Tarih: 11.11.2019 13:44

ŞEHİR VE MEDENİYET OKULU

Facebook Twitter Linked-in

Şehir ve Medeniyet Okulu 2019-2020 Eğitim Yılı Açılışı ile ilgili Eyüpsultan Belediyesi Kültür Sanat Merkezi´nde (EKSM) bir program düzenlendi.
Gerçekleşen programa Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde de bulunmuş, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ve Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara da katıldı.
Şehir ve Medeniyet okulunun açılışında öğrencilere seslenen ve ilk dersi yapan Nabi Avcı, yerel yönetimler, şehir estetiği, şehir kültürü konularında bilgi ve tecrübelerini paylaşarak öğrencilere nasihatlarda bulundu.
Prof. Dr. Nabi Avcı´dan sonra programın kapanış konuşmasını yapan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ?Kötü mimari kötü şehircilik, kötü insan üretiyor, kör noktalar hep kötülük üretir. İnsanlar yaşadığı yere benzer kavramı aslında mimariyle başlıyor. Türkiye´nin her yerine aynı bakış açısıyla bakılamaz.? diyerek sözlerine şöyle devam etti:

?EYÜPSULTANDAKİ HEDEFİMİZ VE İMAJIMIZ GÜZEL KAVRAMINI SÖYLENMEDEN SÖYLETMEK OLMALI?
?Hakkari´nin anlayışı, yaşam tarzı, düşünce yapısı farklı olabilir, Edirne´nin farklı olabilir. Türkiye maalesef bu mozağiyi kullanamamıştır. Türkiye´nin edebiyattan kültüre, sanata bir anayasası olması gerekiyor. Şehir ve Medeniyet kavramından anladığım ve yaşanmasını arzuladığım şey, bizden sonrakilerin de üstüne bir tuğla daha koyabileceği bir yapıyı anlatabilmek, öğretebilmek ve onlara bunu öğütlemek. Artık gençler nasihat dinlemiyor, bilgiye çabuk ulaşıyor. O zaman onlara güzeli göstermemiz lazım. Cemal Kutay şöyle derdi: ?Balkanlar´da güzel kelimesi ile Osmanlı kelimesi aynı kullanılır. Bir ahır kapısı güzelse Osmanlı kapısı; bir güzel kızı tarif ederlerken Osmanlı kızı derlerdi. Bir köprüyü, yolu tarif ederken Osmanlı denince çok güzel ve ihtişamlı olduğu anlaşılır. Onun için biz dönemimizde yaptığımız şeylere güzel kavramını söylenmeden söyletmeliyiz. Eyüpsultan´daki imajımız ve hedefimiz bu olmalıdır diyorum.?
Programın sonunda Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Prof. Dr. Nabi Avcı´ya katılımlarından dolayı teşekkür ederek Sertarikzade Kültür Sanat Merkezi Geleneksel Sanatlar Minyatür hocalarından Leyla Kara´nın yaptığı Eyüpsultan Minyatür Tablosunu hediye etti.
Açılış programı kapsamında EKSM fuaye alanında ise Şehir ve Medeniyet Okulu İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi öğrencilerinin yaptığı eserlerden oluşan bir sergi düzenlendi.
 
ŞEHRİN GELECEĞİNE YÖN VEREN BİR EĞİTİM
Alanında özgün ve model olabilecek bir içeriğe sahip olan Şehir ve Medeniyet Okulu; katılımcılarına, şehirciliğin kadim mirası üzerinde geçmişi anlama, günümüzü yorumlama ve gelecek için yerinde öngörüler ve düzenlemeler yapma kabiliyeti kazandırmayı hedefleyen entegre bir eğitim programı.
Öğrenciler, atölyelerde eğitmenlerden bire bir eğitim alma fırsatı yakalarken aynı zamanda katılımın zorunlu olduğu seminer programlarında perspektif gelişimlerini tamamlıyor. Bunun yanında okulda; saha araştırmaları, aktif okuma ve mülahazalar ile şehrin geleceğine yön verecek teknik ve teorik bilgi ve eğitimin ortaya çıkması planlanıyor.


PROJELERİNİ VE MAKALELERİNİ TESLİM EDEREK MEZUN OLUYORLAR
Atölyelerde eğitim gören öğrenciler, yıl sonunda grup çalışmasıyla ya da bireysel olarak tasarladıkları projelerini ve kaleme aldıkları makalelerini teslim ederek okuldan mezun oluyor..
Öğrencilerin kazandıkları bu tecrübe, üniversite öğrenimlerinde edindikleri teorik alt yapı ile desteklenerek kadim medeniyet bilincine sahip şehir idarecileri, planlayıcıları, düzenleyici ve konu hakkında akademik girişimde bulunacak yetkin zihinlerin oluşumu sağlıyor.

5 FARKLI ATÖLYE YER ALIYOR
Şehir ve Medeniyet Okulu bünyesinde, her atölyede 15 öğrenci olacak şekilde 5 atölye yer alıyor.
Doç. Dr. Burak Hamza Eryiğit yönetiminde devam ettirilecek Şehir Yönetimi Atölyesi´nde, şehrin yönetimine yönelik yaklaşımlar ele alınıyor ve atölyenin dersleri Cumartesi günleri 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.
Erdemli ve yaşanılabilir bir şehrin nasıl inşa edileceği sorusuna cevap arayan Kentsel Tasarım Atölyesi ise Doç. Dr. Onur Şimşek yönetiminde devam ediyor. Kentsel Tasarım Atölyesi dersleri, Cumartesi günleri 11.00-13.00 saatleri arasında yapılıyor.
Şehri, şehirciliği ve şehirliliği medeniyetimizin kadim mirasından yola çıkarak ele alan Şehir Estetiği Atölyesi Doç. Dr. Aynur Can yönetiminde, Cumartesi günleri saat 13.30-16.00 arasında gerçekleştiriliyor.
İslam mimarisi ve sanatında önemli bir yer tutan İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi, Serap Ekizler Sönmez yönetiminde, Cumartesi günleri 10.00-14.00 saatleri arasında oluyor.
Şehir kültürünü ve şehirliliği insan-mekân-şehir ilişkisi bağlamında ele alan Şehir Kültürü Atölyesi ise Prof. Dr. Köksal Alver yönetiminde, Cumartesi günleri saat 13.30-15.30 arasında yapılıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —