177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

168. Sayı

167. SAYI

166. sayı

ŞEHRİN ORTASINDA TROPİKAL ÜRETİM: YEDİKULE & AYVANSARAY BAHÇE'DE MUZ HASADI

İstanbul’un kalbinde toprağa tutunan muz ağaçları bir kez daha meyve verdi. Yedikule & Ayvansaray Bahçe, üretmenin ve paylaşmanın şehirde de mümkün olduğunu gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2025 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 9.07.2025 23:17
  • A-
  • A+

Fatih Belediyesi tarafından kurulan Yedikule & Ayvansaray Bahçe’de ikinci muz hasadı tamamlandı. Tropikal bir meyve olan muzun İstanbul gibi büyük bir metropolün merkezinde sera koşullarında yetiştirilmesiyle gerçekleşen bu hasat hem üretim açısından önemli bir adım hem de şehir içinde tarım yapılabileceğinin somut bir göstergesi oldu.

Yedikule & Ayvansaray Bahçe, Fatih Belediyesi’nin kent yaşamına doğayla uyumlu yeni bir yaklaşım getirme amacıyla hayata geçirdiği projeler arasında yer alıyor. Bu bahçeler yalnızca tarımsal üretim alanı değil, aynı zamanda kentlilerin doğayla temas kurabilecekleri, üretime katılabilecekleri kamusal alanlar olarak işlev görüyor. Muz hasadı da bu anlayışın önemli bir örneğini oluşturuyor. Sera ortamında yetiştirilen muz ağaçlarının ikinci kez ürün vermesiyle bu üretim modelinin sürdürülebilirliği de ortaya konmuş oldu.

Muz sıcak iklimlerde yetişen bir meyve olmasına karşın uygun koşullar sağlandığında seralarda başarıyla üretilebiliyor. Ortalama 10 yıl ömre sahip olan muz ağacı dikimden yaklaşık 10–12 ay sonra ilk meyvesini veriyor. Kardeşlenme adı verilen yöntemle çoğalan bu bitki her 8 ayda bir düzenli ürün alınmasına imkan tanıyor. Yedikule & Ayvansaray Bahçe’de bu doğal döngü korunarak ikinci kez hasat yapılması sağlandı.

Hasat sürecinde muzun olgunlaşma evresine dair bilgiler de katılımcılarla paylaşıldı. Muz olgunlaşma aşamasında etilen gazı salgılayarak sararma sürecini doğal biçimde hızlandırıyor. Ev ortamında bu sürecin desteklenmesi için muzların yanına birkaç olgun elma konulması yeterli oluyor. Bahçeyi ziyaret eden katılımcılara bu tür bilgiler aktarılıyor; böylece hem tarım hem de gıda konularında farkındalık oluşturuluyor.

Yedikule & Ayvansaray Bahçe’nin bir diğer önemli yönü de kent yaşamına alternatif bir üretim kültürü kazandırması. Bahçede sadece muz değil, mevsimlere göre farklı sebze ve meyveler de yetiştiriliyor. Bu ürünlerin çoğu çocuklar ve gençler başta olmak üzere çeşitli yaş gruplarından katılımcılarla birlikte toprakla buluşturuluyor.

Fatih Belediyesi’nin bu projeyle hedefi yalnızca üretim yapmak değil; aynı zamanda kentte yaşayan bireylerin tarımsal bilgiye erişmesini sağlamak, gıdasını tanıyan ve üretebilen bir toplum yapısını desteklemek. Özellikle iklim değişikliği, gıda güvenliği ve doğal kaynakların korunması gibi konuların giderek daha çok önem kazandığı günümüzde küçük ölçekli ancak sürdürülebilir üretim alanlarının oluşturulması belediyelerin sorumluluk alanına giriyor.

Yedikule & Ayvansaray Bahçe’de gerçekleştirilen ikinci muz hasadı da bu yaklaşım doğrultusunda atılmış adımlardan yalnızca biri. Şehirde yaşayan bir çocuğun ilk kez toprağa dokunması, bir annenin çocuğuyla birlikte muz toplaması ya da kıymetli büyüklerimizin gençlere muz ağacının bakımını anlatması gibi sade ama anlamlı anlar bu projenin taşıdığı değeri daha da derinleştiriyor.

Fatih Belediyesi, Yedikule & Ayvansaray Bahçe gibi projeler aracılığıyla şehir yaşamında tarımı yeniden görünür kılmaya devam ediyor. İkinci muz hasadı da doğayla uyumlu bir yaşamın şehirde de mümkün olduğunu gösteren somut örneklerden biri olarak öne çıkıyor.

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

MAY GRUP'TAN HAZIR BETON SEKTÖRÜNE DEV YATIRIM: BÖLGENİN İNŞAAT DİNAMİKLERİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

TEFERİÇ ŞENLİKLERİNDE COŞKU ZİREVEDEYDİ

KAS-DER BAYRAMPAŞA ŞUBESİNDE BAŞKANLIK DEĞİŞTİ

BAYRAMPAŞA’DAN KOCATEPE’YE BÜYÜK TAARRUZ

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
ŞEHRİN ORTASINDA TROPİKAL ÜRETİM: YEDİKULE & AYVANSARAY BAHÇE

İstanbul

26.08.2025

  • İMSAK 04:45
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:55
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0
  • Salı 26.7 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Perşembe 27.3 ° / 21.6 ° Güneşli