SİBER DAYANIKLILIĞI ARTTIRACAK 8 ÖNERİ

SİBER DAYANIKLILIĞI ARTTIRACAK 8 ÖNERİ

Siber güvenlik şirketi ESET siber saldırılarla başa çıkmak için alınması gereken önlemler konusunda yapılabilecekleri sıraladı.

Her yıl Ekim ayında kutlanana “Siber Güvenlik Farkındalık Ayı”  herkesin siber güvenlik önlemleri konusunda bilinçlenmek için fırsat tanıyor. Güçlü şifreler kullanmak, iki faktörlü doğrulama tercih etmek ve siber saldırılara karşı dikkatli olmak akla gelen ilk önlemlerden bazılarıdır.

Hem işletmelerin hem kişisel kullanıcıların alabileceği önlemlerden bazıları şunlardır:

Çalışma arkadaşlarınızı ve aile üyelerini eğitin: Eğitim her şeyden önce gelir. Siber saldırılara karşı bilinçlenmek ve eğitilmek bir olay karşısında nasıl tepki verileceğini bilmek birçok sorunu ortadan kaldırır.

Düzenli olarak verileri yedekleyin: Saldırı sonrasında veri kaybını önlemek için düzenli veri yedeklemesi yapmak önemlidir. Hem yerel hem bulut tabanlı yedeklemenin kullanılması büyük bir fayda sağlayacaktır.

Tepki planı hazırlayın: Bir siber güvenlik saldırısına nasıl müdahale edileceğini, kiminle iletişime geçileceğini ve saldırıdan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini detaylıca anlatan bir plan hazırlanmalıdır.

Haberdar olun: Siber güvenlik ile ilgili haberleri haftada en az bir kez kontrol edin. En son gelişen zafiyetlerden bilgi sahibi olmak ve cihazlara ne zaman yama yapılması gerektiğini bilmek gerekir.

Şüpheli hareketler hakkında tartışın: Gerçekleşen şüpheli hareketleri aile içinde veya işletme içinde tartışarak daha fazla bilinçlenebilir ve büyük bir soruna dönüşmesini önleyebiliriz.

Arkanızda cihaz bırakmayın: Kullandığınız tüm cihazların nerede olduğunu ve güncel olduğunu her zaman bilmeniz gerekir.

Hesapları ve erişim sık sık izleyin:  Hesaplarınıza ve cihazlarınıza ne zaman nereden erişildiğini kontrol etmeliyiz. 

Tüm finansal hesaplar, telefon operatörleri, internet servis sağlayıcısı ve benzeri iletişim bilgileri fiziksel olarak elinizde bulunsun: Bir olay meydana geldiğinde kartların bloke edilmesi ve SIM kartların devre dışı bırakılması için şirketlerin iletişim bilgilerini bilmeniz gerekebilir.

 

Editör: Burak İnceoğlu