178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

168. Sayı

167. SAYI

SAHURDA BEREKET VARDIR

İmsaktan önce son durağımız olan sahur yemekleri, oruçlarımızı tam, sağlıklı ve kolay bir şekilde tutabilmek ve Peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmek için ihmal edilmemesi gerekmektedir.

TARİH: 28.04.2020 13:45
Son Güncelleme: 28.04.2020 13:45

İmsaktan önce son durağımız olan sahur yemekleri, oruçlarımızı tam, sağlıklı ve kolay bir şekilde tutabilmek ve Peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmek için ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Sahur, ikinci fecirden az önceki vakit olan seher vaktinde yenilen yemek demektir. Sahura kalkmakla hem bir şeyler yenilerek oruç için enerji toplanmış hem de bir sünnet yerine getirilmiş, seher vaktinin feyiz ve faziletinden yararlanılmış olur. Bu bakımdan bir yudum su ile de olsa sahur yapmak ve sahur yemeğini mümkün olduğunca, gecenin son vaktine denk getirmeye çalışmak uygun olur. Peygamberimizin sahura kalkmayı teşvik ve tavsiye eden birçok hadisi bulunmaktadır:

“Oruç tutmak isteyen sahurda bir şeyler yesin” (Müsned)

 “Sahura kalkın, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” (Buhârî- Müslim)

 “Sahur yemeği ile gündüz tutacağınız oruca; ve öğle üzeri uykusuylada (kaylûle) teheccüt namazına kuvvet kazanın” ( İbn Mâce).

 Bazı hadislerde sahurun tamamen terkedilmeyip bir yudum su ile bile olsa yerine getirilmesi tavsiye edilmiş, sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağı belirtilmiş (Müsned), sahur yemeği “mübarek gıda” olarak nitelenmiştir (Ebû Dâvûd, Nesâî).

Sahabe-i Kiram bu yemeğin bereket getirmesini, bu bereketin ise, felaha yani kurtuluşa, sağlık ve afiyete sebep olmasını umuyorlardı. Onun içindir ki, Nu’man b. Beşir, caminin minberinden Müslümanlara seslenirken “ Biz vaktiyle sahura felah (kurtuluş) yemeği derdik” diye hitap etmiştir.

Peygamberimiz, sahuru mümkün olan son vakte denk getirmeyi teşvik ettiği gibi iftarın da vakit girer girmez yapılmasını teşvik etmiştir. Bu iki teşvikten çıkarılabilecek anlam, ibadetin mümkün olduğunca kolay hale getirilmesidir.

Sahur vakti fakihlerin çoğunluğuna göre gecenin son yarısının, bazı Hanefî ve Şâfiîler’e göre son altıda birinin başlangıcıyla tan yerinin ağarması arasındaki zaman dilimidir. Şafak sökmesi veya tan yerinin ağarmasıyla kastedilen ise sabah namazı ve orucun başlangıç vaktinin girmesidir. Hz. Peygamber, kendi döneminde İbn Ümmü Mektûm’un okuduğu sabah ezanından önce Bilâl-i Habeşî’nin teheccüd namazına veya oruç için sahura kalkacakları uyandırmak üzere okuduğu ezanın sahur yemeğine engel olmadığını ifade eden hadisi (Buhârî, Ebû Dâvûd), sahura kalkmayı özendirme yanında sahur yemeğinin olabildiğince geciktirilmesinin uygun olduğu anlamını da içermektedir. Resûl-i Ekrem’in sahur uygulamalarıyla ilgili rivayetler de bunu destekleyici nitelikte olup hemen hepsinden onun sahur yaptıktan sonra uzun bir süre geçmeden (elli âyet kadar okunabilecek bir zaman geçince) sabah namazını kıldırdığı anlaşılmaktadır (Buhârî, Müslim,Nesâî).

Bu konudaki delilleri değerlendiren fakihler sahuru son vaktine bırakmanın müstehap olduğu sonucuna varmışlardır. Ancak bu hüküm imsak vaktinin girmesiyle sınırlıdır; vaktin girip girmediğinde tereddüt ediliyorsa yiyip içmek mekruh olur. Fakihlerin çoğunluğuna göre -oruç tutmama kastı yoksa- sahur yemeği oruca niyet yerine geçer.

Sahur vaktini yalnız yeme içme olarak değil ibadetle de değerlendirmek gerekmektedir. Diğer zamanlarda çoğu zaman ihmal ettiğimiz teheccüd namazını kılarak ve Kur’an tilaveti yaparak tutacağımız orucumuza manevi bir hazırlık yapmış oluruz.

Sahurun bereketinden istifade etmek temennisi ile…

Anahtar Kelimeler: SAHURDA BEREKET VARDIR

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

İSTANBUL 2 EKİMDE RÜZGARA TESLİM OLUYOR

BAŞKAN VEKİLİ KAHRAMAN'DAN İSTANBUL HALCİLER DERNEĞİ'NE ZİYARET

KIZILAY BAYRAMPAŞA ŞUBESİ'NE DAYANIŞMA ZİYARETİ

TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ'NDEN ONKOLOJİ HASTALARINA MORAL ZİYARETİ

SULTANGAZİ'DE SAHNE SENİN

GAZETECİLİKTE DURUŞUMUZ: TARAF OLMAK DEĞİL, ADALETİN YANINDA DURMAK

HASAN MUTLU DOSTLUK NİŞANESİ MEKTUPLARINIZI BEKLİYOR

KAYMAKAM ABDULLAH ÇİFTÇİ'DEN CEM SULTAN CAMİİ'NDEN İHH ZİYARETİNE

“Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin yurtdışındaki ilk durağı netleşti

Breza-94" Kitabı Bayrampaşa'da Tanıtıldı

İBB BAŞKAN VEKİLİ ARSLAN'DAN BAYRAMPAŞA'YA ZİYARET

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ SAHADA: TÜM PARKLAR VE YEŞİL ALANLAR SIFIRDAN YENİLENİYOR

BAYRAMPAŞA HÜKÜMET KONAĞI İNŞAATI HIZLA YÜKSELİYOR

KAPSAMLI SAHA TURU: BAŞKAN VEKİLİ KAHRAMAN TESİSLERİ İNCELEDİ

DONALD TRUMP’DAN GAZZE İÇİN 20 MADDELİK BARIŞ PLANI

BAYRAMPAŞALI KADINLAR ÜRETİYOR PROJESİ

MAHMAUT ARIKAN: "YEREL BASIN GÜÇLENİRSE TÜRKİYE ŞEFFAF OLUR"

MİNİK URAS YAŞAMA TUTUNMAK İÇİN DESTEĞİNİZİ BEKLİYOR

AK PARTİ'Lİ SAVCI SAYAN BAYRAMPAŞA’DA OLANLARA İSYAN ETTİ

ÇANKIRI YARENLER FESTİVALİ SULTANGAZİ’DE BAŞLADI

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

02.10.2025

  • İMSAK 05:30
  • GÜNEŞ 06:55
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:15
  • AKŞAM 18:52
  • YATSI 20:11

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2
  • Perşembe 22.1 ° / 16.2 ° false
  • Cuma 22.5 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19.3 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı