Tarhan; “Ortada bununla ilgili söylenen söz çok ama mesela toplumsal cinsiyetten ne anladığımızı bilmiyoruz ve bu konuda medyada birçok algı farklarıyla olgu farklarına çok rastlıyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Toplumsal cinsiyetten ne anladığımızı bilmiyoruz”
‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabının bütüncül bir bakış açısıyla hem toplumsal cinsiyete hem de medyanın bunu nasıl ele alması gerektiğiyle ilgili ciddi bir referans kitabı olduğuna değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Aylin hocanın koordinatörlüğünde ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabı çok ihtiyaç olan önemli bir çalışmadır. Büyük bir ihtiyaçtır, büyük bir boşluğu dolduruyordu. Ortada bununla ilgili söylenen söz çok ama mesela toplumsal cinsiyetten ne anladığımızı bilmiyoruz ve bu konuda medyada birçok algı farklarıyla olgu farklarına rastlıyoruz. Algılar farklı, olgular farklıdır. Biz bu olguların içerisindeki klinisyen olarak medyanın akademisyenlerle birlikte bu konuyu ele aldık. Aralarında hekim, psikiyatrist, iletişimci ve sosyolog olan meslek gruplarımız var. Hepsi bütüncül bir bakış açısıyla hem toplumsal cinsiyete hem de medyanın bunu nasıl ele alması gerektiğiyle ilgili ciddi bir referans kitabı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal: “Konu ile ilgili kavramsal olarak bir çerçeve çizilmesine ihtiyaç vardı”
Ünal; “İçerisinde farklı disiplinlerden oluşan 15 yazarın katkısıyla oluştu diyebiliriz. Bu çalışmayla ilgili özellikle Üsküdar Üniversitesinde ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabı çok önemliydi. Konu ile ilgili kavramsal olarak bir çerçeve çizilmesine ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaca yönelik olarak hazırladık diyebiliriz. ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabında toplumsal cinsiyet ile medya etkileşimi, sosyolojik ve iletişim bakış açısıyla birlikte psikiyatri bakış açısıyla ele alınıyor. İçerisinde pek çok konu var. Bu kitabın oluşmasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızın çok büyük desteği, motivasyonu ve katkısı oldu. Bizler bu sayede bir araya gelebildik. İçerisinde toplumsal cinsiyet rolleri, bu rollerdeki aile etkisi ve bunun çocuklara yansımaları, toplumsal cinsiyetle ilgili alternatif medyada nelerin yer aldığı, alternatif medyada kadın platformları buradaki ayrımcılık karşıtı medya politikaları ve hatta aslında orijinal olarak söyleyebileceğim kadın kıskançlığı ya da Sindirella dediğimiz bir başlık da yer alıyor.” dedi.
Disiplinlerarası bakış açılarının bir araya geldiği kitap raflarda yerini aldı!
İstanbul
23.11.2024