TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR, NEREYE GİDİYOR? (12) 1946 RUHU: 1950'DEKİ SİYASİ DÖNÜŞÜM VE BOP'UN KAPILARINI ARALAMASI

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR, NEREYE GİDİYOR? (12)

1946 RUHU: 1950'DEKİ SİYASİ DÖNÜŞÜM VE BOP'UN KAPILARINI ARALAMASI

1950'ler sonrasında Türk siyaseti her dönemde farklı evreler geçirdi. Bu evrelerle birlikte Türk toplumu da öz değerlerinden sapmaya başladı. Bu sapmalar, her dönemde farklı şekillerde kendini gösterdi.

1946 Ruhu, bir aldatmaca ve emperyalist bir oyundur. Bu ruh, Osmanlı ile 1920'li yıllarda yapılamayan planların, yani Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) Türkiye ayağının 1950'li yıllarda yeniden başlatılmasıdır.

1950'deki büyük siyasi değişiklikle birlikte bu planların uygulanmaya başladığını görmekteyiz. Türk siyasetindeki güçlü iktidar ve büyük değişimler, hiçbir zaman kendi mecrasında ilerlememiştir. Mutlaka toplum mühendisleri ve onları yöneten emperyalist güçlerin himayesi ve desteğiyle başlamıştır. Bu başlangıçlardan önce ülkeye derin krizler yaşatılmıştır. Krizler sonrası yeni bir başlangıç ve yeni bir algıyla toplumun gönlü hoş tutulmuş ve bir perde çekilmiştir. Bu durum, toplumun sorgulamayan bir hale gelmesine neden olmuştur. Yaşananların sorumluluğunu bir önceki iktidara ve muhalefete yükleme alışkanlığı, aynı zamanda kutuplaşmanın da önünü açmıştır. Bu durum 1950'li, 1980'li ve 2000'li yıllarda bariz bir şekilde görülmüştür.

1950'deki büyük değişimin görünen yüzü, önceki iktidarın Türkçe'ye çevirdiği Ezan-ı Muhammedî'nin aslına dönmesidir. Bu adım, toplumun büyük bir çoğunluğunu son derece memnun etmiştir. Ancak bu perdenin arkasına gizlenenler, bugün ülkede yaşananların başlangıcı olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti ve Türk siyaseti yeniden yapılandırılmaya başlandı. 1950'li yıllarda başlayan bu değişim ve yeni siyaset oyunu, 1960 yılına gelindiğinde iflas etti ve tekrar yapılandırılma gereği duyuldu. Çünkü uygulanan, gerçekte milli irade ve milli siyaset değil, göstermelik bir projeydi. Bu göstermelik siyaset de BOP projesinin adımlarının başlangıcı demekti.

1950 öncesi, yani 1930'lu ve 1940'lı yıllarda toplumu rahatsız eden uygulamalar, 1950'li yılların siyasetinin toplum nezdinde kabul görmesini sağlamıştır. Bu kabul, güçlü bir iktidarın oluşmasına ve bu iktidarın yaptığı her şeyin kabul edilmesine yol açmıştır.

BOP İÇİN PLANLAR

Bu kabul görme durumu, toplumun önüne konulan perdelerin arkasında BOP için gerekli olan planların uygulanmasına olanak tanımıştır. Bir toplumu yok etmek istiyorsanız, büyük savaşlara gerek yoktur. Özellikle vatanı ve devleti için canını rahatça feda eden Türk toplumu için savaş en son çaredir. Bir toplumu değerlerinden uzaklaştırmanız, savaşa gerek kalmadan işgal etmenizin yolunu açar.

BOP için elzem olan planlar şunlardır:

  • Değerlerin Yok Edilmesi: Değerlerini yaşayan bir toplum BOP için zararlıdır. BOP bölgesindeki toplumların değerleri yok edilmelidir. Türk milleti, bölgede değerleriyle yaşayan bir toplumdur ve Türk milleti üzerinde kurulacak oyunlar bölgeyi etkiler. Bölgede hala Osmanlı Devleti'nin etkileri vardır.
  • İslam'ın Dönüştürülmesi: Müslüman ülkelerde İslam dininin aslına uygun yaşanması, BOP için tehlikelidir. İslam, emperyalist zulme dur diyebilecek tek güçtür. İslam'ın aslına uygun yaşanması, emperyalistlerin kurmak istediği zulüm tuzaklarını bozar. İslam, ideolojik yapısı gereği BOP içinde yer alması mümkün değildir. BOP proje alanındaki ülkelerin tamamı Müslümandır ve halklarının değiştirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle "Ilımlı İslam" projesi devreye sokulmuştur. Ilımlı İslam projesinin Türkiye merkezli olarak uygulanmasının daha etkili olacağı da bilinmektedir.
  • Milli Birliğin Zayıflatılması: Sınırları içinde yaşayan etnik köken ve düşünce yapılarına rağmen Milli Birlik yapısı, BOP için tehlikedir. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'dan kalan yapısıyla birçok etnik köken ve farklı inançlara sahip olmasına rağmen Milli Birliği güçlü olan bir devlettir. Bu gücü yok etmek için ayrılıkçı bir politika uygulamak üzere Kürt vatandaşların etkisi altına alınacağı düşünülen doğu bölgesi seçilmiştir.
  • Askeri Gücün Eritilmesi: Askeri yapısı güçlü bir ülkenin BOP içinde veya çevresinde olması tehlikelidir. Askeri gücü elinde bulunduran ülkelerin askeri güçleri zaman içinde eritilmelidir.
  • Ulus Devlet Yapısının Ortadan Kaldırılması: BOP yapısı içinde ulus devletler olamaz. BOP projesinin menfaatine olan, bölgesinde ve sınırlarında ulus devlet kalmamasıdır.

