SP bayrampaşa İlçe Başkanı İsmail Acar'ın canlı olarak yaptığı Youtube kanalından basın açıklamasında " Vefa grupları ile, STK ve muhtarlarımızla, yardım kuruluşları ile, hayırseverlerle emsal teşkil edecek, örnek çalışmalara imzalar atıldı. Bu süreçte canla başla çalışan, taşın altına elini sokan, insanımızın derdi ile dertlenen, çare olan herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı arz ediyorum." diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Bayrampaşa'nın sorunlarının da madde madde anlatıldığı basın açıklaması şöyle;
Tüm insanlığı derinden etkileyen, büyük bir salgınla karşı karşıya kaldık.Son günlerde gerek dünya genelinde, gerekse ülkemizde vaka sayılarındaki azalış umudumuzu arttırmaktadır. Vaka sayılarının düşmeye başlamasıyla, tedbirler gevşetilerek yavaş yavaş normal sürece geçmeye başladık.
Basın açıklamalarımızın en başında Koronavirüsten hayatını kaybeden arkadaşlarımıza, dostlarımıza, kardeşlerimize, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, hastalarımıza da, acil şifalar diliyoruz.
Salgınla mücadele çalışmaları kapsamında gösterdikleri büyük fedakârlıklar dolayısıyla en başta sağlık çalışanlarımıza, eczacılarımıza, emniyet mensuplarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, Mahalle Muhtarlarımıza, kural ve uyarılara riayet eden tüm vatandaşlarımıza da teşekkür ediyoruz.
Yapmış olduğumuz basın toplantıları ve basın açıklamaları, gündeme dair raporlarımızı dijital plarformlar, sosyal medya üzerinden sizlerle ara ara paylaşıyoruz.
Yapacak olduğumuz açıklama ile de, ilk COVİD-19 vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden bugüne Bayrampaşa’da yaşanan süreci ve Bayrampaşa gündemini, taleplerimizi ve görüşlerimiziaçıklayacağız.
Açıklamamızı dokuz başlık altında ele alacağız.
KORONAVİRÜS SÜRECİNDE BAYRAMPAŞA’DA ALINAN TEDBİR VE ÖNLEMLER
KORONAVİRÜS SÜRECİNDE BAYRAMPAŞA’DAYÜRÜTÜLEN YARDIM FAALİYETLERİ
SEÇİMLERDEN BUGÜNE BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNİN FAALİYET VE ÇALIŞMALARI
BAYRAMPAŞA CEZAEVİ ALANINDA SON DURUM
HAL ESNAFI VE ÇALIŞANLARIN SORUNLARI
OTAGAR’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR VE SORUNLAR
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
AFET YÖNETİMİ VE DEPREM
GENEL DEĞERLENDİRME
1. KORONAVİRÜS SÜRECİNDE BAYRAMPAŞA’DA ALINAN TEDBİR VE ÖNLEMLER
Bayrampaşa’nın ulaşım aksları üzerinde olması, otogar ve hal gibi insan hareketliliğinin yüksek olduğu birimlerin ilçe sınırları içerisinde olması, nüfus ve bina yoğunluğunun, çok yüksek olması, ilçedeki ticari faaliyetlerin yurt dışına dönük olması,salgında ilçemizi risk sıralamasında üst sıralara çıkartmıştır.
Salgınla mücadele kapsamında uygulanan karantina ve evde kalma önlemleri, yanında ilçemizde uygulanan diğer tedbirlere baktığımız da;
Bayrampaşa Belediyesi Cadde ve sokaklarda yıkama ve ilaçlama çalışmalarını salgın başlangıcı itibariyle düzenli olarak yapmıştır, yapmaktadır. Salgının başlangıcında, Pazar yerleri, özellikle kapalı pazar yerlerinde süreç iyi bir şekilde yürütülememiştir. Gereken tedbir ve önlemlerin zamanında alınamaması vatandaşları ve pazarcı esnafını tedirgin etmiştir.
Okullar açılmadan, Bayrampaşa Belediyesi henüz zaman ve fırsat varken şimdiden kolları sıvamalı okullar açılmadan tüm okullara temizlik ve hijyen malzeme desteği sağlamalıdır.
Ve yine Bayrampaşa Belediyesi tedbirler kapsamında özellikle dezavantajlı gruplara dönük desteklerini artırarak sürdürmelidir.
Salgın sürecinde ilçemizde iletişim ve koordinasyonu sağlama noktasında gördüğümüz en önemli eksiklerden bir tanesi de, İlgili kurum ve kuruluşların yöneticileri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, STK Temsilcileri, Mahalle muhtarların katılımı ile oluşturulacak aktif bir heyet ve komisyonun kurulamamış olmasıdır.
Böyle bir komisyonun, heyetin oluşturulamaması, pandemi sürecinde kurum ve kuruluşların üzerine binen yükü daha da arttırarak, daha da üst seviyede olabilecek katkılara ve aidiyet duygusuna olumsuz etki oluşturmuştur.
2.KORONAVİRÜS SÜRECİNDE BAYRAMPAŞA’DA YÜRÜTÜLEN YARDIM FAALİYETLERİ
Farklı nedenlerden dolayı, bilhassa salgın sürecinde yaşanan çalışamama durumundan kaynaklanan gelir kaybı dolayısıyla maddi ihtiyaç içerisinde olan vatandaşlarımıza dönük yardım faaliyetleri faklı kurum ve kuruluşlarımız tarafında yürütülmüştür.
Millet olarak muazzam bir vakıf geçmişimiz var. Yapılan yardım faaliyetleri ecdadımızdan aldığımız vakıf mirasını, muhtacın yanında yer alma sağduyumuzu, devam ettirdiğimizi göstermektedir.
Salgınla mücadele döneminde yardım ve dayanışma anlamında da Bayrampaşa’da örnekçalışmalar ortaya kondu.Vefa grupları ile, STK ve muhtarlarımızla, yardım kuruluşları ile, hayırseverlerle emsal teşkil edecek, örnek çalışmalara imzalar atıldı. Bu süreçte canla başla çalışan, taşın altına elini sokan, insanımızın derdi ile dertlenen, çare olan herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı arz ediyorum.
Pandemi sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, derneklerimizin yapmış oldukları yardım faaliyetleri, sağlık çalışanlarına, eczacılara, dönük maske, siperlik, koruyucu elbise destekleri, takdirle karşılanan örnek bir çalışma olmuştur.
Bayrampaşa Belediyesi’nin her yıl Balkanlarda yapmış olduğu Ramazan etkinlikleri ve Bayrampaşa içerisindeki komşuluk iftarları pandemi sürecinde yapılamamıştır.
Bayrampaşalılar, Ramazan etkinlikleri ve iftar programlarına tahsis edilen bütçenin bu Ramazan’da ve özellikle pandemi sürecinde erzak yardımı ve sosyal yardımlar olarak Bayrampaşa’ya ve Bayrampaşalılara aktarılmasını beklemiştir. Bayrampaşa Belediyesi pandemi sürecinde bu beklentilere cevap verememiştir.
Diğer bir husus ise,
Yardım faaliyetlerinin bütüncül bir bakış açısı içerisinde yapılamamasından, yardımlar belli noktalarda yoğunlaşabilmektedir. Bilhassa ilçemizde yaşayan yabancı uyruklu insanların derdini anlatamaması ve bir takım sosyal nedenlerden dolayı çok büyük mağduriyetler yaşadıkları, trajik sahnelerle karşılaşılmıştır.
İBB’nin pandemi süreci ve ramazan ayı boyunca yaptığı erzak yardımlarında, belli sayılarda koli vererek sahada muhtarlarla işbirliği içerisinde olması muhtarlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
ÖNERİMİZ:
Yardım faaliyetlerinde,koordinasyonun sağlanıp belli noktalar da yığılmaların önüne geçmek için teknolojik alt yapının oluşturularak, web tabanlı bir sisteminkurulmasına ihtiyaç vardır. Diğer bir önlem de, sahaya çok daha hâkim olan mahalle muhtarlarımızın sürece aktif bir şekilde dâhil edilmeleri ve yanlarında olunmalarıdır.
3. SEÇİMLERDEN BUGÜNE BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNİN FAALİYET VE ÇALIŞMALARI
Bayrampaşa Belediyesinin faaliyet ve çalışmalarını yayınlamış oldukları faaliyet raporları, performans programları, meclis toplantıları üzerinden düzenli olarak takip ediyoruz.
Seçimlerin üzerinden 14 ay geçti Bayrampaşa Belediyesinin Mali tablolarını incelediğimiz zaman duran mal varlıkları satışına rağmen borcun devamlı artması, Bayrampaşa Belediyesini faiz yükü altına sokmakta elini kolunu bağlamaktadır.
Geçen bir yıl içerisinde, seçimler de dillerden düşürülmeyen “İstanbul Aşkımız Bayrampaşa Sevdamız” “ Gönül Belediyeciliği” gibi slogan ve söylemlerin hiçbir karşılığının olmadığı görülmüştür.
Bayrampaşa Belediyesi kötü yönetilmektedir. Aldıkları oya, kamuoyu desteğine yaslanarak Belediyenin mevcut kazanımlarını da tüketmektedirler.
Bayrampaşa Belediyesinde karşılaştığımız en büyük sorun, mevut anlayışın, mevcut zihniyetin sorun çözmekten ziyade sorunun parçası olmalarıdır.
Bayrampaşa Belediyesi elle tutulur yatırım ve proje yapmamasına rağmen hala yüksek oranda borçlanmaya devam etmektedir.
Ekim ayı meclis oturumunda 18.000.0000 TL borçlanma yetkisi alınmıştır. Önceki yıllara baktığımızda bu yetkinin fazlasıyla kullanıldığını görmekteyiz.
Bu borçlanma isteklerini de göz önünde bulundurarak, buradan Belediye Başkanı Sayın Atila Aydıner’e soruyoruz!
Bayrampaşa Belediyesi,alacağı borçla hangi yatırım ve projeleri hayata geçirecektir?
Malum, borç demek faiz demektir, Bayrampaşa Belediyesi’ni borç ve faiz sarmalından kurtarmaya dönük bir eylem planınız var mıdır?
4. BAYRAMPAŞA CEZAEVİ ALANI
Bayrampaşa Cezaevinin boşaltılmasının gündeme geldiği 2000 li yılların başlarından bugüne, ne yapılacağı ile ilgili tartışmalara konu olan, arazi ve çalışmalarla ilgili “Bayrampaşa Cezaevi Alanı Kentsel Dönüşüm Görüş ve Öneriler” isimli raporumuzla konu ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi paylaşmıştık.
Bayrampaşa Cezaevi kaldırıldı yerine başka bir anlayışla konut cezaevleri inşa edildi. Proje mevcut haliyle Mahallenin nüfus yoğunluğunu %100 artırarak Bayrampaşa’yı yaşanmaz hale getirecek bir ucubedir. Mimari, estetik, hiçbir özelliği olmayan, iç içe geçmiş, insanımızın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, halka rağmen halk için anlayışının betona bürünmüş halidir.
Cezaevi alanı projesi inşa edilirken İsmetpaşa Mahalle sakinlerimiz de beklentiler oluşturuldu, bir takım belgeler imzalattırıldı.
SeçimlerdeİBB’de yönetimin el değiştirmesi ile burada farklı bir sürece girilmiştir.İnşaat kısmen bitirilmiş olmasına rağmen hükümet ile İBB arasında bir anlaşma zemini oluşturulamadığından binalar çürümeye terkedilmiş görüntüsü vermektedir.
