YILAN HİKASİNE DÖNEN ÇİN AŞISI KAFALARI KARIŞTIRDI

YILAN HİKASİNE DÖNEN ÇİN AŞISI KAFALARI KARIŞTIRDI

Geldi gelecek diye yılan hikayesine dönen Çin aşısı, Türkiye ve Brezilya’nın açıkladığı Çin aşısı raporları kafaları karıştırdı

Türkiye’ye gelişi beklenen Çin aşısıyla ilgili ortaya çıkan iddialar kafaları karıştırdı. Uzmanlar, aşının denemelerinden elde edilen verilerin parça parça açıklanmasının güveni zedeleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlara göre, deneme protokolleri, data büyüklüğü ve nüfus sonuçlar üzerinde etki edebileceği için bir aşının çeşitli ortamlarda farklı koruma oranları göstermesi sıra dışı değil ancak "CoronaVac verilerinin açıklanış biçimi bir miktar kafa karışıklığı yarattı" denildi.  

PFIZER VE BIONTECH TEK SEFERDE İKNA EDİCİ SONUÇLAR AÇIKLADI

Yerli aşı çalışmaları bir yandan devam ederken dünyanın gözü kulağı geliştirilen diğer aşılarda. Türkiye, hem Çin’den 50 milyon doz aşı sipariş etti hem de Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği aşı için devrede. 

Güney Kore merkezli aşı araştırma kurumu Uluslararası Aşı Enstitüsü'nin Başkanı Jerome Kim "Verilerinizin ilk sunumda gerçekten ikna edici olmasını istersiniz; Pfizer ve Moderna bunu başardığı, AstraZeneca'nın daha az başarılı olduğu şey buydu" dedi. Kim, demecinde "Birden fazla veri 'sızıntısı' ve birbirinden farklı ifadeler nedeniyle, Sinovac aşısında aynı etkiyi görmüyorsunuz" dedi.

TÜRKİYE'NİN AÇIKLADIĞI ETKİ ORANI YETERSİZ BULUNDU

Türkiye'de geçtiğimiz perşembe günü açıklanan yüzde 91.25 koruma oranının, bin 322 gönüllünün katıldığı denemelerde 29 kişi Kovid-19'a yakalandıktan sonra elde edilen sonuçlara dayandığı belirtildi.

Türkiye'deki çalışmanın planlanma aşamasında deneylere katılıp  Coronavirüse yakalanan kişi sayısının 40'a çıkması sonrası açıklama yapılmasının planlandığını hatırlattı.

Aynı gün Brezilya'dan gelen kafa karıştırıcı açıklamalara göre, aşının etkinliğinin yüzde 50 ile yüzde 90 arasında olduğu ifade edildi. Brezilya ayrıca, etkinlik verilerinin yayınlanmasını erteledi.

Endonezya, Türkiye ve Şili'yi içeren küresel aşı denemelerinde Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac'ın etkinlik verileri yakından izlenirken, birçok ülke Sinovac aşısını kullanmak için firmayla anlaşmalar imzaladı. Uzmanlara göre, bir aşının farklı görünmesinin olağandışı bir durumu ifade etmediğini, deneme protokolleri verilerinin  çeşitli ortamlarda etkinlik oranları sonuçlarını etkileyebileceği dile getirildi 

Çin Dışişleri Bakanı sözcüsü ise Çinli aşı geliştiren firmaların bilimsel ilkelere ve düzenlemelere sıkı sıkıya bağlı kalarak 'Biyoloji ve Çin Bilimler Akademisi' ile ortak çalışma yürüttüklerini ve 3. aşama klinik araştırmaların devam ettiğini açıkladı. 

'SİNOVAC AŞISININ NE KADAR İYİ OLDUĞUNU BELİRLEMEK ZOR'

Queensland Üniversitesi'nde profesör olan Paul Griffin, bir dizi Kovid-19 aşısı çalışması yürütüldüğünü Türkiye'de sadece bin 322 deneğe dayanan etkililik verilerinin daha büyük katılımcı sayısına ihtiyaç duyulması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Griffin, "Sinovac aşısının ne kadar iyi olduğunu belirlemek zor. Yalnızca 29 kişiye dayanan sonuç bu, daha fazla gönüllüye sahip olmak iyi olur" ded

BREZİLYA ERTELEDİ, TÜRKİYE AÇIKLADI

Çin firması Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac'ın Faz-3 sonuçları, geçtiğimiz hafta aşı gündeminin ilk sırasındaydı. Faz-3 testlerinin tamamlandığı Brezilya'da, Sinovac ile işbirliği yapan Sao Paulo eyaleti Butantan Enstitüsü'nün sonuçları 23 Aralık'ta açıklaması bekleniyordu.

Ancak yetkililer merakla beklenen basın toplantısında, aşının ülkede onay alması için gereken yüzde 50 koruma sınırını geçtiğini söylemekle yetindi; ayrıntılı sonuçların açıklanmasının, Sinovac'ın talebiyle ve kontrat doğrultusunda yaklaşık 15 gün ertelendiğini belirtti. Basın toplantısında, aşının farklı ülkelerdeki denemelerinde farklı koruma oranları elde ettiği, firmanın bu nedenle bu sonuçları birleşik bir şekilde açıklamak istediği bilgisi verildi.

Brezilya'da 13 bin gönüllü ile bir deneme yapılırken  sırasıyla Endonezya 7 bin  ve Türkiye bin 400'den az kişi üzerinde deneme yapıldı. Uzmanlar veri derleme konusunda daha fazla inceleme yapılması konusunda uyarıda bulunurken Çin'de geliştirilen Kovid-19 aşıları için  "Çok net ve şeffaf bir şekilde analiz edilmelidir"  denildi.

Queensland Üniversitesi'nden Dicky Budiman, "Bu, çok önemli ve can alıcı zamanlardan biri Çin, dünyaya kalitesini nasıl geliştirdiğini gösterecek aşıları bilimsel makaleler aracılığıyla dünya göstermelidir" dedi