MEHMET CEYLAN


TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR, NEREYE GİDİYOR? (10) ABRAHAM SHIELD PLANI: BOP'UN YENİ PERDESİ

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR, NEREYE GİDİYOR? (10)

ABRAHAM SHIELD PLANI: BOP'UN YENİ PERDESİ 

Önceki yazılarımızda Türkiye'deki emperyalist güçlerin oyunlarını ele almıştık. Bu yazımızda ise Ortadoğu üzerindeki oyunların Türkiye'ye yansımalarını ve bölge ülkelerinde oynanan stratejileri inceleyeceğim.

Emperyalist güçler, Ortadoğu'yu dört bir yandan parsellemeye çalışıyor. Bu parselleme organizasyonunun bir ayağı da Türkiye üzerinden yürütülüyor. Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) veya Büyük İsrail Projesi (BİP) derken Türkiye ayağında vatandaşın hoşuna gidecek isimler Büyük Osmanlı Projesi veya Türkiye Birleşik Devletleri gibi bilinen planlar her gün şekil değiştiriyor. Şimdi ise Ortadoğu'da yeni bir proje veya yeni bir perde olarak "Abraham Shield Planı" (İbrahim Kalkanı Planı) karşımıza çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin içinde olmadığı, Ortadoğu'da yeni bir dönemin sembolü olarak sunulan "The Abraham Alliance" başlıklı bir afiş yayımlandı. Bu afişte, İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, BAE, Mısır ve diğer Ortadoğu ülkeleri liderleri ile eski ABD Başkanı Donald Trump bir arada gösteriliyor.

2024 sonrası şekillenen bölgesel denklemde, İsrail "Abraham Shield Planı" adıyla hem askeri hem de diplomatik bir strateji ilan etti. Planın temel amacı, İran'ın bölgedeki vekil güçlerini kuşatmak, İsrail'in askeri başarılarını diplomatik kazanımlara dönüştürmek ve Ortadoğu'da yeni bir düzen inşa etmek. Bu plan altı maddeden oluşmaktadır.

Planın temel maddeleri, Ortadoğu'daki güç dengelerini yeniden şekillendirmeyi hedefliyor:

  • Gazze'de: Hamas'ın askeri gücünün tamamen sonlandırılması, geçici bir teknokrat hükümetinin kurulması ve Gazze'de nakit paranın kaldırılması öngörülüyor.
  • Lübnan'da: İsrail'in provokasyonlara karşı sıfır tolerans politikası izlemesi, Lübnan ordusunun güçlendirilmesi ve İran etkisinin kırılması hedefleniyor.
  • Suriye'de: Golan Tepeleri'nde tampon bölgenin korunması ve İran'ın bölgeye silah geçişinin engellenmesi planlanıyor. Ayrıca, yeni ve sorumlu bir Suriye yönetimi için bölgesel iş birliği hedefleniyor ki bu durum, planın dışında tutulan Türkiye ile iş birliğinin hedeflenmesi gibi çelişkili bir duruma işaret ediyor.
  • Suudi Arabistan'da: İsrail ile Suudi Arabistan arasında barış anlaşmasının imzalanması ve İsrail, Mısır, Ürdün, BAE, Fas, Sudan gibi ülkelerden oluşan **"Abraham İttifakı"**nın (Abraham Alliance) kurulması amaçlanıyor.
  • İran'a Karşı Kuşatma: Plan, İran'ın bölgesel vekil ağının kesilmesi, nükleer programının diplomatik ve askeri yollarla durdurulması ve "Ahtapotun başı" olarak tanımlanan İran'ın izole edilmesini içeriyor.
  • Filistin'le İlişkiler: Filistin yönetiminde reform yapılması, yolsuzlukla mücadele edilmesi ve Hamas'ın siyasi sistem dışında tutulması öngörülüyor. Eğitim ve toplumsal yapının radikalizmden arındırılması, on yıl içinde koşullu bir şekilde Filistinlilerle ayrı yapılar kurulması ve başarılı reformların ardından Filistinlilerin Abraham İttifakı'na dahil edilmesi planın parçaları.

ORTADOĞU VİZYONU: YENİ BİR SÖMÜRGE PLANI

Ortadoğu sokaklarında artık yalnızca füzeler değil, görseller de konuşuyor. “Abraham Alliance” başlıklı afiş, emperyalist güçlerin desteğiyle yeni bir bölgesel düzeni ilan ediyor. Ancak “Abraham Shield Planı”, bir barış ittifakı olmaktan ziyade, İsrail’in güvenliğini merkeze alan, halkları değil rejimleri muhatap kabul eden bir yeniden biçimlendirme projesidir.

Afişteki liderlerin ortak özelliği, halihazırda İsrail ile normalleşme sürecinde yer almaları ya da ABD eksenli bölgesel politikalarda "makbul" sayılan rejimleri temsil etmeleridir. Ancak, bu fotoğrafta görünmeyenler çok daha belirleyicidir. "Yeni Ortadoğu" olarak sunulan bu vizyonda, halkların iradesine veya tarihsel kırılmalara yer bırakılmıyor.

İsrail açısından bakıldığında, Abraham Shield Planı bir güvenlik stratejisi değil, bir hegemonya projesidir. İran’ı kuşatmak, Hamas’ı ortadan kaldırmak, Suriye’yi tampon ülkeye dönüştürmek, Lübnan’daki Hizbullah etkisini sıfırlamak ve tüm bunları yaparken bölgedeki otoriter Arap rejimleriyle stratejik ortaklık kurmak, güvenliğe değil, kontrolün yeniden dağıtımına hizmet eder. (1)

İSRAİL’İ KABUL EDİP İÇİNE SİNDİRMEK

Emperyalist güçler, bölge insanlarının “Aramice Abraham, Allah’ın dostu demektir” diye inandıklarını bildiği için “Abraham Shield Planı” ile İsrail etrafında Ortadoğu ülkelerini toplamayı hedefledi. Yahudi yayını Şalom Gazetesindeki “İsrail’i Kabul Edip İçine Sindirmek” başlıklı bir yazıda   “Çetin savaşlar ve Camp David Anlaşmasından sonra Ürdün ve Mısır ile ulaşılan barış, bugüne kadar özenle korundu. Bu zaten diğer bölge ülkeleri ile ilişkilerin normalleşmesine çoktan örnek olmalıydı. Neyse ki sonunda iki yıl önce Jared Kushner’ın vizyonu ile Sudan, Bahreyn, BAE ve Fas İsrail’i daha yakından tanıyıp, içlerine sindirmeyi kabul etti. Suudi Arabistan da külfetten ziyade nimet ve fırsat katarı denilebilecek bu ittifaka katılma hevesi gösterince sadece bir bölgesel ekonomik katma değer perspektifi filizlenmedi; aynı zamanda İran’a karşı doğal bir ortak cephe oluştu.” Denilmektedir. (2)

Emperyalist Güçler bir taraftan  “Terörsüz Türkiye” planıyla PKK Terör örgütünü Türkiye’ye, PKK’nın Suriye kolunu Suriye’ye  entegre etmeye çalışıyor, diğer taraftan “Abraham Shield Planı” ile İsrail etrafında Ortadoğu ülkelerini toplamayı hedefleyip Türkiye’yi yalnızlığa itiyor.

 

 

  1. https://medyaberlin.com/abraham-shield-plani-nedir
  2. https://www.salom.com.tr/haber/123056/ikinci-yilinda-abraham-anlasmasi-nereden-nereye

 

ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE 70 MİLYON TL’LİK DEV EĞİTİM BURSU

BAŞKAN YARDIMCILARI BELİRLEN, İKİSİ AK PARTİ BİRİSİ BAĞIMSIZ

İBB'DEN CAMİ, TÜRBE VE CEMEVLERİNE KAPSAMLI DESTEK

BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN PERSONEL İLE BULUŞTU

MKYK ÜYESİ BÜRGE VE İLÇE BAŞKANI ACAR'DAN BAŞKAN VEKİLİ AKIN'A ZİYARET

ATİLLA AYDINER’DEN BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

BELEDİYE ENCÜMENİ TOPLANDI: ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

CEVATPAŞA İLKÖĞRETİM OKULU YENİ BİNASINDA EĞİTİME BAŞLADI

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMI ABDULLAH ÇİFTÇİ'DEN EĞİTİM VE AFET YÖNETİMİ İÇİN ÖNEMLİ TOPLANTILAR

YANLIŞIN KARŞILIĞI YANLIŞ OLAMAZ, YANLIŞ ÖRNEK OLMAZ

CUMHURİYET TÖRENİNDE CHP’LİLERDEN İBRAHİM AKIN’A PROTESTO

TUTUKLU BAŞKAN MUTLU'DAN ANLAMLI 29 EKİM MESAJI

CHP BAYRAMPAŞA’DAN CUMHURİYETİN 102. YILINA ÖZEL ÇELENK SUNUMU

MERHUM MUHTAR SEYİT KELEŞ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU

TUTUKLU BAYRAMPAŞA BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI KADIOĞULLARI HASTANE'YE KALDIRILDI

İLK BÜROKRAT BAŞKAN YARDICISI ATAMASI MESUT ONAT

BAYRAMPAŞA’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU ZİRVE YAPTI

CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU BAYRAMPAŞA’DA: KAYMAKAMLIK TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

CUMHURİYETİMİZİN KURULUŞUNUN 102. YILI KUTLU OLSUN, DEVLETİMİZ DAİM OLSUN

BAYRAMPAŞA TUNA SPOR YILDIZ KIZLAR LİGE 3-0'LA BAŞLADI

İstanbul

03.11.2025

  • İMSAK 06:04
  • GÜNEŞ 07:30
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 15:39
  • AKŞAM 18:05
  • YATSI 19:26
  • Pazartesi 20 ° / 16 ° Güneşli
  • Salı 19.4 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 16.9 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
10.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
11.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
16.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
17.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4