırım kurultay bile yapılmaz. 

14 ve 28 Mayıs 2023 Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kaybeden CHP Merkezli Millet İttifakı sonrası, CHP’de bir değişim rüzgarı başlatıldı. Bu değişim rüzgarının baş aktörü de seçildiği günden beri yerel siyaset yerine genel siyaset yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

O kadar güçlü bir çıkış yaptı ki, bir anda dengeleri yerinden oynattı. Kamuoyunun CHP Genel Başkanlığına oynayacak, aday olacak dediği Ekrem İmamoğlu çekici güç olmadı, itici güç oldu. Özellikle İstanbul gibi metropol bir kentte İstanbul’da zaferini ilan etti. Genel merkez kurultayına da alınan bu zaferin rüzgarıyla gitti ve değişim gerçekleşti, değişimciler kazandı.

Aslında bakarsanız buraya kadar her şey normal demokrasilerde siyasi partiler yöneticilerini kurultaylarda belirler, mücadele sonucu bir kişi ve onun hazırladığı liste kazanır yeniden bir kişi kazanıncaya kadar partiyi o ekip yönetir. Bakarsanız burada bir terslik yok. 

Terslik emparyal güçlerin bölgede oynadığı oyunlarında, yapılandırma hareketlerinde Türk siyaseti ve siyasi partileri birer figür olmasında. Bunu bilerek veya bilmeyerek bu figürü kabullenmekte.

BOP İÇİN EMPARYALİST GÜÇLER ULUSAL DEVLET İSTEMEZLER

Emperyalist güçler BOP projesini yaparken bölgede birkaç önemli faktörün ortadan kalkması gerektiği belirlediler. 

Bu faktörler:

  1. Toplumları kendi kültür değerlerinden koparmak.
  2. Bölge toplumlarının geneli Müslüman olduğu için dine inanç bağlarını koparamayacakları için yeni bir din anlayışı ile dinin aslından uzaklaştırmak.
  3. Ulusal üniter devlet yapılarını yok etmek.

BOB bölgesi içindeki diğer devletlerde bunu çok kolay yaptılar. Ya büyük yapılı ulusal devletleri küçük parçalara ayırdılar, yada kendi içlerinde parçaladılar. Bunlara örnek Arap yarımadasını küçük devletçiklere bölmeleri, Suriye, Irak gibi güçlü devletleri de kendi içlerinde parçalamaları gibi.

Emperyalist güçler için en zor olanı Türk milletiydi. Bu millet devletine oldukça sadık bir millet, ne kadar yıkmaya çalışsalar da küllerinden yeniden doğuyordu. Sevr zorlamasını nasıl ayaklar altına alıp Türkiye Cumhuriyeti nasıl kurmuş ise yine yeniden, yeniden ulusal üniter devletini kurardı. O zaman ellerindeki hazineyi almaktı. Bu hazineyi almak da çok kolay değil, o zaman içten zehirlemek gerekirdi. 

İşte Türkiye için bunu yaptılar.

Türk milletinin elindeki hazine, toplumsal milli kültür değerleri ve İslam dinine olan sağlam bağları. Bunu uzun bir zamana sığdırarak gerçekleştirdiler. Kültür değerlerinden parça parça kopardılar, Ilımlı İslam projesiyle İslam dinine olan bağ yeni bir din anlayışıyla koparıldı. Bunu öyle bir yaptılar ki, toplumu kendi silahıyla vurdular. Muhafazakar yapılı siyasi partilere ve dini görünümlü teşkilatlara verdikleri imkanlarla.

Şimdide ulusal üniter devlet yapısını izale etmek gerekirdi. Türkiye Cumhuriyeti şu an bölgede kalan tek ulusal devlettir. Siyasi partilerde ulusallığı her daim koruyan ve savunan iktidara yakın her daim ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk partisidir.

