Reklam
Reklam
TROYA HAZİNELERİ BEYOĞLU'NDA

TROYA HAZİNELERİ BEYOĞLU'NDA

Meşhur “Troya Hazineleri”nin yanı sıra değerli madenler veya taşlardan yapılmış yaklaşık 30 farklı eser grubunun hikayesini yansıtan “Troya Hazineleri: Please Come Back” fotoğraf sergisi Terra Santa Manastırı’nda!

TARİH: 12.05.2025 18:00
Son Güncelleme: 12.05.2025 04:10
Reklam

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı ve Maltepe Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen “Troya Hazineleri: Please Come Back” adlı fotoğraf sergisi, Terra Santa Manastırı’nda kapılarını açtı. Küratörlüğünü Erkan Özdilek’in üstlendiği serginin açılış konuşmalarını Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Oktay Yalın yaptı. Arkeoloji dünyasında “Hazine A” olarak bilinen ve Heinrich Schliemann tarafından 1873’te keşfedilen ünlü “Troya Hazineleri”nin yanı sıra değerli madenler veya taşlardan yapılmış yaklaşık 30 farklı eser grubunun hikayesini yansıtan sergi, mirasın ait olduğu topraklara duyulan özlemi sanat aracılığıyla ifade etmeyi amaçlıyor.

 

“TARİHİ ESERLER DOĞDUĞU TOPRAKLARDA YAŞAMAYA DEVAM EDİYORSA ANLAMLIDIR”

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, serginin ziyaretçileri topraklarımızın tarihini anlatan önemli bir yolculuğa çıkaracağını belirterek, “Öylesine kıymetli ve kadim topraklar üzerinde yaşıyoruz ki, bazen bir kalıntıda, bazen bir taşta ve hikayede geçmişin izlerine rastlayabiliyoruz. İnsan aklının alamayacağı kadar büyük bir kültürel birikim ve mirasa ev sahipliği yapıyoruz. Burada isminden özellikle bahsetmek istediğim bir Osmanlı paşası da var. Osmanlı Devleti’nin en zor dönemlerinden birinde birçok önemli görevde bulunuyor Saffet Paşa. Onun hikayesinde devlete sahip çıkmanın topraklarımızın birikimine ve zenginliklerine de sahip çıkmak olduğunu görüyoruz. Verdiği kamulaştırma kararı ile Osmanlı Devleti adına Troya’da bulunan eserlerin mülkiyetini elinde tutmuştur. Bugün Troya Hazinelerinin bazıları topraklarımıza döndüyse bu biraz da onun sayesindedir. Tarihi eserler doğduğu topraklarda yaşamaya devam ediyorsa anlamlıdır. Ben bunu en çok Beyoğlu’nun sokaklarında hissediyor ve yaşıyorum. Mirasa sahip çıkmak ecdadımıza sahip çıkmaktır. Biz de ecdat yadigarlarımıza sahip çıkmak, yüzyıllar boyu topraklarımızın kültür hazinesini besleyen Beyoğlu’muzu; kültürüyle, sanatıyla yaşatmak için çalışıyoruz.” dedi.

 

“SERGİMİZE ‘PLEASE COME BACK’ BAŞLIĞINI EKLEYEREK ‘LÜTFEN GERİ DÖN’ DEDİK”

Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Oktay Yalın da serginin önemine dikkat çekerek “Troya Hazinelerinden seksenden fazla setçinin yer aldığı fotoğraf sergisinde yurtdışına kaçırılan Troya Hazinelerinden örnekler göreceksiniz. Bunların içerisinde halen ülkemizde, İstanbul’da sergilenmekte olan değerli parçalar da mevcut. Bugün dünyanın çeşitli yerlerine yayılan; Almanya, İngiltere, Rusya ve ülkemizde de bir bölümü bulunan eserlerin, aslında kültür hazinelerinin ait olduğu topraklara geri dönmesi mesajını vermeyi hedeflediğimiz için sergimize bir de ‘Please Come Back’ başlığını ekleyerek ‘Lütfen geri dön’ dedik.”ifadelerini kullandı.

 

TROYA HAZİNELERİ’NİN HİKAYESİ

Troya Hazineleri, 19. yüzyılın sonlarında Alman tüccar ve amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından Hisarlık Tepesi’nde yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır. 31 Mayıs 1873’te bulunan ve “Priamos Hazinesi” adı verilen meşhur “A Hazinesi”, Troya II dönemine ait olup altın takılar, değerli taşlar ve çeşitli arkeolojik eserler içermektedir. Schliemann, bu hazineleri Osmanlı yasalarına aykırı biçimde yurtdışına kaçırmış; Osmanlı Devleti hukuki girişimlerde bulunsa da eserlerin Berlin’e kaçırıldığı anlaşılmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan hazineler, 1992’de Rusya’ya savaş ganimeti olarak götürüldüğü ortaya çıkmış ve 1995’ten itibaren Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştır.

Mirasın ait olduğu topraklara duyulan özlemi görsel anlatımlarla ifade eden “Troya Hazineleri: Please Come Back” fotoğraf sergisi, 20 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Reklam
Anahtar Kelimeler: TROYA HAZİNELERİ BEYOĞLU'
BAYRAMPAŞA'DA TARTIŞMALI YOL ÇALIŞMASI: UZUN ÖMÜRLÜ TAŞLAR SÖKÜLÜP YERİNE ASFALT YAPILIYOR

BAYRAMPAŞA'DA TARTIŞMALI YOL ÇALIŞMASI: UZUN ÖMÜRLÜ TAŞLAR SÖKÜLÜP YERİNE ASFALT YAPILIYOR

ESNAF İSYANDA: "KALDIRIM İŞGALİ" GEREKÇESİYLE MALLARININ TOPLANMASI ZARARA SOKTU

KAPADOKYA EFSANELERİ VE TARİHİ ÖYKÜLERİ KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE ANLATILDI

EYÜPSULTAN MEYDANI YENİ ÇEHRESİNE KAVUŞUYOR

HASTANE ÇALIŞANLARININ PAYLAŞIMLARI HASTANEYİ BAĞLAR MI?

BAYRAMPAŞA’NIN ABİSİ HALİT PAŞALI’NIN EŞİ MELAHAT PAŞALI HAKKA UĞURLANDI

GENÇ NÜFUSA YAPILAN YATIRIM TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ’NİN TOPLU AÇILIŞ VE TEMEL ATMA TÖRENİ

SANATLA YAŞAM ATÖLYELERİ’NDE 6. DÖNEM BAŞLADI

EYÜPSULTAN BELEDİYE BAŞKANI ÖZMEN; “ALLAH MAHCUP ETMESİN. İNŞALLAH AÇILIŞINI DA HEP BERABER YAPACAĞIZ”

ESENLERLİLER YAZLIK SİNEMADA BULUŞUYOR

BEYLİKDÜZÜ’NDE YAZ SPOR KURSLARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

AYVALIK, TARİHİ GÜMRÜK MEYDANI'NA KAVUŞTU

EYÜPSULTAN’IN SPORCU GENÇLERİ BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR.

NEVŞEHİR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE SÖYLEŞİ, ATÖLYE VE ÇOCUK ETKİNLİKLERİ BİR ARADA

ANADOLU'NUN İKİ KÖKLÜ DEĞERİ AYNI HEDEFTE BULUŞTU

PUSULA YAZ OKULU KAPANIŞ PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

BU HAFAT CUMA HUTBESİ "KARDEŞLİK" ÜZERİNE

BİR SUAT MAMUR VARDI “DİYECEĞİZ” AMA İŞ İŞTEN GEÇECEK

CHP BAYRAMPAŞA MERSİN BALKAN’A EMANET

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
Cihan Serdar Aktaş

Haber Editörü

Cihan Serdar Aktaş

Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0