MEHMET CEYLAN

Tarih: 16.10.2020 12:33

BEN YAPTIM OLDU HASTALIĞI VAR OLDUKÇA

Facebook Twitter Linked-in

Yıllardır gerek yazılarımızda gerek sohbetlerimizde en çok kullandığımız cümlelerden bir “Ülkeyi yönetenlerin ben yaptım oldu hastalığı” içinde olduğudur. 

Ülkeyi yönetenler nedense ben yaptın oldu, senin ne düşündüğün, ne istediğinin önemi yok dercesine icraatlar yapa geldiler. 

Yönetmeye talip olanlar, özellikle muhalefetteyken “ Ben yaptım oldu” politikasından şikayet ederler. Sonra görürüz ki; o şikayet edenler yönetime geldiği zaman aynı şeyleri yaparlar sonra “ Ben yaptım oldu” politikasının üstüne otururlar. Bu bir siyasi hastalık olsa gerek.

Halbuki yönetenlerin yapması gerekenler nedir diye sıralamış olursak, ilk sıralarda adalet, ahlak ve mutabakat gelmelidir. Şirket yönetmiyorsunuz devlet yönetiyorsunuz. O devlet içinde her tür milliyetten, her tür görüşten, her tür inançtan insan var.Toplumsal barışı sağlayabilmeniz için adaletli, ahlaklı ve toplumsal mutabakatı sağlamanız gerekmektedir. “Ben yaptım oldu” derseniz şirket mantığıyla yönetirseniz toplumsal mutabakatı da, adaleti de sağlayamadığınız için ahlaklı bir yönetim gösteremezsiniz, toplumsal barışı da sağlayamazsınız.

İstanbul Bayrampaşa’da olan bir olay bu yazıyı yazmamıza sebep oldu. 

2019 Yerel seçimleri öncesi İBB Başkan adaylarından Ekrem İmamoğlu Bayrampaşa’daki İsmetpaşa  mahallesinde Kentsel dönüşüm derneğindeki bir toplantıda yapacakları her işi bir masa başından konuşup birlikte karar vereceğiz demişti. Bir konuşmasında Ekrem İmamoğlu, "Bu şehirde; israfa, gösterişe, kibre izin vermemek adına en üst seviyede hassasiyet göstereceğiz. ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışına müsaade etmeden, ortak akla riayet edeceğiz ve değer vereceğiz" dedi

Seçimler oldu 1. Seçimde de 2.seçimde de seçmen teveccüh etti İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. Herkeste hayırlı olsun dedi. 

Bayrampaşa’da Eski Cezaevi yerine yapılan kentsel dönüşüm için herkes yeniden bir mutabakat beklerken hiç kimseyle konuşulmadan eski yönetimin sistemi aynen devam etti. Dedik ki, yapılmış yapacağı bir şey yok. Fakat vatandaş hiç hoşnut değil. Gelen gideni aratıyor.

Kentsel dönüşüm için yapılmış bir şeydir yapacağı bir şey yok diyebiliriz. Asıl bu yazının konusu ise iki gün önce yaşandı. 

Geçtiğimiz yıl Bayrampaşa hayatının baharında bir bayan komutanını şehit olarak göz yaşlarıyla uğurladı. 

Şehit komutan Esma Çevik’in adının yaşaması için Altıntepside yeniden yapılan bir parka adı verildi. 

İYİ Parti İBB ve Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Tufan Bahar’ın teklifi, Bayrampaşa Belediye Meclisinin oybirliği kararıyla Altıntepsi Merkez caminin yanında yeraltı otopark, üstü Yeşilalan park ve Altıntepsi Spor kulübü lokali olarak yapılan parka Şehit Esma Çevik adı verildi iktidar ve muhalefetin vede vatandaşların kalabalık bir katılımıyla tabelası dikilerek açılışı yapıldı. Yüreği yanan şehit yakınları ve Bayrampaşalıların bir nebze yüreğine su serpildi.

14 Ekim 2020 tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Bayrampaşa’ya gelerek önceki yönetimin başlattığı yapımı devam eden projeleri, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’i de yanına alarak denetledi, incelemelerde bulundu projelerin devam edeceğini belirtti. Çokta memnuniyet verici bir davranış oldu. 

Fakat gördüğümüz manzara hiç hoş olmadı vicdanları sızlattı.

Daha bir yıl bile olmadan Şehit Esma Çevik Parkının Bayrampaşa Belediyesinin bilgisi olmadan mevcut tabela sökülüp İBB tabelası takıldı. 

Belki diyeceksiniz ne var bunda o tesisi İBB yaptı. 

Devlet yönetimi bir bütündür. Yerel yönetimler kendi mücavir alanları içinden sorumludur. O ilçenin içinde yaşayan vatandaşların sorumluluğu o yönetimden sorumlu olduğu gibi o alanın içinde bulunan yollar, parklar ve mekanların bakım, onarım, temizlik ve korunması da yerel yönetimin sorumluluğudur. 

Büyükşehir belediyeleri ilçelere destek verme mecburiyeti vardır. Büyükşehir belediyeleri yapmış olsa dahi İlçe belediyesiyle kanunen olmasa da usulen müşterek hareket etme zorunluluğu vardır. Bu durumda yapılan işleri il ve ilçeler koordine içinde yaptığı zaman daha sağlıklı olur.

Şehit Esma Çevik Parkı tabelasını İBB’nin değiştirmesi, heleki istişare etmeden bilgi vermeden değiştirmesi vicdanları yaralamıştır. 

Olabilir mevcut güzel olmamış olabilir, daha farklı bir şey yapılabilir bunu da o ilçenin mülki amirleriyle birlikte planlandığı zaman adil ve ahlaklı bir yönetim olur.

Son yilların en büyük hastalığı “Ben yaptım oldu hastalığı” topluma da yönetimlere de zarar verir...

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —