Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın eksiye düşen rezevleri hakkında konuştu.
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Naci Ağbal'ın Merkez'in rezervlerini düşüren ekiple yola devam ettiğini hatırlatarak "Şimdi Sayıştay'ın bence oraya gidip, 'Eksi rezerve neden ve nasıl gelindi?' diye sorma zorunluluğu, görevi vardır" dedi.
"BUNU YAPAN HEYET HALA GÖREV BAŞINDA"
Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın 'eksi rezerve sebep olan' Para Politikaları Kurulu (PPK) üyeleri ile yola devam ettiğini belirten Yılmaz "MB PPK eksi rezerve sebep olan bir kurul. Bunu yapan heyet hala görevinin başında. Bu işi buraya getiren arkadaşların çıkıp bir açıklama yapmaları lazım ya da hükümetin bir rapor isteyip onların bunu niye ve nasıl yaptığını kamuoyu ile paylaşmaları lazım" dedi.
Sami Altınkaya'nın YouTube kanalında konuşan Yılmaz " "Naci Bey'in kaybolan MB kredibilitesini yeniden kazanmak için elinde altın tepsi ile sunulmuş bir fırsat var" ifadesini kullandı.
DÖVİZ KİME, KAÇA NASIL SATILDI?
"Döviz kime, kaça, nasıl satıldı? Hangi mekanizma ile satıldı? MB satmadığına göre, MB'nin dövizini kim, hangi mekanizma ile nereye aktardı?" sorularının cevaplanmaya muhtaç olduğunu kaydeden Yılmaz "Biliniyor ki kamu bankaları sattı. Bu el değiştirmeyi, ödeme emirlerini kim verdi ve MB hesabından çıkıp da alanların hesabına nasıl gitti? Bunların bilinmesi lazım" diye konuştu.
Yılmaz "Dövizi satan MB değil, dövizi kaybeden MB” diyerek satılan dövizlerin bir kısmıyla reel sektörün borcunu 25-30 milyar dolar azalttığını, ikinci olarak da yabancı yatırımcıların getirdiği parayı alıp gittiğini söyledi.
"VATANDAŞ DÖVİZ ALMAYA DEVAM EDİYOR"
Yılmaz şöyle devam etti: "MB de döviz satarak kuru belli bir seviyede tuttuğu için yabancılar ballı börekli kâr yazdılar ve çıkıp gittiler.
Dolayısıyla bir miktarı da buraya gitti, geriye kalanı da bütün bu olana bitene rağmen hâlâ döviz almaya çalışan ve devletine, yönetimine, ulusal parasına güvenmeyen yerleşik vatandaşın döviz tevdiat hesaplarında birikti. Vatandaş döviz almaya devam ediyor, döviz tevdiat hesaplarında yaklaşık 250 milyar dolar birikti."
"SAYIŞTAY DENETİMİNE TABİ DEĞİL AMA..."
Merkez Bankası'nın para politikalarına yönelik yaptığı işlemlerin Sayıştay denetimine tabi olmadığını belirten Yılmaz "MB'nin bütçesi vardır, yaptığı harcamalar, ihaleler ve alım satımlar; diğer kamu kurumları gibi Sayıştay tarafından denetlenir.
Ancak para politikası açısından 'Faiz, kur niye bu seviyede, daha düşükten döviz satmak isteyen varken niye yüksekten aldın?' diye yerindelik denetimi yapamaz. Çünkü MB'nin bu kararlardaki amacı toplumsal faydayı yükseltmektir, önünde enflasyonu aşağı çekme hedefi vardır. Dolayısıyla Sayıştay bu tür soruları sormaz. Şimdi Sayıştay'ın bence oraya gidip, ‘Eksi rezerve neden ve nasıl gelindi?' diye sorma zorunluluğu, görevi vardır. Bence oraya gitmeli ama göndermeyeceklerini de biz biliyoruz. Ama başkan kendisi inisiyatif alıp, bir müfettiş ile inceleme yapabilir" dedi.
İstanbul
21.11.2024