DR. KADİR ÇETİN


ABD’NİN IŞİD GÖLGESİNDE SDG-YPG’YE MEŞRUİYET ARAYIŞI MI?

Kadir Çetin Yazısı


Türkiye, yılbaşına bir kez daha IŞİD (DEAŞ) terör örgütünün tehdidinin gölgesinde girdi. Güvenlik güçleri olası IŞİD eylemlerine karşı teyakkuza geçmişken, Yalova’da bir ihbar üzerine yapılan baskında üç polisimizin şehit olması, dokuz güvenlik görevlimizin yaralanması kamuoyunu derinden sarstı. 

Çıkan çatışmada altı IŞİD militanının öldürülmesi ise tehdidin hâlâ diri olduğunu hatırlattı.

Ancak mesele sadece bir güvenlik operasyonu olarak okunamayacak kadar çok boyutlu. IŞİD konusuna ABD-Suriye üzerinden bakmadan konuyu anlamak mümkün değildir.  Çünkü olay, Suriye’de SDG çatısı altında örgütlenen YPG ve PKK unsurlarının “Suriye Güvenlik Kuvvetleri”ne entegrasyonu tartışmalarının hız kazandığı bir döneme denk geliyor. Zamanlama ister istemez bazı soruları gündeme getiriyor.

IŞİD Kimin Aparatı

IŞİD’ın Suriye, Irak ve Türkiye’de çok sayıda kanlı eyleme imza attığı bilinen bir gerçek. Bununla birlikte, örgütün ortaya çıkışı ve kullanılış biçimi konusunda yıllardır çeşitli iddialar dolaşımda.

IŞİD niçin Suriye, Irak ve Türkiye vb. Müslüman ülkelerde eylem yapıyor? Niçin IŞİD Müslüman Filistin’lileri katleden İsrail güvenlik güçlerine bir mermi atmıyor? 

Eski FBI görevlisi Paul L. Williams’ın, IŞİD’ın ABD istihbarat örgütü CİA tarafından kurulduğu ve yönlendirildiğine dair açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu konuda Obama yönetimini suçlayan demeçleri hâlâ hafızalarda. 

Bu iddialar uluslararası düzeyde tartışmalı olsa da, bölgedeki güç mücadelelerinin ne denli kirli ve çok katmanlı yürütüldüğünü göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Artı IŞİD’ın bölgede Müslümanları katleden İsrail’e değil de sürekli İslam ülkelerinde terör faaliyetlerinde bulunması oldukça manidardır. 

Bu yönüyle düşünüldüğünde IŞİD’ı ABD istihbarat örgütü CİA’nın kurduğu ve yönlendirdiği konusundaki FBI görevlisinin iddiasının haklı olduğu ortaya çıkıyor. 

Ortadoğu Okur Yazarlığı ve Suriye

Bölge Ortadoğu olunca meydana gelen olayları doğru okumak bölgenin sosyolojik yapasını, dini ve milli kimliklerin geçmişini, varlık sebebini ve ideallerini gözden kaçırmamak gerekir. Aksi taktirde değerlendirmeler havada kalır…

Bu coğrafyada meydana gelen olaylarda İsrail gizli servisi MOSSAD’ın parmağının olmadığını düşünmek çok saflık olur… Çünkü bu coğrafyada MOSSAD’dın bilgisi olmadan kuş uçmaz…

Tam da bu noktada şu soru önem kazanıyor: IŞİD tehdidi, SDG-YPG-PKK hattının uluslararası alanda meşrulaştırılması için bir araç olarak mı kullanılıyor? Daha açık ifadeyle, “IŞİD’la mücadele” söylemi, SDG-YPG’nin Suriye devlet yapısı içinde daha bağımsız, hatta özerkliğe yakın bir konum elde etmesinin zeminini mi hazırlıyor?

Bugün Suriye’de konuşulan entegrasyon modeli, klasik bir silahsızlanma ve merkezi Şam Yönetimine bağlılık sürecinden ziyade, pazarlıkçı bir yapıya işaret ediyor. 

SDG’nin askeri ve idari varlığını büyük ölçüde koruyarak sisteme dahil edilmesi, sadece Şam yönetimini değil, Türkiye’yi de doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye açısından YPG ve PKK’nın isim veya çatı değiştirerek (SDG) meşrulaşması, ulusal güvenlik tehdidinin ortadan kalkması değil, aksine kalıcılaşması anlamına geliyor.

IŞİD’le Verilen Mesaj

Bu çerçevede, IŞİD’ın zaman zaman sahneye sürülmesi ya da tehdidinin özellikle vurgulanması, ABD için SDG’ye “vazgeçilmez ortak” rolü ve meşruiyet kazandırıyor olabilir. Türkiye’ye verilen örtük mesaj ise nettir: “Bu yapılarla uzlaşmadan bölgede istikrar sağlanamaz.” 

Yalova’da yaşanan acı olayın, böyle bir jeopolitik arka planla birlikte okunması bu nedenle yabana atılmamalıdır.

Elbette hiçbir iddia, kesin kanıtlarla desteklenmeden mutlak gerçek olarak sunulamaz. Ancak devletlerin sadece görünen aktörlerle değil, görünmeyen pazarlıklarla da hareket ettiği gerçeği inkâr edilemez. Türkiye’nin bu süreçte soğukkanlı, çok boyutlu ve uzun vadeli bir strateji izlemesi hayati önem taşıyor.

IŞİD konusunda ABD’nin SDG’ye yüklediği görev, terörle mücadele değil; terör üzerinden jeopolitik dizayn girişimidir. IŞİD bahane edilerek SDG-YPG-PKK hattının meşrulaştırılması, Suriye’de fiili bir özerkliğin taşlarını döşemek anlamına gelir. Türkiye’nin güvenliği ise bu pazarlık masasında bilinçli şekilde risk altına sokulmaktadır.

Sonuç ve Değerlendirme

Sonuç olarak gerçekle yüzleşelim: IŞİD vuruluyor ama yok edilmiyor; çünkü ABD ve İsrail için hâlâ kullanışlı bir aparat. 

Türkiye’nin görevi, sahadaki çatışmaya değil, bölgemizdeki bu kirli senaryoya odaklanmak ve ABD’nin bu terör örgütlerine verdiği desteği kesmesinin yol ve yöntemini bulmaktır.

IŞİD tehdidi gerçektir; ancak bu tehdidin kimlerin lehine, kimlerin aleyhine nasıl kullanıldığı sorusu da en az terörle mücadele kadar ciddiyetle ele alınmalıdır.

Kayanak: 

https://www.facebook.com/cnnturk/videos/eski-fbi-dan%C4%B1%C5%9Fman%C4%B1ndan-kan-donduran-itiraf-dea%C5%9F%C4%B1-cia-yaratt%C4%B1-bu-bizim-eserimiz/1246983427242731/

 

Zafer İncekara
3.01.2026 14:59:23
Kaleminize sağlık Dr.Kadir bey ,sorunu ve çözüm yolunu ortaya koymuşsunuz..Yalova IŞİD olayı ,Kerkük ,Musul,Süleymaniye konuşulurken doğuda çıkan Kürt isyanlarla örtüştüğü kanısındayım..Selam ve saygıyla kıymetli hocam..

Hüseyin Özkaynakcı
3.01.2026 18:04:17
Teşekkürler. Marjinal düşünceye yakın olanların dinî hassasiyetinden yakalanarak öne sürüldüğü görülüyor. Öldürülen elebaşı amcasını tehdit edermiş.

HASAN MUTLU’DAN SÖMESTRİ TATİLİ MESAJI

SÜLEYMAN SOYLU VE İBRAHİM AKIN’DAN MERKEZ CAMİİ’NDE İNCELEME

SÜRMENE VE BAYRAMPAŞA ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ

YEŞİLAY’DAN BAYRAMPAŞA’DA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ

DENİZ TANRIKULU’NDAN KAYMAKAM ÇİFTÇİ’YE ZİYARET

BAŞKAN DURSUN ÇOCUKLARIN KARNE HEYECANINI PAYLAŞTI

BAYRAMPAŞA’DA MİLLİ GURUR: 12 BİN ÖĞRENCİYE AY-YILDIZLI FORMA

BAYRAMPAŞA’NIN KÜÇÜK KAHRAMANI AHMET’E KAYMAKAM ÇİFTÇİ'DEN ZİYARET

TDV BYRAMPAŞA KADIN KOLLARI BÜROSU TÖRENLE AÇILDI

BAYRAMPAŞA’DA GÖNÜLLER MİRAÇ BEREKETİYLE AYDINLANDI

TÜRKİYE İKİNCİSİ VE İSTANBUL ŞAMPİYONU BAYRAMPAŞA BAŞKAN VEKİLİ'Nİ ZİYARET ETTİ

BAYRAMPAŞA’DA ‘CAN DOSTLAR’ YUVALARINI BEKLİYOR

BAYMÜDER VE BAYTAŞ EV SAHİPLİĞİNDE "BAYRAMPAŞA’DA YENİ DÖNEM"

FIRTINADA DEVRİLEN AĞAÇLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ ISITIYOR

BAŞKANVEKİLİ AKIN’DAN SEMİH ERDEN SPORCULARINA TAM DESTEK

MİRAÇ KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN

SULTANGAZİ BELEDİYE BAŞKANI ABDURRAHMAN DURSUN’DAN MİRAÇ KANDİLİ MESAJI

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MAMUR’DAN BOSNA-SANCAK DERNEĞİ'NE ZİYARET

BEYLİKDÜZÜ’NDE YARIYIL TATİLİ ŞENLİĞE DÖNÜŞÜYOR

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ’NDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SICAK YEMEK DESTEĞİ

İstanbul

18.01.2026

  • İMSAK 06:49
  • GÜNEŞ 08:19
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 15:48
  • AKŞAM 18:10
  • YATSI 19:34
  • Pazar 0.8 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli veya yoğun ve sağnak şeklinde kar
  • Pazartesi 4.7 ° / 0.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 6.1 ° / 2.9 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9