Yerel seçimler yaklaştıkça, kamuoyu merakla adayların açıklanmasını bekliyor.
Hangi partiler aday çıkaracak henüz belli değil ama tüm partiler aday çıkarabilir. Fakat Bayrampaşa her seçimde olduğu gibi iki gücün mücadelesiyle geçecektir, biri ise seçimi kazanacaktır. Bayrampaşa seçimleri bunu tüm zamanlarda yaşıyor. 2024 yerel seçimleri de bu iki güç arasında geçer.
Bu iki güç herkesin bildiği AK Parti ve CHP mücadelesidir. AK Parti uzun soluklu bir yönetimin yorgunluğunu yaşarken, CHP kazanma hırsının törpülendiği bir dönemi yaşıyor.
AK Parti ittifak paydaşlarıyla birlikte hareket ederken, CHP’de ittifak paydaşı kalmadı. Belki son anda yapacağı seçim işbirlikleriyle yarışa gidecek.
Önce ittifak paydaşları üzerinde durmak gerekir. Kim ne getirir ne götürür, kimin oyu ne kadar? Sonrada partiler hangi adayla, nasıl kazanırız onu düşünmelidir.
İTTİFAK PAYDAŞLARI VE ETKİLERİ
Son iki genel bir yerel seçimde iki kutup halinde ittifaklarla seçimler yapıldı. İttifakın biri çözüldü biri yerinde duruyor. Bu güçler elbette artı-eksi getirecektir. Ama son zamanlarda kamuoyunda ittifaklar konuşulurken, İYİ Parti kendi adaylarıyla seçimlere katılması konuşuluyor. Parti içinde de bu durumdan dolayı istifa eden yönetici ve milletvekilleri oldu. Aslında başka bir yazı konusu bu durum fakat kısacık değinmek gerekir. İYİ Parti’de anlaşılamayan kısmı Meral Akşener. Genel Başkan Meral Akşener’i anlayamayan güruh istifa edip ses yükseltiyor. Tek cümle Meral Akşener CHP gölgesinden partiyi kurtarıp kendi kimliğinde var etmek için bir yola girdi. Ne kadar başarılı olur zaman gösterir ama yaptığı çok yanlış değil. 2018 yılında CHP gölgesi altına sokuldu bundan kurtulamadı. Bir siyasi parti kimin kazanıp kaybedeceğinden ziyade kendi başarısı ne olup olmadığıyla ayakta kalır ve bu şekilde pazarlık gücünü de artırmış olur.
Bayrampaşa özeline dönecek olursak, iki tarafın ittifak paydaşları MHP ve İYİ Parti’ye baktığımızda, MHP yerinde duruyor, İYİ Parti CHP ittifakından koptu. İşbirliği yapar mı zaman gösterecek. Fakat asıl mesele işbirliği yapmazsa ne kadar oy alır, CHP’ye ne kadar zarar verir diye konuşuluyor.
Burada bir hesap hatası yapılıyor.
MHP’nin kökleşmiş bir kemik oyu var ne halde olursa olsun bunu alır ama İYİ Parti’nin kemik oyu yok. İYİ Parti aldığı oyları CHP’den değil AK Partide olan merkez sağ seçmenden aldı.
Şimdi genel seçimde aldığı oyu zaten alması zor ama almış olsa dahi AK Partiden oy alır. YRP Aday çıkarırsa aynı şekilde AK Parti’den oy alır. İttifak paydaşları aday çıkarmış olsalar daha çok AK Partiden oy alır, zararı AK Partiye olur.
YORGUN AK PARTİ YANİDEN DİYORSA YENİ İSİMLER OLMALI
AK Parti uzun soluklu bir yönetim dönemi geçirdi. Aynı ekol 30 Yıl oldu, AK Parti zamanı 20 yıl. Bu dönemde sadece iki başkan görev yaptı, bir çok yönetici hala duruyor. İster istemez yüzler daha çok tanındı, daha çok vatandaşla intisaplı duruma geldi. Vatandaş bu yöneticileri biliyor, yöneticiler de vatandaşları.
AK Parti ittifak paydaşları özellikle MHP yerinde duruyor. YRP’de ise aday adayı olsa da, genelde ittifak paydaşı olarak çalışmalar yaptığı biliniyor.
AK Parti bu seçimlere giderken en sıkıntılı parti görünümünde. Bir tarafta yılların siyaset yorgunluğu olan yine aday adayı olanlar, diğer tarafta yeni yüzler.
AK Partinin önünde ya siyaset yorgunu yüzlerden birini aday gösterecek, seçmenin bunca yıl ne yaptınız diyecekleri sorularla karşılaşıp riske girecek yada yepyeni bürokrattan gelmiş yüzlerden birini aday yapıp yeniden diyerek riske girecek.
Veya son zamanlarda çok dillendirilen aday adayları dışında dip dalgada tanına bir adayla yola devam edecek.
Hepsi risk zaten risksiz seçim yok ama yeni bir yüz en azından risk oranı en az olan gibi duruyor.
AK Parti 2019 yılında yaptığı hatayı tekrarlamamalı. MHP seçmenini dikkate alıp listelemeyi iyi yapmalıdır.
CHP’DE ÖRGÜT YERİNE ADAY ÖNEMLİ
CHP bu seçimlere ittifak paydaşlarıyla değil tek başına hazırlanıyor. Son seçimlerin aksine bu seçimlerde sekiz aday adayı oldu. AK Parti gibi CHP’de de heyecan modu çok yüksek.
CHP’nin Bayrampaşa’da her dönem genel seçimlerde aldığı kemik bir %25 oyu var. Bu %25 oyla belediye başkanını alması mümkün değil. Karşısında rakibi ise %50 oylar seviyesinde. O zaman plan böyle olmalı.
Rakibi olan AK Parti’nin %50 seçmen profiline göre aday olmalı. Bu seçmen profili merkez sağ ve muhafazakar seçmen.
Şu bilinmeli ki, merkez sağ ve muhafazakar seçmen bir kere kesinlikle ideolojik partilere ve adaylara oy vermez. Bu profili bir tarafa koymak lazım.
Yerel seçimler genel seçimler gibi değildir. Genel seçimlerde partiler ön plandadır ama yerel seçimlerde demografik yapı ve adayın profili önemlidir.
Bayrampaşa’nın başka bir özelliği siyasi kutuplar dışında demografik kutupları da vardır. Demografik yapısı çok karışık değildir. Nüfusun %80’ni iki kutba bölünür. Yarısı Karadeniz bloğu diğer yarısı balkanlar bloğu. %20 civarı da Anadolu’nun diğer vilayetleridir.
O zaman seçmen profili ve demografik yapı dengesi göz önünde tutulmalıdır.
CHP belediyeyi almak istiyorsa ki CHP kendi içinde zor bir partidir, aday olacak kişinin;
Bir: CHP içinde hakketmiş kişi olmalıdır,
İki: CHP içindeki dengeleri toplayacak,
Üç: Merkez sağ seçmene yakın olacak,
Dört: Muhafazakar seçmenden oy alacak,
CHP’de Belediye Başkan Adayı bu dört özellikte bir profil olmalıdır.
Şunu da göz önüne almak lazım popüler tanınmışlıktan dip dalga tanınmışlığı daha önemlidir, sağlam oy getiriri yüksek bir tanınmışlıktır.
CHP’de aday kim olur bilinmez ama aday olan kişinin dengeleri iyi gözetmesi gerekmektedir. Aday 2009, 2014 ve 2019 seçimlerinde yaşanan denge bozulmasını önlemelidir.