SEÇİMİN İPTAL GEREKÇESİ: GEÇERSİZ OYLAR DEĞİL, OTURUM BAŞKANININ ADAY OLMASI

Şafak operasyonuyla gözaltına alınıp tutuklanan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’nun görevden uzaklaştırılması sonrası yapılan başkanvekilliği seçimi, oturumu yöneten İbrahim Kahraman’ın aday olmasından iptal edildi.

TARİH: 11.10.2025 07:26
Son Güncelleme: 11.10.2025 07:29

Şafak operasyonuyla gözaltına alınıp tutuklanan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’nun görevden uzaklaştırılması sonrası yapılan başkanvekilliği seçimi, oturumu yöneten İbrahim Kahraman’ın aynı zamanda aday olması nedeniyle iptal edildi.

Bayrampaşa Belediyesinde 13 Eylül 2025 tarihinde düzenlenen şafak operasyonuyla, Başkan Hasan Mutlu dahil 48 kişi gözaltına alınmıştı. Görevden uzaklaştırılan Hasan Mutlu’nun yerine, İstanbul Valiliği 21 Eylül 2025 tarihinde başkanvekilliği seçimi yapılmasına karar verdi. Yapılan seçimlerde, kura çekimi ile CHP adayı İbrahim Kahraman başkanvekili seçilmişti.

21 Eylül 2025'teki seçimden bu yana, kamuoyunda farklı iddialarla tartışmalar sürerken, son olarak önceki gün AK Parti'nin bir TV kanalındaki görüntülerle oy pusulasında çentik olduğu algısı oluşturma girişimi, CHP’nin videonun öncesini ve sonrasını yayınlamasıyla karşılık bulmuştu. Tüm bu tartışmaların odağında olan başkanvekilliği seçimleri hakkında, İstanbul 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, oyların geçersizliğinden değil; adaylardan CHP'li Meclis 1. Başkanvekili İbrahim Kahraman’ın hem oturumu yönetmesini hem de seçime katılmasını "tarafsızlık ilkesine aykırı" bularak kararı tesis etmiştir.

 

KARARIN GEREKÇESİ

Kararda, "5393 sayılı Belediye Kanunu"nun 45. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen kanun hükmünde, örtülü kanun boşluğu bulunduğu sonucuna varıldığına işaret edilerek şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle anılan maddenin birinci fıkrasında yer alan, "Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak, ...bir başkan vekili seçer.' hükmünün, kamu yönetimine hakim olan, yukarıda zikrolunan tarafsızlık ve çıkar çatışmasından kaçınma ilkeleri de gözetilerek kanunun amacına uygun sınırlanması yoluyla yorumlandığında, seçim için aday belirleme süreci sonucunda adaylardan birinin aynı zamanda sırası ile meclis birinci başkan vekili, meclis ikinci başkan vekili ya da meclisin en yaşlı üyesi olması halinde meclise sırası ile meclis ikinci başkan vekilinin başkanlık etmesi, meclis ikinci başkan vekilinin bulunmaması ya da aynı zamanda seçimde aday olması durumunda, meclisin en yaşlı üyesinin meclise başkanlık etmesi, nihayetinde meclisin en yaşlı üyesinin seçimde aday olması durumunda ise aday olan en yaşlı üyeden sonra mecliste en yaşlı olan üyenin meclise başkanlık etmesi gerektiği şeklinde anlaşılması ve yorumlanması gerektiği sonucuna varılmıştır."

 

45. MADDE NE DİYOR

MADDE 45. — Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;

a)  Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, 

b)  Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, 

Seçer.

Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir.

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

EYÜPSULTAN’DA TOKAT YÖRESEL GÜNLERİ BAŞLADI

BAŞKAN DURSUN ÖĞRENCİLERİN KARNE HEYECANINA ORTAK OLDU

EYÜPSULTAN “ZUMBA KADIN SPOR ŞENLİĞİYLE”

BAK GİDİYORUZ

ARNAVUTKÖY’E 4 YENİ PARK, 6 BİN 400 METREKARELİK YENİ YAŞAM ALANI KAZANDIRILDI

ARNAVUTKÖY'ÜN MAVİ BAYRAKLI KARABURUN SAHİLİ, İSTANBUL'UN YENİ GÖZDESİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE ŞİRKET BAHANE, İŞÇİ ÇIKARMAK ŞAHANE!

“YAZ DÖNEMİNİ İYİ DEĞERLENDİR” TERAZİDERE SPOR KULÜBÜ YAZ KAYITLARI BAŞLADI

BAYRAMPAŞA’DA AK GÜVERCİN CENK ÇINAR’LA YENİDEN HAVALANIYOR

MİLLİ TAKIM ABD’Yİ YENDİ DÜNYA KUPASI’NA VEDA ETTİ

İBB’DEN DOPDOLU BİR KARNE ŞENLİĞİ

MÜHENDİSLİKTE YENİ VİZYON: "NASIL İŞ BULURUM?" DEĞİL, "NASIL PATRON OLURUM?"

“YAZA HARAKETLİ GİRİYOR” YAS SPOR OKULLARI AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI

YENİ MEDYA AKADEMİ’DEN 169 MEZUN: GELECEĞİN İLETİŞİMCİLERİ ARNAVUTKÖY’DEN

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN BİLİNÇLİ ÇOCUKLAR GÜVENLİ YARINLAR

ARNAVUTKÖY'DE PAZAR PAZAR'I KAPALI PAZARA KAVUŞTU

GAZİOSMANPAŞA’DA CEMEVİ TARTIŞMASI: PARK ALANINA KONTEYNER İDDİASI

AVRUPA’NIN SOFRASINDA TÜRK BALIĞI VAR

TOKAT YÖRESEL GÜNLERİ BAŞLIYOR

BEBEKLİKTE KAZANILAN AĞIZ BAKIMI YETİŞKİN GÜLÜŞÜNÜ ŞEKİLLENDİRİYOR

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
SEÇİMİN İPTAL GEREKÇESİ: GEÇERSİZ OYLAR DEĞİL, OTURUM BAŞKANININ ADAY OLMASI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30
  • Cumartesi 28.3 ° / 21.3 ° Güneşli
  • Pazar 27.3 ° / 21.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.5 ° / 21.3 ° Güneşli