BOP projesi için sorun teşkil edecek başlıca engellerin ortadan kalkması için bir süreç gerekmektedir. Toplumun alışması, kabullenmesi ve sorgulayamaması için güçlü ve inandırıcı iktidarlar ortaya konulmalıdır. Halkın uğraş alanlarını kısıtlamak için ekonomik hırs ve ekonomik darboğazlar oluşturulmalıdır. Bunların hepsi süreç içinde yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

 

ANTALYASPOR’U 4-2 MAĞLUP ETTİ GALATASARAY 26. KEZ ŞAMPİYON!

EYÜPSULTAN95 “EVDE ERKEN ÇOCUKLUK ÖĞRENME PROGRAMI” HİZMETE BAŞLADI

SABRİ AKPINAR PARKI PROJESİNDE ‘TAHSİS’ TARTIŞMASI İBRAHİM AKIN’A SORULDU

BİR NİNNİYLE DEĞİŞİR DÜNYA

SREBRENİTSA ANNELERİ’NDEN AYVALIK KAYMAKAMLIĞI’NA ZİYARET

ANNELER GÜNÜ’NE ÖZEL “KADIN EL EMEĞİ DURAĞI” EYÜPSULTAN’DA AÇILDI

KIZILAY BAYRAMPAŞA ŞUBESİ' KURBAN BAĞIŞI BEKLİYOR

MHP BAYRAMPAŞA’DA İBRAHİM YEŞİL DÖNEMİ: TEŞKİLAT KAPILARINI YENİDEN AÇTI

ALLAH’IN SELAMINI KİRLİ SİYASETE KURBAN EDENLER!

BAYRAMPAŞA’DA ANLAMLI İŞ BİRLİĞİ: TRAFİKTE ENGELLERİ SEVGİYLE AŞIYORUZ

MİLLET PARTİSİ: "GAZİOSMANPAŞA'DA 'MUHTEŞEM TÜRKİYE' MEŞALESİNİ YAKACAĞIZ"

ÖRNEK BİR OKUL: GAZİOSMANPAŞA ANADOLU İMAMA HATİP LİSESİ

YENİDEN MHP İLÇE BAŞKANI OLARAK İBRAHİM YEŞİL ATANDI

MHP İLÇE BAŞKANI TARIK KARATAŞ VEDAMESAJI YAYINLADI

MUHTAR ADAYI SERKAN GÖCELERLİ GAZETEMİZİ ZİAYER ETTİ

İSTANBUL'DA HALK EKMEKDE DAYANAMADI ZAM YAPTI

İSTANBUL’DA 2026 BAĞIMSIZLIK YILI ETKİNLİĞİ: “MUTLULUĞU YAŞAMAK” PANELİNE YOĞUN İLGİ

KENDİSİNİ ANLATAMAYAN VE ANLAŞILAMAYAN ADAM: ATİLA AYDINER

"HASAN MUTLU’NUN SUÇU HALKIN OLANI HALKA VERMEKTİR"

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN HASAN MUTLU’DAN 24 MADDELİK SERT MUHTIRA!

İstanbul

11.05.2026

  • İMSAK 04:00
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 17:00
  • AKŞAM 20:17
  • YATSI 21:54

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 33 24 4 5 48 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 33 21 2 10 40 73
3.TRABZONSPOR A.Ş. 33 20 4 9 25 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 33 17 8 8 19 59
5.GÖZTEPE A.Ş. 33 14 6 13 13 55
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 33 15 9 9 22 54
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 33 12 9 12 -2 48
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 33 10 13 10 -6 40
9.TÜMOSAN KONYASPOR 33 10 13 10 -6 40
10.CORENDON ALANYASPOR 33 7 10 16 1 37
11.KOCAELİSPOR 33 9 14 10 -11 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 33 9 14 10 -14 37
13.İKAS EYÜPSPOR 33 8 17 8 -15 32
14.KASIMPAŞA A.Ş. 33 7 15 11 -17 32
15.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 33 8 18 7 -14 31
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 33 7 18 8 -23 29
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 33 7 20 6 -24 27
18.ZECORNER KAYSERİSPOR 33 5 16 12 -36 27