DR. KADİR ÇETİN


BAYRAĞA UZANAN EL, KİMLİĞE UZANAN KÖTÜ NİYET

Kadir Çetin Yazısı


“Malazgirt’te, Muhaç’ta sığmaz oldun meydana…

Tekbir sesleriyle yükseldin asumana…” 

Yıldızlar sıra sıra selâm dursunlar sana,

Meleklerin pervane olduğu hilâlimsin.

 

Dalgalan, gökler senin, dalgalan dört bir yana;

Varlığımın nişanı, benim istiklâlimsin.

 

Değerli Dostum, Eğitimci-Şair-Yazar Sayın Lütfü KILIÇ’ın bu dizeleri, bayrağın bir kumaş olmadığını; tarih, inanç ve kaderle yoğrulmuş bir birikim olduğunu hatırlatıyor. Hilalinde dua, yıldızında istiklal, kırmızısında fedakârlık taşır bu bayrak. 

Ve tam da bu yüzden, ona yönelen her müdahale, doğrudan milli kimliğimize, haysiyetimize ve onurumuza yapılan ciddi bir saldırıdır.

Konu Doğru Okunmalı

Son günlerde yaşananlar, birbirinden kopuk gibi görünen ama aynı hedefe yönelen gelişmeler olarak okunmalıdır. 

Eğitim sisteminde sembollerle başlayan girişimler, ardından Nusaybin’de, Suriye’deki SDG-YPG-PKK sempatizanlarının Türk Bayrağı’nı gönderden indirmesi… Bunlar sıradan ve önemsiz şeyler gibi sunulsa da, tarihin bize öğrettiği bir gerçek var: En derin yaralar, çoğu zaman sessizce açılır.

Öğrencilerin karnelerinden İstiklal Marşı’nın ve Atatürk’ün resminin çıkartılması, basit bir tasarım tercihi değildir. Bunlar, bir milletin bağımsızlık mücadelesini, ortak hafızasını ve kimliğini temsil eden işaretler, temel sembollerdir. 

Eğitimde bu sembollerin silinmesi, milli kimliğin, hafızanın aşındırılması anlamına gelir. Hafızasını, kimliğini kaybeden toplum ise yönünü kaybeder.

Bayrak İndirme

Nusaybin’deki bayrak olayı, bu sürecin tesadüf olmadığını gösteriyor. Bir grubun Gönderden Türk Bayrağı’nı indirmesi, yalnızca bir provokasyon değil; milletin sabrını, devletin refleksini ve toplumun ortak duyarlılığını ölçme/test etme girişimidir. 

Bayrağı hedef almak, milli egemenliği ve ortak kader duygusunu hedef almaktır. Sessizlik ise bu tür girişimlerin cesaret kaynağıdır. Bereket siyasi partiler, STK’lar ve genelde toplum anında gerekli tepkiyi göstermiştir…

Milli Semboller ve Çocuklarımız

Milli semboller, birliği ayakta tutan görünür bağlardır. Bayrak, sadece devleti değil; birlikte yaşama iradesini, ortak acıyı ve ortak umudu temsil eder. 

Bu yüzden ona sahip çıkmak, hamasi bir refleks değil, toplumsal bir sorumluluktur. Özellikle çocukların kimliklerinin şekillendiği eğitim sürecinde bu sembollerin anlamını korumak hayati önemdedir.

Bayraktaki hilal, sürekliliği ve koruyuculuğu; yıldız, bağımsızlığı ve yön duygusunu; kırmızı ise fedakârlığı ve direnişi anlatır. 

Bayrak, ateşin içinden yükselir, çünkü bu millet kolay doğmamıştır. Ergenekon’dan çıkışın, bilginin ve aydınlanmanın siyasal somut ifadesidir. Geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir değerdir: egemenliktir, ortak kaderdir ve devlet olma bilincidir.

Sonuç ve Değerlendirme

Bugün yaşananlar bize şunu söylüyor: Mesele münferit bir olay değildir. Bu, kurucu değerlere ve kimliğe dair bir sınamadır. 

Ve unutmayalım ki, en uzun yolculuklar küçük bir adımla başlar. Eğer bu küçük görünen adımları görmezden gelirsek, yarın çok daha büyük kayıplarla yüzleşebiliriz.

Toplum olarak, milli değerlerimize ve sembollerimize sahip çıkmalıyız. Unutmayalım ki, küçük adımların büyük tehlikeler doğurabileceğini tarih bize defalarca göstermiştir. 

Bu tehlikelere karşı uyanık olmalı, geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımıza bu değerleri öğretmeliyiz. 

Muharrem
31.01.2026 21:15:18
Eyvallah.

ŞİŞLİ’DE KİTAP FUARINDA ANLAMLI BULUŞMA

SOSYAL MEDYADA “KENDİ KENDİNE PSİKİYATRİK TANI KOYMA” TRENDİ BÜYÜYOR!

EYÜPSULTAN’DA ULAŞIM SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

BAYRAMPAŞA PİKNİK ALANI SEZONA HAZIRLANIYOR

CHP BAYRAMPAŞA’DA BÜYÜK KAVGA: SUÇLAMLARA ÖRGÜT TEPKİ GÖSTERDİ

GAZETECİ İSMAİL ARI GÖZALTINA ALINDI

MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

BELEDİYE İFTARINA OKUYUCULARIMIZDAN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

AMACINDAN UZAKLAŞAN İFTAR PROGRAMI İÇİN OKUYUCULARIMIZDAN TEPKİLER BÜYÜYOR

ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANAN LÜTFİ KADIOĞULLARI İÇİN EV HAPSİ KARARI VERİLDİ

ENGELSİZ KIZILAY’DAN 18 MART’TA ŞEHİTLİĞE ANLAMLI ZİYARET

İSRAF, SEÇİM ŞARKISI MÜZİKLİ GÖSTERİ: İFTARIN MANEVİ RUHUNDAN UZAKLAŞTI

KINALI KUZULARI RAHMETLE, MİNNETLE ANIYORUZ: BAYRAMPAŞA’DA 18 MART

BAYRAMPAŞA’DA KARDEŞLİK VE KADİR GECESİ YÜRÜYÜŞÜ

ABDURRAHMAN DURSUN RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

ESENLER’DEN GAZZE’YE 10 BİN KİŞİLİK İFTAR SOFRASI

BALKANLAR’DA BAYRAMPAŞA RÜZGÂRI ESTİ: KIRÇOVA VE GOSTİVAR İFTAR SOFRASI

BAYRAMPAŞA VAKFI 30. YILINDA: FARKLI KESİMLER SAHURDA BULUŞTU

SİYASET, İŞ VE AKADEMİ DÜNYASININ BULUŞTUĞU İFTAR

İYİ PARTİ BAYRAMPAŞA, AÇIK HAVA İFTARINDA BULUŞTU

İstanbul

26.03.2026

  • İMSAK 05:25
  • GÜNEŞ 06:51
  • ÖĞLE 13:15
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 19:29
  • YATSI 20:49

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17