Bayrampaşa açısından buranın atıl bir şekilde durması kabul edilebilir değildir.
Merkezi Yönetim ve İBB’den talebimiz, iş işten geçmeden bir an evvel aradaki ihtilafların çözülmesi, Bayrampaşa ve İsmetpaşa Mahalle sakinlerimizin istek ve talepleri doğrultusunda bölgenin atıl durumdan çıkartılması ve Bayrampaşa’ya kazandırılmasıdır.
5.HAL ESNAFI VE ÇALIŞANLARIN SORUNLARI
Halin ilçemiz sınırları içerisinde yer alması, hal esnafı ve çalışanlarının bir kısmının ilçemizde ikamet etmelerinden dolayı onların yaşadığı sorunları ve karşı karşıya kaldıkları problemleri deifade etmek istiyoruz.
Bayrampaşa’da insan hareketliliğinin en yoğun olduğu noktalardan olan Meyve ve Sebze Hali salgınla mücadelede gıdanın öneminin artması ile birlikte daha da büyük önem kazanmıştır.
Yaş meyve ve sebze tedarikini sağlama hususunda stratejik bir öneme sahip olan sektör temsilcileri ile görüşmelerimiz de, rahatsız oldukları en önemli hususlardan bir tanesi de, özellikle tanzim satış mağazaları sürecinde gündeme gelen ve kendileri ile ilgili yürütülen olumsuz algı ve propagandadır.
Hal esnafı ile ilgili, Pandemi sürecinde de bu olumsuz algı ve propaganın farklı yönleri ile sürmesi sektör çalışanlarını derinden üzmektedir.
Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün Halde açmış olduğu birim,hal esnafı ve çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
Hal esnafı ve çalışanların beklentileri arasında özellikle, hizmet binalarının bakımı, tadilatı yolların asfaltlanması ve Anadolu’dan gelen nakliyeciler için hal hamamının hayata geçirilmesi yer almaktadır.
6. OTOGAR’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Bayrampaşa ilçemizin sınırları içerisinde bulunan otagar, giriş-çıkış ücretleri, 31 Mart seçimlerinde bölgede planlanan projeler ve içerisinde yaşanan bir takım asayiş olayları ile sık sık gündeme gelmişti.
Otogar,bilhassa son yıllarda kaldırılacağına dönük söylentiler dolayısıyla,ihmal edilmiş terk edilmiş görüntüsü vermekteydi. Otobüs firmalarının çalışanları dahi belli saatlerde, belli noktalara girme, şoför ve muavinler park alanlarındaher an hırsızlığa, saldırıya maruz kalma tedirginliği yaşamaktaydılar.
Bu ifade ettiğimiz olumsuzlukları,tedirginlikleri Altıntepsi mahallemiz alt kısmında oturan, otogar metrosu ve ulaşımını kullanan Bayrampaşalılar’da yakinen yaşamaktaydı.
Otagarda asfaltlama çalışmalarının yapılması ve güvenliğe katkı sağlayacak tedbirlerinalınıp, bir takım düzenlemelerin yapılması otogarda hizmet veren firma çalışanları ve vatandaşları memnun etmiştir.
Otogara giriş çıkışta alınan ücretlere yapılandüzenleme otobüs firmalarını, girdi çıktılarda alınan ücretlere zaman tanımlaması getirilerek sorunun çözülmesi de, tüm İstanbulluları memnun etmiştir.
Otogarda yapılan iyileşmelerin yanında, otogar esnafının yeni dönemde çözüm sürecine dâhil edilememesi ve karşılaşılan sorunlara hızlı çözümler üretilememesi gibi sıkıntıları devam etmektedir. Burada yapılacak düzenlemeler de, ön yargıları bir kenara bırakıp, hakkaniyet içerisinde hareket edilmeli ve acil adımlar atılmalıdır.
7.GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
Gürültü, insanlarda işitme kayıplarının yanı sıra önemli bir stres ajanı olarak, vücut sistemlerini etkileyerek çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.
