SAVAŞ HABERLERİ TRAVMA YARATIYOR

SAVAŞ HABERLERİ TRAVMA YARATIYOR

Savaş ile ilgili haberleri takip etmek insanlarda travmatik stres yarattığı ortaya çıktı. Doktorlar kendimize sosyal medya kısıtlaması getirmemiz gerektiğini söylüyor.

Uzman klinik psikolog Merve Umay Candaş Demir, “ Bu haberler karşısında elbette stresli hissedebiliriz. Ancak bunun ölçüsü ruh sağlığı ve beraberinde beden sağlığımızı olumsuz etkiler.” Diyor.

Önce Rusya-Ukrayna savaşı ardından ise İsrail-Hamas savaşının insan psikolojisine etkilerini anlattı. ”Savaş, hiç tartışmasız ruh sağlığımızı olumsuz etkiliyor.” Diyen Psikolog Merve Umay Candaş Demir, Dünyanın ve ülkemizin güvenilir, insanların sevgi dolu olduğuna dair tüm inancı savaşların zedelediğini söyledi.

SAVAŞA MARUZ KALMASAK DA UZAKTAN ETKİSİNİ HİSSEDERİZ

“Gün içinde sebepsiz huzursuzluk, tetikte olma hali, agresyon, öfke kontrol güçlükleri, uykuda bozulma, iştahta bozulma, hayatı sorgulama, anlamsızlık içinde olma hali, hayattan zevk almama gibi belirtiler görülebilir” diyerek Merve Umay Candaş Demir anlattı.

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “ En büyük tetikleyici doğruluğundan emin olamadığımız savaş haberlerine maruz kalmaktır. İçinde bulunduğumuz dijital çağda haberlere ulaşmak çok kolay fakat doğru habere ulaşmak ise çok zor. Medya manipülasyon aracı olarak kullanılabiliyor ve maalesef insanların kutuplaşmasına ve linç kültürüne katkı sağlıyor. Bu sebeple duygusal hassasiyetlerimize dokunan haberlerin doğruluğuna emin olmalıyız. “ dedi.

FELAKET HABERLERİNDEN UZAK DURUN

“3. Dünya savaşı, kıyamet günü” gibi ifadelere tıklamadan önce düşünmek gerektiğini vurgulayan Psikolog Merve Demir, “Felaketleştirme içeren haberlerden kesinlikle uzak durmalıyız” diyerek ekledi.

 

Editör: Burak İnceoğlu



Anahtar Kelimeler: SAVAŞ HABERLERİ TRAVMA YARATIYOR