İstanbul genelinde 10 ilçede başlayan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması, son kararla birlikte 39 ilçeye yayıldı.
Editör: Meryem Ramazan
Cumhurbaşkanlığı'nın 2022 verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 5 milyon 400 bin yabancı uyruklu kişi yaşıyor. İstanbul, 1 milyon 294 bin yabancı uyruklu kişiyle bu sayıda başı çekiyor. Mega kentteki artan göç dalgası ve yaşanan sorunlarla ilgili çözüm çalışmaları devam ederken, alınan yeni kararla artık zorunlu olmadıkça yabancı uyruklu kişilere "oturum" izni verilmeyecek.
İstanbul'un 15 milyon 908 bin resmi nüfusa sahip olduğu ve dinamik nüfusunun ise tahminen 20 milyon olduğu bilinirken, İçişleri Bakanlığı tarafından Ekim 2022'de 10 ilçede başlayan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması, mart ayında alınan kararla 39 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletildi. Can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaret gibi zorunlu durumlar haricinde oturum izni verilmeyen mega kentte, 7 Ekim 2022 tarihinde alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek.
İstanbul'un resmi nüfusuna kayıtlı olan yaklaşık 2 milyon 174 bin 766 kişi, kendi kütüklerine sahipken, İl Göç İdaresi'nin bir önceki yılki verilerine göre şehirde yaşayan 1 milyon 294 bin 124 yabancı uyruklu kişi ise nüfusun yüzde 8'ine denk geliyor. Suriyeliler ise 535 bin 25 kişiyle İstanbul'daki yabancı nüfusun başını çekiyor.
Son iki hafta içinde Suriyeli göçmenlerin de aralarında bulunduğu 5 binden fazla düzensiz göçmenin yakalanarak geri gönderme merkezlerine gönderildiği biliniyor. Türkiye'de resmi rakamlara göre 5 milyon 400 bin, gayri resmi rakamlara göre ise yaklaşık 7 milyon yabancı uyruklu kişi yaşıyor. Son dönemde yaşanan yerli ve yabancı çatışmaları ve gettolaşmayı önlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan "seyreltme politikası" doğrultusunda çalışmalar da devam ediyor.
İstanbul'da kaçak ve yasa dışı şekilde ev kiraya verenlere ve kaçak göçmen barındıran otel ve işletmelere para cezaları ve mühürleme cezaları uygulanmaya başlandı. Bu yıl başından itibaren gerçekleştirilen operasyonlarda, kaçak göçmenlere kontratsız ve yasa dışı şekilde ev kiraya veren ve barındıran şahıslara yönelik yapılan 29 ayrı operasyonda toplam 51 kişi gözaltına alındı ve her bir kişiye 26 bin 750 lira para cezası uygulandı. Aynı suçu üç kez tekrarlayanlar için otellerin ruhsatları iptal edilecek ve evler süresiz olarak mühürlenecek. Gözaltına alınan 51 kişiden dört kişi tutuklanırken altı kişiye adli kontrol uygulandı.