Havaların ısınmasıyla birlikte konut ve işyerlerinde kapı ve pencerelerin açılması, normalde rahatsızlık vermeyen seslerin insanları olumsuz etkilemesine neden olmaktadır.
Gürültü kirliliğidaha önce faklı toplantılarda birçok defa gündeme getirdiğimiz bir husustur. Bu konu üç başlık altında ele alınmalıdır.
Modifiyeli araç ve motosikletler
Çevre ve bağlantı yolları
Trafik ışıklarında araç ve korna sesleri
7.1 MODİFİYELİ ARAÇ VE MOTOSİKLETLER
Yaz gecelerininkâbusu haline gelen modifiyeli araçların, motosikletlerin neden olduğu egzoz, müzik ve lastik sesleri insanları huzursuz etmektedir.
ÖNERİMİZ:
Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde cadde ve sokaklarımızı Formula 1 pistine çeviren, huzur düşmanı kişilere karşı gerekli tedbirlerarttırılarak,yasa ve kanunların ön gördüğü yaptırımlar uygulanmalıdır.
Alternatif olarak,ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından modifiyeli araçlar için özel pistlerde farklı etkinlikler yapılmalıdır.
7.2 ÇEVRE VE BAĞLANTI YOLLARI
Yine ilçemizden geçen çevre ve bağlantı yolları nedeniyle yol kenarlarındaki işyeri ve konutlarda ciddi rahatsızlıklar oluşmakta, bu emlak fiyatlarına dahi olumsuz olarak yansımaktadır.
ÖNERİMİZ:
Yaptığımız inceleme ve çalışmalarla yapılacak ses bariyerleri ile bu sorunun etkileri kısmen azaltılabilmektedir.
Gürültünün önlenmesi ve insan sağlığına olumsuz etkisini kaldırmak için,
İBB ve Bayrampaşa Belediyesi koordinesiyle önce bir gürültü haritası çıkartmalı ve devamında da insan sağlığını etkileyen bölgelerde ses bariyerleri hayata geçilerek bu olumsuzluk ortadan kaldırmalıdır.
7.3 TRAFİK IŞIKLARINDA ARAÇ VE KORNA SESLERİ
Şehrin belli noktalarında pik saatlerde trafik ışıklarında karşılaşılan ve mahalle sakinlerini derinden etkileyen bir durumda korna sesleridir.
ÖNERİMİZ:
Belirlenen noktalarda Bayrampaşa Belediyesi ve Emniyet Birimleri tarafından sürücüleri bilgilendirici ve uyarıcı çalışmalar yapılmalıdır.
İBB ve Bayrampaşa Belediyesi tarafından, gürültüyü azaltmak ve minimize etmek için yollara düşük gürültülü asfalt döşenmesi, toplu taşıma araçlarında sessiz lastiklerin kullanılması, yürüyüş ve bisiklet yollarının arttırılması gibi seçenekler de mutlaka değerlendirilmelidir.
8. AFET YÖNETİMİ VE DEPREM
Ülkemizin deprem kuşağında olması dolayısıyla göz ardı edemeyeceğimiz bir deprem gerçeğimiz vardır. Bayrampaşa deprem risk haritalarında kırmızı ile işaretli, riskli bölgede yer almaktadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yıllarda Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analiz Çalışmasında, Bayrampaşa’da 19 bin 973 binanın 6 bin 150’si riskli olarak açıklanmıştı. Bu binaların ne kadarı yenilenmiş ve ne kadarında güçlendirme yapılmıştır?
Şubat 2019 da Kartal’da çöken binada 21 vatandaşımız hayatını kaybetmişti, yine Bahçelievler’de Şubat 2020 de çöken bina da tedbirler alınmış çok şükür can kaybı olmamıştı.
Yaşanan bu ve bunun gibi hadiseler bina stoklarının sıkıntılı olduğunu ve deprem olmadan dahi bu tip hadiselerle karşılaşabileceğimizi göstermektedir.
Riskli binaların yenilenmesi ve güçlendirilmesi için vatandaşa faizsiz krediler sağlanmalı, yürütülen süreçlerde ihmale fırsat verilmemelidir. Deprem hazırlıkları ve senaryoları kesinlikle gündemde tutulmalı ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yürütülmelidir.
Deprem toplanma alanları ile ilgili alt yapı hazırlıkları İBB-İlçe Belediyesi işbirliğiyle ivedi olarak tamamlanmalıdır.
Bayrampaşa sanayi ve imalat sektörlerinin yer aldığı bir yer olması sebebiyle yangın konusunda da oldukça hassas hareket edilmesi gereken bir ilçedir. İlçemizde son yıllarda yaşanan ölümlü yangın hadiseleri bunu net bir şekilde ortaya koymaktadır.
9. GENEL DEĞERLENDİRME
Sorumlu ve yöneticiler bilhassa böyle dönemlerde kullandıkları dile dikkat etmeleri gerekmektedir. Tarihte büyük felaketler, savaşlar, salgınlar toplumları ortak paydalarda bir araya getirmiştir. Tarihimiz bununla ilgili müthiş örneklerle doludur.
Korona salgınının sadece bir sağlık sorunu olmadığı bunun yanında, ekonomik, siyasi, ticari, sosyalojikalanlarda da kırılmalara neden olabileceği çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Korona Salgınıyla birlikte;
Dünyanın öbür ucunda yaşanan bir krizin nasıl bir kelebek etkisi oluşturduğu, nasıl hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkileyebildiği görülmüştür.
Yıllar alabilecek bir takım davranış ve norm değişikliklerinin bir anda olabileceği, tüm paradikmaların alt üst olabileceği çok daha net bir şekildeanlaşılmıştır.
Yerli üretimin, bilhassa gıda ve tarım sektörünün ne kadar önemli ve stratejik olduğu ortaya çıkmıştır.
Getirilen kısıtlamalar da birçok sektörde evden çalışmanın, dijital mecralar üzerinden faaliyet yürütebilme kabiliyetinin önemi artmıştır.
Şehirleşme ve konut anlayışında yatay mimari ve bahçeli konutların önemi daha da artmıştır.
SONUÇ OLARAK;
Yapmış olduğumuz basın açıklaması ile, 11 Mart tarihinde ülkemizde görülen ilk COVİD-19 vakası ve devamında alınan tedbirlerle ilgili bilhassa Bayrampaşa’da kısmen ülkemiz ve dünyada yaşanan gelişmeleri ve gördüğümüz hususları sizlerle paylaştık.
Siyaset çözüm üretmektir. Çağın meselelerine, kendi medeniyet değerlerimiz, bilgi ve erdem üzerinden, bilim ve teknoloji üzerinden çözümler üretmeye gayret ediyoruz.
Ancak bunu başarabildiğimiz oranda çözümün parçası olabiliriz. Bu basın açıklaması da, işte bu çözüm arayışına bir katkı mahiyetindedir.
Saadet Partisi bu milletin aslıdır, özüdür, ruh köküdür. Bizi biz yapan hassasiyetlerimizi, değerlerimizi muhafaza ederek duruşumuzu ve açıklamalarımızı devam ettireceğiz.
Erbakan Hocamızın siyasete damgasını vurmuş meşhur tabiri ile ifade edecek olursak niyetimiz her daim ve şartlar altında “Hayra motor şerre fren olmaktır.”
Tarihte karşılaştığımız zorlukları nasıl aştıysak, basiret, feraset, birlik ve beraberlikle alacağımız tedbirlerle Koronavirüs ve etkilerinin de üstesinden geleceğiz.
Samimi bir gayret, ilkesel bir duruşla bunu başaracağımıza yürekten inanıyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle tekraren hepinizi saygıyla selamlıyor, teşekkürlerimi arz ediyorum.