TARİHSEL VE AKTÜEL BOYUTLARIYLA SELEFİ ANLAYIŞLAR SEMPOZYUMU

Trakya Üniversitesi’nde Tarihsel ve Aktüel Boyutlarıyla Selefi Anlayışlar Sempozyumu Gerçekleştirilecek

TARİH: 19.10.2025 11:38
Son Güncelleme: 19.10.2025 11:40

Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 22-24 Ekim 2025 tarihleri arasında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Tarihsel ve Aktüel Boyutlarıyla Selefi Anlayışlar isimli sempozyum, 28. Kelâm Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı ile birlikte gerçekleştirilecek. 

22 Ekim Çarşamba günü Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenecek açılış programı ve açılış oturumuyla başlayacak olan sempozyum, 23 Ekim Perşembe günü sempozyumun devam eden oturumları, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu, Ebu Hanife Amfisi ve Edirne Peykler Medresesi’nde gerçekleştirilecek. 24 Ekim Cuma günü ise Kelâm Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı icra edilecek. 

Selefî yaklaşımlar birbirine muhalif gibi görünen farklı kesimler tarafından ihyacı bir düşünce ve eylem tarzı olarak taltif edildiği ve benimsendiği gibi çoğu zaman da muhtelif eleştirilere konu olmuştur. Bu bağlamda teşbih ve tecsimi akla getiren anlayışlarıyla tenzihe muhalefet, küresel sistemin Müslüman coğrafya üzerindeki tuzaklarına alet olmak, Müslüman ilim ve kültür tarihini itibarsızlaştırmak, modernizmin etkisiyle akaidin tahrifine sebep olmak, Ehl-i sünneti hatta İslâm’ı kendi tekellerine alarak tekfircilik yapmak gibi hususlar öne çıkmıştır. Balkanlar misalinde görüleceği üzere, özellikle Osmanlı bakiyesi Müslüman coğrafyalarda organize bir şekilde yürütülen yeni Selefî/Vehhabî propaganda, Ehl-i sünnetin, hususen Matüridilik ve Hanefiliğin rengini verdiği klasik Osmanlı/Türk İslâm anlayışını, kültürünü ve tarihi mirasını tasfiye etmek, böylece seküler Batı kültürüne alan açmak ve bu bölgelerde Türkiye’nin etkinliğini azaltmak ve kırmak gibi hedeflere ulaşmak için de istismar edilmektedir. Bu sebeple böyle bir toplantının balkanların tarihi başkenti Edirne’de yapılması özel bir önem arz ediyor. 

Bilhassa Müslümanların kriz dönemlerinde bir çözüm arayışı olarak, farklı şekillerde tezahür eden selefi anlayışlar, Osmanlı’nın dağılma süreciyle birlikte modern çağda, sadece itikadi değil siyasi boyutlarıyla da teopolitik bir söylem ve hareket olarak, gerek Müslümanlar arasında gerekse küresel düzeyde her geçen gün aktüelliğini artırarak sürdürmektedir. Bu bağlamda tertip edilen “Tarihsel ve Aktüel Boyutlarıyla Selefî Anlayışlar” sempozyumunda itikadi ve siyasi boyutlarıyla Selefiliğin, kaynakları, tarihi, zihniyeti, metodu, menfi-müspet neticeleri ve aktüel boyutlarıyla ele alınıp tahlil edilmesi hedeflenmektedir. Üç gün sürecek bu kapsamlı sempozyum, Türkiye’nin 7 bölgesinden 54 ilden 60’ın üzerinde üniversiteden Kelamcı akademisyenleri ve araştırmacıları aynı çatı altında bir araya getirerek, İslâm düşüncesine dair güncel tartışmalara yeni ve derinlikli bir perspektif kazandırmayı hedefliyor.

 

Trakya Üniversitesi’nde Tarihsel ve Aktüel Boyutlarıyla Selefi Anlayışlar Sempozyumu Gerçekleştirilecek

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

MİNİKLERİN TEKNE ORUCU HEYECANI

GÖNÜL SOFRALARININ 10.’SU ESKİ CUMA ŞEHRİNDE

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ BAYRAMPAŞA’DA TÖRENLE KUTLANDI

UMUT ÖZTÜRK’ÜN DUYGU YÜKLÜ SÖYLEŞİSİ BAYRAMPAŞALILARI AĞLATTI

RADYO PROGRAMCISI UMUT ÖZTÜRK BAYRAMPAŞALILARLA BULUŞUYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ EMEKÇİLERİNDEN SERT TEPKİ: "BU HAKSIZLIK KABUL EDİLEMEZ!"

BAYRAMPAŞA SİYASETİNDE MART HAREKETİ CHP’DEN İSTİFALAR

EMEKLİLER LOKALİ’NDE “YAŞ ALAN KADINLAR, GÜÇLÜ HİKÂYELER” SEMİNERİ

RAMAZAN’DA SEVİLEN İSİMLER SULTANGAZİLİLERLE

TÜRK KIZILAY, HUZUREVİ SAKİNLERİYLE İFTARDA BULUŞTU

ÇOCUKLARDA FARKINDA OLMADAN OLUŞAN RİSK

BAYRAMPAŞA’DA 8 MART’TA KADINLARA KARANFİL DAĞITILDI

MİNİK KALPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

BAYMÜDER İFTARINDA SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE YEREL YÖNETİM BULUŞTU

BAYRAMPAŞA’DAN BALKANLAR’A KARDEŞLİK İFTARLARI

KADIN SÜRÜCÜLER İSTANBUL PARK'TA BULUŞTU

“KİMYADA BİRLİK ZAMANI” İFTARDA PEKİŞTİ

HASAN MUTLU’DAN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ MESAJI

8 MART KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

EYÜPSULTAN’DA SEMA GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
TARİHSEL VE AKTÜEL BOYUTLARIYLA SELEFİ ANLAYIŞLAR SEMPOZYUMU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17
  • Pazar 11.9 ° / 6.3 ° false
  • Pazartesi 11.6 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.4 ° / 5.8 ° Güneşli