MEHMET CEYLAN


CHP’DE SADECE GENEL BAŞKAN DEĞİŞMEDİ, CHP DEĞİŞTİRİLİYOR

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


38. CHP Olağan Kurultayı yapıldı, tarihinde ilk kez görevde olan bir genel başkan koltuğundan oldu.  13 yıldır CHP genel başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel’e karşı seçimi kaybetti. CHP 8. Genel Başkanı olarak  Özgür Özel Koltuğa oturdu.

Öncelikle Cumhuriyetin 100. Yılında, Türk siyasetinin 100 yıllık çınarı  CHP’ye  Genel Başkan olan Özgür özel ve ekibini kutluyorum, Türk siyasetine hayırlı olmasını diliyorum.

Her siyasi partide olduğu gibi, demokrasinin gereği kurultaylar olur yarışa giren adaylardan bir kazanır dönemi süresince partinin genel başkanlığını en iyi şekilde yapmaya çalışır. Gerçi Türk siyasetinde siyasi parti liderleri, özellikle sağ siyasi partilerde adayların mücadelesi  pek yaşanmaz. Genel başkanlar dünyalarını değiştirinceye kadar genel başkan kalırlar, demokrasi denilmesine rağmen kurultaylar formaliteyi yerine getirmek için yapılır, kanun müsaade etse sanırım kurultay bile yapılmaz. 

14 ve 28 Mayıs 2023 Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kaybeden CHP Merkezli Millet İttifakı sonrası, CHP’de bir değişim rüzgarı başlatıldı. Bu değişim rüzgarının baş aktörü de seçildiği günden beri yerel siyaset yerine genel siyaset yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

O kadar güçlü bir çıkış yaptı ki, bir anda dengeleri yerinden oynattı. Kamuoyunun CHP Genel Başkanlığına oynayacak, aday olacak dediği Ekrem İmamoğlu çekici güç olmadı, itici güç oldu. Özellikle İstanbul gibi metropol bir kentte İstanbul’da zaferini ilan etti. Genel merkez kurultayına da alınan bu zaferin rüzgarıyla gitti ve değişim gerçekleşti, değişimciler kazandı.

Aslında bakarsanız buraya kadar her şey normal demokrasilerde siyasi partiler yöneticilerini kurultaylarda belirler, mücadele sonucu bir kişi ve onun hazırladığı liste kazanır yeniden bir kişi kazanıncaya kadar partiyi o ekip yönetir. Bakarsanız burada bir terslik yok. 

Terslik emparyal güçlerin bölgede oynadığı oyunlarında, yapılandırma hareketlerinde Türk siyaseti ve siyasi partileri birer figür olmasında. Bunu bilerek veya bilmeyerek bu figürü kabullenmekte.

BOP İÇİN EMPARYALİST GÜÇLER ULUSAL DEVLET İSTEMEZLER

Emperyalist güçler BOP projesini yaparken bölgede birkaç önemli faktörün ortadan kalkması gerektiği belirlediler. 

Bu faktörler:

  1. Toplumları kendi kültür değerlerinden koparmak.
  2. Bölge toplumlarının geneli Müslüman olduğu için dine inanç bağlarını koparamayacakları için yeni bir din anlayışı ile dinin aslından uzaklaştırmak.
  3. Ulusal üniter devlet yapılarını yok etmek.

BOB bölgesi içindeki diğer devletlerde bunu çok kolay yaptılar. Ya büyük yapılı ulusal devletleri küçük parçalara ayırdılar, yada kendi içlerinde parçaladılar. Bunlara örnek Arap yarımadasını küçük devletçiklere bölmeleri, Suriye, Irak gibi güçlü devletleri de kendi içlerinde parçalamaları gibi.

Emperyalist güçler için en zor olanı Türk milletiydi. Bu millet devletine oldukça sadık bir millet, ne kadar yıkmaya çalışsalar da küllerinden yeniden doğuyordu. Sevr zorlamasını nasıl ayaklar altına alıp Türkiye Cumhuriyeti nasıl kurmuş ise yine yeniden, yeniden ulusal üniter devletini kurardı. O zaman ellerindeki hazineyi almaktı. Bu hazineyi almak da çok kolay değil, o zaman içten zehirlemek gerekirdi. 

İşte Türkiye için bunu yaptılar.

Türk milletinin elindeki hazine, toplumsal milli kültür değerleri ve İslam dinine olan sağlam bağları. Bunu uzun bir zamana sığdırarak gerçekleştirdiler. Kültür değerlerinden parça parça kopardılar, Ilımlı İslam projesiyle İslam dinine olan bağ yeni bir din anlayışıyla koparıldı. Bunu öyle bir yaptılar ki, toplumu kendi silahıyla vurdular. Muhafazakar yapılı siyasi partilere ve dini görünümlü teşkilatlara verdikleri imkanlarla.

Şimdide ulusal üniter devlet yapısını izale etmek gerekirdi. Türkiye Cumhuriyeti şu an bölgede kalan tek ulusal devlettir. Siyasi partilerde ulusallığı her daim koruyan ve savunan iktidara yakın her daim ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk partisidir.

Beğenseniz de beğenmeseniz de, fikri uysa da uyamasa da ülkenin en eski, en kurumsal partisidir. Genel başkanlar değişir, seçimler kaybeder, yıllarca iktidar olamaz ama hep yerini korur, ideolojik yapısını bozmaz. 

Fakat CHP’de son planlamalarla bu yapısının bozulma trendine girdiği gözüküyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayan süreç Ekrem İmamoğlu ile devam ediyor. Ülkenin ulusal üniter yapısının zaafa uğraması emperyalist güçlerin hoşuna gidecektir.  Diğer devletlere uyguladıkları asgari işgal Türkiye için pek geçerli olmayacağını bildikleri, Türk insanının devleti için birlerinin yaptığı gibi kaçmak yerine canını vereceğini bildikleri için askeri işgal sistemini yerine zafiyet sisteminin planıyla yürüyorlar.

İç siyasette partilerin ne olduğu, iktidar muhalefet, meclis içi veya dışı olduğundan ziyade milli konularda düşünülerek hareket edilmeli kurulmak istenen oyunlar bozulmalıdır. Siyasi iç çekişmelerle bu oyunları bir tutmamak gerekir.

Naci yılmaz
7.11.2023 13:52:10
Kaleminize sağlık Güzel bir yazı olmuş teşekkürler

Osman KILIÇ
7.11.2023 23:24:21
Mehmet Bey Çok önemli bir konuyu aydınlattığınızı görüyorum sağlık ve afiyetlerinizi diliyorum

ADALET BAKANLIĞINA YILMAZ TUNÇ’UN YERİNE AKIN GÜRLEK ATANDI.

ALİ YERLİKAYA'NIN YERİNE İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ

BAYRAMPAŞA KAHVECİLER ODASINDA NECATİ YİĞİT GÜVEN TAZELEDİ

HASAN MUTLU’DAN 10 ŞUBAT ÖZEL MESAJ: ZİNDANDA 151 GÜN, OĞLUMUN DOĞUM GÜNÜ

SURİYE TÜRKMENLERİ BAYRAMPAŞA’DA ANLATILDI

BAYRAMPAŞA’DA CAMİLER RAMAZAN’A HAZIRLANIYOR

ESENLER’DE DAMAKLAR HAMSİYLE ŞENLENDİ

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KAVUNCU’DAN BAYRAMPAŞA’YA ÇIKARMA

ÇİFT BAŞLI KARTAL TEKİRDAĞ’DA ŞAHLANDI: İL BAŞKANLIĞI KURULDU

"ETKİN PİŞMANLIK" BİLMECESİ: İFADELER, KAYITLAR VE ÇELİŞKİLER!

HASAN MUTLU: İTİRAFLARA TEPKİ GÖSTEREREK MESAJ YAYINLADI

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ’NDEN ŞUBAT AYI BOYUNCA “SEVGİ ETKİNLİKLERİ”

CUMHUR İTTİFAKI’NDA İSTİŞARE ZİYARETİ: İBRAHİM AKIN’DAN MHP’YE ZİYARET

GENÇLERDEN ÇİFTALAN PLAJI’NDA ANLAMLI ÇEVRE ETKİNLİĞİ

TÜRKÇE DEYİMLERİMİZ TEHDİT ALTINDA! DİJİTAL ORTAM, DOĞRUYU DA UNUTTURUYOR!

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN 3. YILDÖNÜMÜ KIZILAY DEPREM BÖLGESİ DESTEKLERİNİ ŞUBELER ELİYLE SÜRDÜRECEK

ÜNİVERSİTE YILLARINDA SİGARA KULLANIMI ARTIYOR, ÖĞRENCİLERİN SİGARAYA KARŞI DİRENCİ ZAYIFLIYOR

ASRIN FELAKETİNİN 3. YILINDA KÜLLERİNDEN DOĞAN ŞEHİRLER “TÜRKİYE’MİN GÜCÜNE BAK”

LİSELERDE DEPREMDE, HAYAT KURTARAN EĞİTİM

TUTUKLU BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI KADIOĞLU’NUN SAĞLIK DURUMU KRİTİK

İstanbul

11.02.2026

  • İMSAK 06:31
  • GÜNEŞ 07:57
  • ÖĞLE 13:23
  • İKİNDİ 16:12
  • AKŞAM 18:40
  • YATSI 20:00
  • Çarşamba 8.2 ° / 6.1 ° false
  • Perşembe 12.1 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 11.8 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12