Bilgisayar korsanları, şirketlerden ve veri merkezlerinden ticari sırları, gizli bilgileri ve diğer hassas verileri almak için insansız hava araçlarını kullanabilir. Telefon, küçük bir bilgisayar veya sinyal kesici taşıyan ihalar ile hackerlar (bilgisayar korsanları) bu cihazları kurumsal şirketlerin verilerine erişmek için kullanabilir. Tüm kablosuz iletişimler İHA saldırılarına karşı açık hedef olabilirler. İnsanız hava araçları, geleneksel bir saha dışı bilgisayar korsanının elde edemeyeceği veri kanallarına erişebildikleri için siber casusluğu yeni bir kapı açabiliyor. Türkiye’deki çalışanların %62'si şirketlerini bilgisayar korsanlarından korumak için İHA tespit sistemleri kurmanın faydalı olacağını söylüyor.
Bu noktada tehdit istihbaratı, eyleme geçirilebilir iç görüler ve aktif önlemler sağlayarak siber casuslukla mücadelede çok önemli bir rol oynuyor. Bunlar keşif ve veri sızıntısı gibi casuslukla ilgili faaliyetlerin belirtilerini ortaya koymak için kurumsal BT sistemlerini sürekli izliyor ve tehdit aktörlerini tanımlıyor. Tehdit istihbaratı, siber güvenlik ekiplerinin casuslukla ilgili saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit etmesini ve engellemesini sağlayan IP adreslerini, kötü amaçlı yazılım imzalarını ve davranış kalıplarını uzmanlara sunuyor.
Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, "Araştırmamız, çoğu iş dünyası temsilcisinin siber casusluğun tehlikelerini anladığını gösteriyor. Siber casuslar tarafından kullanılan taktikler, teknikler ve prosedürler hakkında bilgi edinmek, kuruluşların savunmalarını uyarlamalarına ve bu taktikleri etkili bir şekilde engellemek için karşı önlemler geliştirmelerine yardımcı oluyor. Siber casusluk genellikle kimlik avı, kötü amaçlı yazılımlar, açıkların istismarı ve hedefli saldırılar yoluyla gerçekleştirilir. Ancak günümüzde drone casusluğu tehdidini de dikkate almamız gerekiyor” dedi.
Editör: Burak İnceoğlu