Bayrampaşa Muhtarlar Derneği Başkanı Başkim Kosova, “Berat Kandilini tebrik ediyorum” diyerek başladığı konuşmasında sorunları dile getirdi.
Bayrampaşa için görev yapan muhtarlarımız, siyasi partiler, STK temsilcileri, hizmet eden kurumlar, içinde muhtarlıklar en çok ulaşılan bir konumdadır. Bayrampaşa'da için yapılan bu çalıştaydan dolayı Bayrampaşa Gündem gazetesi ekibine çok teşekkür ediyorum.
Bayrampaşa'da hizmetler ne kadar yapılıyor, yoksa yapılması gerekenin ne kadarı yapılıyor? Gelecekte nasıl bir Bayrampaşa'yı düşünüyoruz? Tabi ki, biz muhtarlar olarak kendi aramızda meseleyi konuşuyoruz. Belediye ve kaymakamlık makamlarına bu konuları dile getiriyoruz. Muhtarlık sadece ikametgah yazma yeri olmuyor. Muhtar her zaman alanda olur, muhtar alanı iyi bilir mahallesindeki sokağı iyi bilir.
Muhtarlarla alakalı sorularımız olacaktır.
NÜFUS SİSTEMİNDE MUTLAK GÖREVİ NEDİR?
Vatandaşı nasıl bu sistem etkiliyor, yoksa nasıl randevu alınır?
Bilindiği gibi muhtarlık yasası yazılımın yeni bir yasa ile birlikte nüfus müdürlüklerine bu görev verildi. Vatandaş 199 dan randevu almak suretiyle adres beyanı yapabiliyor, nüfus kağıdını çıkarabiliyor, hatta pasaport ehliyet gibi işlemleri yapabiliyor. Dolayısıyla muhtarlar artık eskisi gibi yetkili değil, yetkisizleşti. Herkes bizi tanıyor ama bizim yetkililerimiz de sınırlandı. Yani muhtarlık yasası tam oturmadı. Dijital çağda bunları vatandaşlar arasında biz sorun etmiyoruz.
Bu arada mahallerimizde güzel hizmetlerde oluyor. Elektrik kablolarının yeraltına alınmış olması büyük bir hizmet biliyorsunuz eskiden bu çirkinliği görüyorduk. Hala bazı ilçelerde elektrik kabloları henüz yer altına alınmadı.
Güzel yapılanlar var, tabi yeterli mi? Elbette değil.
Yeşil alanlarımız sınırlı, bazı mahallerde hemen hemen çok az sayıda, biz yeşil alan kazandırılmasını istiyoruz, spor alanları olmasını tabi ki istiyoruz. Bütün muhtarlar kendi mahallelerinde hizmetlerini yapıyorlar, eksiklerini dile getiriyorlar, yapılması gerekenler söyleniyor.
HASTANENİN 600 KAPASİTESİ OLMALI
Bayrampaşa Devlet Hastanesi Kapasitesi artırılmalı, yıkılıp yeniden yapılmalı, bizim hastanenin 600 kapasitesi olmalı.
Bayrampaşa Kaymakamlığı yıkıldı, henüz başlamadı ama bir çalışma olduğunu duyuyoruz. Kısa bir sürede inşallah biter. Bizde rahat rahat işlemlerinizi yaparız.
Muhtar nasıl seçiliyor?
Muhtarları bir siyasi parti seçmez. Bütün siyasilere aynı yakınlıkta ve aynı uzaklıktayız. Biz bağımsız bir kurum içindeyiz. Biz muhtarlar vatandaş ile devlet arasında köprü oluyoruz. Görevimiz bugün başlayıp yarın bitmiyor, her gün görev başındayız. Her gün hizmetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz.
Biz muhtarlar okullarla ilgili çalışmamız var, tam gün, yarım gün lise eksikliğimiz var, özellikle ticaret lisesi ihtiyacımız var.
Bayrampaşa için Kentsel dönüşüm bir zaruriyet oldu. Bayrampaşa'da binalarımız 60 sene 70 senelik oldu. Bunları artık yenilemek değiştirmek gerekiyor. Yani yerinde dönüşümü yapmamız lazım. Bir mahallemizde oldu ama tam olarak oldu diyemiyoruz. İsmetpaşa muhtarımız orada bir sürü sıkıntı çektiğini dile getirdi. Bayrampaşa’da hizmet eden insanlara, okul müdürümüze, kurum müdürlerimize teşekkür ediyoruz.
Buradan dile getireyim, spor yapacağımız bir yürüyüş alanlarımız yok. Bay ve bayanların yürüyeceği, spor yapacağı yerler oluşturulmalı.
1999’DA DEPREM OLDUĞUNU HEPİMİZ UNUTTUK
Biraz kısa da olsa depremden bahsedeyim. 1999’da deprem olduğunu hepimiz unuttuk. Nasıl herkes depremi yaşadığı halde hiç bunu gündeme getirmiyoruz. Deprem önemli bir konu, İstanbul sağlandığı zaman bizi kurtuluşumuz yok. İstanbul hakikaten önemli bir yer dünya şehri bize göre çok önemli, İstanbul olduğu kadar Bayrampaşa’da önemli. Bir an önce deprem için tedbirler alınmalı.
Herkes trafiği konuşuyor. Hiçbir zaman trafik sorununu İstanbul'da çözülmedi ki, Bayrampaşa'da çözülsün. Trafik ile ilgili söyleyecek çok fazla bir şey yok. Otoparklarımız yetersiz, gönül ister daha fazla otoparklar olsun cadde ve sokaklarda araç park edilmesin.
Kızılay’ın Yeşilay’ın çalışmalarını yerinde görüyorsunuz. Siyasi partilerle zaten biz her gün biraraya geliyoruz ziyaret ediyorlar fikir alışverişi yapıyoruz.
GENÇLERİMİZ BATAĞA DÜŞÜYORLAR
Uyuşturucu mücadele edilmeli, maalesef gençlerimiz uyuşturucu, batağına düşüyorlar. Gerçeklerden kaçamayız yani saklayamayız, önemli bir sorun uyuşturucu meselesi.
Aslında çok fazla sorunlar anlatılabilir ama zaman içinde ana başlıkları vermeye çalıştım. Bu arada Bayrampaşa Gündem Gazetesine böyle bir toplantı yaptıkları için teşekkür ediyoruz.
İstanbul
01.12.2024