SOĞUK ALGINLIĞI SALGININA KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

SOĞUK ALGINLIĞI SALGININA KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Soğuk algınlığı salgınına karşı alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, yaşanan durumu 'soğuk algınlığı salgını' olarak tanımlıyor.

Prof. Dr. Sönmezoğlu, özellikle Covid-19 salgınının etkilerinin 2023'ten itibaren hafiflemeye başlamasına rağmen, kasım ayından itibaren ülkemizde, Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi artışlar yaşandığını belirtiyor. Bu durumu 'tripledemik' olarak adlandıran Sönmezoğlu, bu salgının içerisinde birçok virüsün yer aldığını ifade ediyor.Salgının nedenini açıklayan Prof. Dr. Sönmezoğlu, Covid-19 önlemleri nedeniyle insanların bağışıklıklarının düştüğünü ve bu süreçte grip gibi yaygın virüslere karşı bağışıklığın azaldığını belirtiyor. Bu durumun, insanların bir araya gelmeye başlamasıyla birlikte tekrar grip salgınlarına neden olduğunu söylüyor.

Şu anda özellikle İstanbul ve çevre illerde ciddi vaka birikimi olduğunu belirten Sönmezoğlu, hastanelerde yoğunluğun arttığını ve özellikle riskli gruplarda hastaneye başvuruların arttığını ifade ediyor. Ayrıca, soğuk algınlığı salgınında öne çıkan Omicron varyantının aşıya karşı koruyucu olmadığını belirten Prof. Dr. Sönmezoğlu, herkesin etkilenme riski olduğunu vurguluyor. Son olarak, bu tür salgınlardan korunmak için maske takma, hijyen önlemlerine dikkat etme, kapalı alanlarda özellikle riskli gruplardan uzak durma ve toplu taşıma araçlarında tedbirli olma gibi önlemleri hatırlatıyor.

Editör: Burak İNCEOĞLU