Bu seçimlerde kazanan partilerden çok kaybeden partiler konuşulur ve konuşuluyor da. Bunların başında hatta hep AK Parti konuşuluyor.
AK Parti, 2002 Seçimleriyle başlayan seçim serüveninde; genel seçimler, yerel seçimler, referandum tüm seçimlerde seçmen kitlesinin %50’sini, en yakın rakibi CHP %25 seçmeni forsa ediyordu. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde beş partiyi bünyesine aldı gene %25 seçmeni forsa etti.
AK Parti Türkiye genelinde %35,49 oy alırken en yakın rakibi CHP, AK Parti’yi geçerek %37,77 Oy aldı.
Bu sonuçlar gösteriyor ki, AK Parti ciddi bir kırılma yaşadı, CHP’de ilk kez kabını kırdı başarı elde etti.
Kimse seçmen sandığa gitmedi bahanesinin ardına sığınmasın, oy vermediyse de sandığa gitmediyse de suçlusu AK Partinin yanlış seçim stratejisi ve yüksek egosudur.
Bu fotoğraf ışığında biz ülke genelinden ziyade Bayrampaşa’da AK Parti neden kaybetti, CHP nasıl kazandı bunu biraz irdeleyelim.
HERKESE SÜRPRİZ BİZE DEĞİL
AK Parti şu ana kadar tüm yerel seçimlerde %50 civarı oy alır, CHP %40’lara hatta 2019 Seçimlerinde %45’lere kadar geldi ama nefesi yetmemişti. 31 Mart Seçimlerinde CHP %47’ye çıkarken AK Parti %42’lerde kaldı. Önceki seçimlerde AK Parti önde başlar, CHP yetişmeye çalışırdı. Devran döndü bu seçimlerde Hasan Mutlu ile CHP %7 puan önde başladı, AK Parti yetişmeye çalıştı fakat %5 farkla seçimler sona erdi.
Bir çok kişi bunu sürpriz olarak değerlendirdi ama bizim için sürpriz olmadı. Nasıl ki, Bayrampaşa Gündem Gazetesi olarak aday adaylarında adayın kim olacağını tahminimiz tutuysa en son editör yazımızda “Hasan Mutlu mesafeyi kapattı öne geçti” demiştik, kazanacak olanı da tam isabet tutturduk.
AK PARTİ NASIL KAYBETTİ?
AK Parti’de hiç kimse kaybetmenin suçunu başka yerde aramasın. Önce oturup kendileri ne yaptık diye bir özeleştiri yapsın.
30 Yıllık veya 13 yıllık hafızayı silmek hangi aklın projesi bunun müsebbibini bulsun.
Bayrampaşa’da bir marka olmuş, 30 yıldır var olan bir kökü, 13 yıldır var olan bir yönetimi kökten yok edeceksiniz, bunun adına “Yeniden Bayrampaşa” diyeceksiniz, “Gerçek Belediyecilik” diyeceksiniz, geçmişi yok sayacaksınız. Aslında bunun adına ne yeniden, ne gerçek denir akıl tutulması denir.
Daha önce yazdık, aday İlknur Kovaç Bayraktar dersine çalışmamış, çok zayıf kaldı.
Listeler yanlış yapıldı derin kırılma meydana getirdi diye.
Partiye emek veren dava bilinci içinde gece gündüz çalışan, maddi ve manevi katkı sağlayanlar devre dışı bırakıldı.
Belediyede hafıza devre dışı bırakıldı.
Teşkilat yönetimi devre dışı bırakıldı.
Gece gündüz çalışan Kadın kolları devre dışı bırakıldı.
Yıllardır yönetimde yer alan, mecliste yer alması gereken, bunun için istifa eden parti yöneticileri devre dışı bırakıldı.
Aday adaylarıyla bir kez olsun bile istişare edilmedi, davet edilmedi, güç birliği yapılmadı. Kendi gelen geldi gelmeyen devre dışı kaldı.
Bayrampaşa’da AK Parti’yi AK Parti yapan değerler, Rasim Bilgehan, Cemil Yıldız, Kemal Oğuz Kıdıl, Mehmet Acar, Recep Kırpat, Ali Kahraman v.b (Buna çok kişi eklenebilir) değerler devre dışı bırakıldı. Gerçekten fikir sahiplerinden hiçbir fikirleri alınmadı, istişare edilmedi, organizasyonlara davet edilmedi.
Listeler etkisiz kişilerle doldu, etkin ve yetkin kişiler ya devre dışı bırakıldı yada geri planlara atıldı.
Seçim sürecinde organizasyon için iç çatışmalar, kendi aralarındaki kavgalar dışarıya taştı.
Seçim sürecince üç kez değişen organizasyon ekibi adayı doğru biçimlendirmedi, lansman dahil sahada çokça hata yaptırıldı, yalnız bırakıldı.
Organizasyonun başında olanlar herkes tarafından çok tartışıldı.
Adayın etrafına çelikten bir sur örüldü, kimse yaklaşamadı, görüşemedi.
Son günlerde yanlış söylemli afiş, yanlış söylemli mesaj, Bayrampaşa’da olmayan terör söylemleri insanları tiksindirdi.
Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan belediye bütçesinden verilen buluşma iftarları, mahalle iftarları, gece döner ekmek organizasyonları, Ramazan ayında yapılan eğlenceler kamuoyunda hoş karşılanmadı, İnsanların ahını aldı.
Buna rağmen devre dışı olanlar bile canla başla çalıştı ama lokomotif yanlış gidince, hedef belirsiz olunca sonuç kaçınılmaz oldu. On ay önce yapılan seçimlerde %21’lik fark oranı korunamadı.
Soru: Peki aday İlknur Kovaç Bayraktar bu olanları görmedi mi? Gördüyse neden tedbir almadı?
CHP NASIL KAZANDI
CHP’de Belediye Başkan Adayı Hasan Mutlu çok donanımlı, dersine iyi çalışmış, problemleri net ortaya koyan, projelerini net anlatan ve güven veren bir duruş sergiledi.
SKM’nin başında tecrübeli ve işini bilen bir ekip, ekibin başında Mersin Balkan gibi bir değer vardı. SKM ekibi olmasına rağmen Hasan Mutlu çalışmalarda kontrolü hep elinde tuttu. Mümkün olduğu kadar çok ziyaret yaptı, ziyaretlerde insanları rahatsız edecek kalabalık yanında taşımadı, ziyaret ettiği kurumun ekibiyle yakın temas sağladı.
İlk defa CHP, gruplar halinde saha çalışması yaptı.
Gruplar halinde saha ekibi ve SKM ekibi görevlerini çok iyi yaptı.
Hasan Mutlu mümkün olduğu kadar rakiplerini kötüleme yönünde söylemlerde bulunmadı, eksikleri ortaya koydu, yapılanlara teşekkür etti yapacaklarını anlattı.
Bayrampaşa Belediyesinin yapabilecekleri ile İBB’nin yapacağı projeleri ayrı kategoride anlattı. Bu söylemler açık olmasa bile İBB’yi CHP kazanmasa da kazanan ile yapılması gerektiği mesajını verdi.
Her davet edilen yere gitti, açık yüreklilikle kendisini ve projelerini anlattı.
Karşısında kim olduğuna bakmadan gülümsemez gibi görünen yüzünün aksine sıcak, sevecen bir mesaj veren duruşu vardı, herkesi kucakladı.
Beklenen son “Hasan Hocayla, Mutlu Bayrampaşa” gerçekleşti.