Beğenseniz de beğenmeseniz de, fikri uysa da uyamasa da ülkenin en eski, en kurumsal partisidir. Genel başkanlar değişir, seçimler kaybeder, yıllarca iktidar olamaz ama hep yerini korur, ideolojik yapısını bozmaz. 

Fakat CHP’de son planlamalarla bu yapısının bozulma trendine girdiği gözüküyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayan süreç Ekrem İmamoğlu ile devam ediyor. Ülkenin ulusal üniter yapısının zaafa uğraması emperyalist güçlerin hoşuna gidecektir.  Diğer devletlere uyguladıkları asgari işgal Türkiye için pek geçerli olmayacağını bildikleri, Türk insanının devleti için birlerinin yaptığı gibi kaçmak yerine canını vereceğini bildikleri için askeri işgal sistemini yerine zafiyet sisteminin planıyla yürüyorlar.

İç siyasette partilerin ne olduğu, iktidar muhalefet, meclis içi veya dışı olduğundan ziyade milli konularda düşünülerek hareket edilmeli kurulmak istenen oyunlar bozulmalıdır. Siyasi iç çekişmelerle bu oyunları bir tutmamak gerekir.

Naci yılmaz
7.11.2023 13:52:10
Kaleminize sağlık Güzel bir yazı olmuş teşekkürler

Osman KILIÇ
7.11.2023 23:24:21
Mehmet Bey Çok önemli bir konuyu aydınlattığınızı görüyorum sağlık ve afiyetlerinizi diliyorum

SP BAYRAMPAŞA “OKUYAN ÇOCUK DEĞİŞEN GELECEK” PROGRAMI

BİR EŞİN GÖZ YAŞLARI, SAFİYE MUTLU GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

MİLLİ YOL PARTİSİ İSTANBUL İL BAŞKANI DENİZLİ’DEN GAZETEMİZE ZİYARET

AK PARTİ ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ KOMİSYONUNDAN GAZETEMİZE ZİYARET

SAADET PARTİSİ BAYRAMPAŞA’DAN GAZETEMİZE ZİYARET

BAYRAMPAŞALILARA HASAN MUTLU’DAN MEKTUP VAR

BAŞKAN SANCAKTAR, 2026 VİZYONUNU BAKANLIĞA TAŞIDI

BAŞKAN VEKİLİ AKIN VE BAŞKAN ACAR'DAN NAİL REŞİT İLKOKULU'NU ZİYARET ETTİ

2025-2026 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. EYÜPSULTAN ÖĞRENCİ MECLİSİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN VE BAŞKAN ACAR'DAN İSMETPAŞA'YA KAPSAMLI ZİYARET

İL BAŞKANI ABDULLAH ÖZDEMİR BAŞKANLIĞINDA BELEDİYE BAŞKANLARI TOPLANDI

SANCAK VE SOY AİLELERİNDEN BAYRAMPAŞA ÖĞRETMENLERİNE JEST

KIZILAY BAYRAMPAŞA'DAN ÇEVİK KUVVET ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NE PLAKET

BAYTAŞ YÖNETİM KURLU BAŞKANI SELİM MATARACI TUTUKLANDI

BAYRAMPAŞA'DA OKULLARA HİJYEN AŞISI

BAYRAMPAŞA MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN BAŞARILI ÖĞRETİCİLERE ÖDÜL

AK PARTİ YKM EMETARLARI BAŞKAN VEKİLİ AKIN'I ZİYARET ETTİ

KAYMAKAM ÇİFTÇİ'YE "FAHRİ HEMŞEHRİLİK" BERATI

BAYRAMPAŞA BELEDİYE BÜTÇESİ İBB’DE ONAYLANDI

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ'NDEN BİYO-PSİKO-SOSYAL GÜÇLENME PROGRAMI

İstanbul

23.11.2025

  • İMSAK 06:24
  • GÜNEŞ 07:54
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:24
  • AKŞAM 17:47
  • YATSI 19:11
  • Pazar 17.2 ° / 14.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15.3 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.2 ° / 11.9 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8