TÜRK PASAPORTUYLA GİRİLEBİLEN ÜLKE SAYISI 118’E YÜKSELDİ

TÜRK PASAPORTUYLA GİRİLEBİLEN ÜLKE SAYISI 118’E YÜKSELDİ

Henley Pasaport Endeksi'ne göre, Türk pasaportu sahiplerinin vizesiz gidebildikleri ülke sayısı bu yıl 118'e ulaştı. Geçen yıl 111 olan Türkiye'nin vizesiz girebildiği ülke sayısındaki artış, Türk pasaportunun gücünü yükseltti

2024 Henley Pasaport Endeksi'nde altı ülke, 194 vizesiz destinasyonla birinci sırayı paylaştı. Japonya ve Singapur gibi geleneksel güçlerin yanı sıra AB üyeleri olan Fransa, Almanya, İtalya, ve İspanya, 6 ülkenin pasaportuna sahip olanlara dünya çapında 227 destinasyonun 194'üne vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

Türkiye'nin vizesiz girebildiği ülke sayısındaki artış, son yıllarda dikkat çeken bir gelişme. 2023 yılında 116 olan vizesiz giriş imkanı, 2024 itibariyle 118'e çıktı.Henley & Partners Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel, bu durumu değerlendirirken "Hem vize serbestliği hem de yatırım göçü; ülkelerin ekonomik ilerlemeleri için önemli bir kaldıraç. Pasaportların oluşturduğu güç alanı da bu kaldıracın ana noktası." ifadelerini kullandı. Demirel, vize sorunlarının devam ettiğini belirterek, vizesiz seyahat imkanlarının vatandaşlık ve oturum programlarına olan talebi artırdığını sözlerine ekledi.Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) son 10 yılda en fazla yükseliş gösteren ülke olduğu bilgisi de paylaşıldı. BAE, vatandaşlarına 2014'ten bu yana vizesiz gidilebilecek 106 yeni destinasyon ekleyerek 55’inciden 11’inci sıraya çıktı. Ukrayna ve Çin ise son 10 yılda sıralamalarını en çok geliştiren ülkeler arasında yer alıyor.

 

Editör: Burak İNCEOĞLU