Tarih: 01.10.2024 10:41

TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI KORUNACAK MI? YOKSA!...

Facebook Twitter Linked-in

Genelde belediyeler bir sonraki yılın bütçesini Ekim ayında yaparlar.

Ekim ayı bütçe ayı yani dert ayıdır. Bir sonraki yılın bütçesi merakla beklenir. Denk bütçe mi olacak, bütçe açığıyla mı bütçe yapılacak diye. Bu yıl seçim yeni yapıldığı için önümüzdeki 5 yılın stratejik planı da merakla bekleniyor. 

Bayrampaşa Belediye Meclisi Ekim ayı oturumlarında önümüzdeki 5 yıllık stratejik plan ve 2025 yılı Mali bütçesini görüşecek, onaylayacak. Oy çokluğu iktidar da olduğu için onaylamada sorun yok fakat başarılı bir mali bütçe yapılabilecek mi? Sorusuna cevap aranacak. 

Denk Bütçe veya Bütçe açığıyla nasıl yapılırsa yapılsın bütçe onaylanır. 

İsterseniz 10 seneye bakalım, bütçeler nasıl olmuş. 

2014 – 2019 Yılları arasında bütçe, her yıl bütçe açığıyla yapıldı, faaliyet de bütçe açığıyla sonlandı. Toplamda dönem 160 Milyon civarında bir borçla kapatıldı, Bayrampaşa Belediyesinin 220 Milyon borcu oldu..

2019 – 2024 Yılları arasında ise her yıl denk bütçe yapıldı, faaliyet ise her yıl artıyla geçti. 

4 Yılda toplamda 278 Milyon civarında bütçe artısı verildi, böylece 220 Milyon borç kapanmış ve artıya geçmiş oldu. 

2024 Bütçesi 1 Milyar 800 Milyon denk bütçe olarak yeni yönetme teslim edildi.

YENİ YÖNETİM BORÇSUZ TESLİM ALDI

31 Mart 2024 seçimlerinden sonra oluşan yeni yönetim Bayrampaşa Belediyesini güncel borcu olmayan bir belediye olarak devraldı. 

Faaliyet raporlarındaki verilere göre; 2014 Seçimlerinde 60 Milyon borcu olan Bayrampaşa Belediyesi, 2014 – 2019 Yılları arasında 160 Milyon Borçlanması sonrası, 2019 Seçimleri yapıldığı zaman 220 Milyon borca ulaşmıştı.

Belediye Bütçesi 2019 Seçimlerinden 2024 seçimlerine kadar toplamda 278 Milyon bir artı verdi. Bu durumda belediyenin borcu kalmamış oluyor. 

31 Mart 2024 Seçimleriyle yönetime gelen Hasan Mutlu yönetiminin basın toplantısı ve daha sonra TV programlarında yaptığı açıklama borçlu gibi gösterildi. Fakat  detay açıklanmadı.

Güncel yılı ilgilendirmeyen ayrıntı detayının verilmediği uzun vadeli 455 Milyonluk borcu, borç gibi göstermeleri, basın toplantısında düzensiz veri aktarılması yanlış bilgilendirmeye sebep oldu. 539 Milyonu direk borç diyen oldu, 800 Milyon hatta 1 Milyar 600 Milyon borç var diyen bile oldu.

31 12 2023 tarihi itibariyle oluşan faaliyet raporunda, günce borç olmadığı gibi 2023 yılı  116 Milyon artı bütçeyle tamamlayan, son 4 yılı 278 Milyon artı bütçeyle tamamlayan bir belediye vardı. 

Basın toplantısında açıklanan 539 Milyon borcun 455 Milyonu düşüldüğü zaman 84 Milyon gibi borç ama seçim dolayısıyla yapılamayan tahsilatlar da vardı.

DENK BÜTÇE YAPILABİLECEK Mİ? 

31 Mart seçimleri sonrası oluşan yeni yönetim 2025 yılı bütçesini meclise getirecek. 

Kamuoyunun merak ettiği önceki yıllardaki gibi denk bütçe yapılabilecek mi?

2019 Yılı öncesi gibi bütçe açığıyla mı bütçe yapılacak?

Denilebilir ki, neden kamuoyu merak etsin, neden bu kadar üstünde duruluyor?

Elbette bütçe üstünde durulması, sorulması sorgulanması gereken bir konu.

Bayrampaşa Belediyesi bütçesi kimsenin kendi kasası değil. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan bütçenin doğru kanalize edilmesi için her vatandaşın sorgulaması ve hesap sorması gerekir.

Yöneticiler kendi kasasında olan parası gibi hovardaca harcama yapabiliyorlar. Vatandaş nasıl ki, kendi ticaretinde kendi parasını soruyorsa, belediye bütçesini, kasasını da kendi malı olarak sorgulamalı, hesap sormalıdır. 

Bizde Bayrampaşa Gündem Gazetesi olarak önceki yıllarda nasıl sorduk, sorguladıysak, kamuoyunu bilgilendirdiysek aynı şekilde şimdide sorup sorgulayacağız.

2024 Yılı bütçesini önceki yönetim 1 Milyar 800 Milyon denk bütçe olarak yaptı. 31 Mart seçimleriyle gelen yeni yönetime devretti.

Yeni yönetim 2024 Yılı içinde faaliyetlerini önceki yönetimin bütçesiyle yapıyor. 

Yapılan bazı faaliyetler öyle yapılıyor ki, seçim öncesi verilen vaatler ve Show’a dönen kararlarla bütçenin delindiğini görmek mümkün. 

İşten çıkarılan emekçilerin hakları verilmezken, partizanca şişen belediye kadrosu, gereksiz danışman ve koordinatör kadroları, yeni kadrolaşmada olmayacak yerlerde müdür, müdür yardımcıları, şef kadrosu verilmesi sırf seçim öncesi vaat edildi diye bazı yerlere desteklerin katmerli artırılması, haddinden fazla reklam yapılması bütçenin şimdiden dibinin delindiği gözüküyor.

Aslında o kadar sorulacak soru var ki, 

Kimin parasıyla kimlere destek veriyorsunuz? 

Kimin parasından kimlere eleman desteği veriyorsunuz?

Gerek olmadığı halde neden bu kadar kadro şişiriyorsunuz?

Gerek olmadığı halde bu kadar fazla danışman ve koordinatör oluşturdunuz?

Bu kadar fazla reklama gerek var mı?

Bu sorular çoğalabilir elbette.

Bütçeyi bir görelim. Belki de biz yanılırız, geçmişte olduğu gibi yanlışları eleştirdiğimiz gibi, doğruları da  tebrik ederiz.

Ekim ayı dert ayı, bütçe ayı 7 ve 10 Ekimde meclis oturumunda, 3. Oturum yapılırsa tarihini bilemiyoruz ama muhtemelen 11 Ekim olma durumu var.  Bu oturumlarda dananın kuyruğu kopacak. 5 Yıllık stratejik plan ve 2025 bütçesini göreceğiz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —