Osmanlının kılıç hakkı olan Ayasofya, Danıştay 10. Dairesinin iptali, cumhurbaşkanının kararıyla açıldı.
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararını 'hayırlı olsun' mesajıyla paylaştı. Karar Resmi Gazete'de de yayımlandı, böylece Ayasofya resmen ibadete açıldı.
YASOFYA YÖNETİMİNİ DİYANET'E DEVREDİLDİ
Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Kararda, Ayasofya Camisi'nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 1934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın Danıştay 10. Dairesinin kararıyla iptal edildiği anımsatıldı.
Bu kapsamda Ayasofya Camisi'nin yönetiminin 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 35. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği belirtildi.
50 YILLIK MÜCADELECİLERİN HAYKIRIŞI
Ayasofya herkesin bildiği gibi İstanbul'un fethi sonrası ilk cami yapılan ve Osmanlı'nın fetihden sonra kılıç hakkıdır. 1934 yılında bakanlar kurulu kararıyla cami olmaktan çıkmış müze olarak ziyaretçilerini karşılıyordu. 1970 Yıllarda Yeniden Milli Mücadele hareketi yaptığı fetih mitinglerinde "Patrikhane Yurt Dışına, Ayasofya Açılsın" sloganları atarak patrikhanenin nasıl bir ihanet şebekesi olduğunu Ayasofya'nın da açılması gerektiğini haykırıyor yetkilileri uyarıyorlardı. Daha sonraki süreçte bir çok kuruluş ve teşkilat Ayasofya'nın açılması yönünde görüş belirtti.