Türkiye, 2023 yılında "çalışanlar için en kötü 10 ülke" arasında yer alarak Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) raporunda bir kez daha kara bir leke olarak görüldü.
Editör: Meryem Ramazan
ITUC'nin 148 ülkeyi değerlendirdiği rapora göre, Türkiye'nin işçi hakları konusunda durumu oldukça vahim. Raporda, " İşçilerin özgürlükleri ve hakları acımasızca saldırıya uğramaya devam etti, polis protestoları bastırdı ve sendika liderleri keyfi olarak tutuklandı" şeklinde çarpıcı ifadeler yer aldı.
Küresel Haklar Endeksi'nde 5. grupta yer alan Türkiye, işçi haklarının garanti altında olmadığı bir ülke olarak değerlendirildi. Endekste Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Filipinler, Tunus ve Türkiye gibi ülkeler "Çalışanlar için en kötü 10 ülke" olarak sıralandı.
Bu kategoride yer alması son iki yıldır devam eden bir durum. Raporda, Türkiye'deki işverenlerin "Örgütlenmeye çalışan işçileri metodik olarak işten çıkardığı" belirtildi. Bu da işçilerin sendikal faaliyetlerini sürdürmelerini engelleyen bir faktör olarak ön plana çıktı.
Rapor ayrıca, 26 Şubat 2023'te Türkiye'de yolsuzluğu protesto eden işçilerin gözaltına alındığına dikkat çekti. İstanbul'da düzenlenen protesto sırasında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreter Yardımcısı Fahrettin Engin Erdoğan ve diğer sendika liderleri ile üyelerinin gözaltına alındığı bildirildi. Protestonun, yolsuzluk raporları üzerine düzenlendiği ve deprem mağdurlarına yardım çabalarını engelleyen olayları protesto etmek amacıyla gerçekleştirildiği vurgulandı.
Raporda, gözaltına alınan 100'den fazla kişi arasında her iki sendika üyesinin bulunduğu ve " Devlet suçları için bağımsız soruşturma" talep edildiği ifade edildi. Bu olaylar, Türkiye'deki işçi hakları ve örgütlenme özgürlüğü konusunda hala ciddi sorunların olduğunu gösteriyor.
İstanbul
21.11.2024