Tarih: 03.01.2023 16:01

TEKSTİLDE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMALIYIZ

Facebook Twitter Linked-in

Birçok fabrikada konfeksiyon kurulumlarının baştan yanlış yapıldığını ifade eden Mehmet Can, doğru analiz edilmeyen ve doğru şekilde kurgulanmamış üretim sistemleri nedeniyle maliyetlerinin arttığını, karlılıklarının azaldığını ve milyonlarca dolarlık verimlilik kayıplarının yaşandığını söyledi.

Tekstil firmalarında verimlilik kayıpları var ve bu kayıpları basit önlemlerle gidermek mümkün. Verimsizliğin en büyük sebebi doğru süreç akışlarının oluşturulamaması. İşin doğru planlanmaması ve belli bir sistematikte yürütülmemesi. Özellikle işletmelerdeki konfeksiyon üretim hatlarında hat dengelemeleri ve iş yüklerinin doğru dağıtılmamasından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. 

Firmalarda konfeksiyon hatları kurulurken süreç çok iyi analiz edilmiyor, o anki ihtiyaçları karşılayacak şekilde bir kuruluma gidiliyor. Çoğu firma önce bir konfeksiyon hattı kuruyor. Daha sonra 2. Hat, 3.hat, 4. Hat şeklinde büyüyorlar. Sistem tek hatta göre kurulduğu için zamanla değişen ihtiyaçlara ve artan üretime uyum sağlayamıyor ve sağlıklı işlemiyor. Sistem büyüdüğünde verimsizliğe neden olan konular sistemin bütününe bir alışkanlık olarak yerleşiyor.

TEKSTİL FİRMALARI VERİMLİLİKLERİNİ SORGULAMALI

Firmaların öncelikle yapması gereken şey; doğru teknikler ve uygulama uzmanlığı ile üretim süreçlerini analiz etmek. İyi bir analiz sonrası yapılan düzenlemelerle karlılık çok fazla artırılabiliyor. Küçük bir dokunuşla bile yüzde 5 verimlilik artışı sağlanabiliyor. Sistemi oluşturduğunuzda; aynı kişi sayısıyla hatların verimliliğini yüzde 25 ile yüzde 50 arasında yükseltme şansınız oluyor. Konfeksiyon emek yoğun bir sektör olduğu için işçilik verimliliklerinin artırılması firmanın rekabet gücünü artırıyor. Yüksek rakamlarla ve cirolarla iş yapıldığı için küçük bir verimlilik artışı bile milyonlarca dolarlık kar artışı sağlayabiliyor.

KAYIPLAR İÇERİDE GÖZ ARDI EDİLEBİLİYOR

İşletme körlüğü veya mevcut kalıplaşmış çalışma sistemleri nedeniyle firmalarda yüzde 5’lik, yüzde 10’luk kayıplar göz ardı ediyor. Bunları ortaya koymak sistemin içinde çalışanların başarısızlık kriteri olabileceği için ortaya konmuyor. Sorunun temel kaynağı da bu. Çünkü rahatsız eden gerçekler var. Ve rahatsız eden gerçekleri duymayı çoğu insan istemez. Bir şeylerin yanlış gittiğini ve verimsizliği fark edenler genellikle orta kademe yöneticiler oluyor. Ancak yanlışlardan kendileri de sorumlu tutulabilecekleri için bunu üst yönetime iletme ya da aksaklıkları düzeltme noktasında çözüm üretemiyorlar. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —