REAL SEKTÖR YERİNE FİNANS SEKTÖRÜ HER DÖNEMDE KAR ETTİ

REAL SEKTÖR YERİNE FİNANS SEKTÖRÜ HER DÖNEMDE KAR ETTİ

İstanbul Ticaret Odası İTO Meclisi 2021 Yılı Mart ayı toplantısını yaptı, Konuşma yapan Rasim Bilgehan; "Milli Beka Ekonomisini Oluşturmalıyız" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi Önceki Dönem Başkan Vekili, İTO Meclis Üyesi Rasim Bilgehan, İTO’nun 2021 yılı Mart Ayı toplantısında konuştu. Bilgehan konuşmasına Geçtiğimiz hafta kaza kırıma uğrayan askeri helikopterde canlarını yitiren 11 şehidimize rahmet dileyerek başladı.

MİLLİ BEKA EKONOMİSİNİ OLUŞTURMALIYIZ.

Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin ekonomi olduğunu, bunun uzun bir süre böyle kalacak gibi göründüğünü belirten Rasim Bilgehan; “ Milli beka ekonomisini nasıl kuracağız? Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, üniversiteler ve gazetecilerin tartışmaları gereken konuların başında ekonomi olmalıdır. Küresel emperyalizmin yaklaşmakta olan ayak seslerini duyduğumuz bu saldırılarına nasıl bir yapıyla karşı çıkacağız? Sürekli kur üzerinden operasyona uğrayan Türkiye ekonomisinin faiz sarmalından çıkması lazım.

Daha önceki konuşmalarımda yüksek faize ilişkin kaygılarımı belirtmiştim. Gerçek piyasa asla yüksek faiz istemez. Yüksek faiz sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada tartışıla gelen eski bir konu çok boyutlu bir tartışma alanıdır. Türkiye gibi yükselen ekonomileri yüksek cari açık, acil dış borç arayışı sarmalına sürükleyen sistem aslında basit ama bir o kadar da öldürücüdür” dedi.

Bankacılık sektörünü de eleştiren Rasim Bilgehan; “Finans sektörü ile reel sektör arasında her geçen gün artan uçuruma dikkat çekmek istiyoruz. Esasen ülkeleri ayakta tutan reel sektördür. Finans sektörü üretime katılmadan onun kaymağını yer. Milli sanayicilerimizi finans oligarşisine karşı nasıl koruyacak? Üretim alanlarını geliştirecek işbirliklerine ihtiyaç var. Çünkü reel olmayan, üretime katılmayan hiçbir şeyin insanlığa faydası yoktur

 Türkiye bankacılık sistemi yüksek faiz. Kısa, vadede ve orantısız teminat üzerine oturmuştur. Geriye dönüp baktığımızda. Faizler yüksekken banka karları artmış. Faizler düşükken banka karları artmış. Pandemi döneminde banka karları artmış. Ekonomi küçülmüş, banka karları artmış, ekonomi büyümüş, banka karları artmış. Deprem olmuş banka karları artmış. Kredi genişlemesi varken banka katları artmış. Kredi daralması varken banka karları artmış her koşulda ve her ortamda sürekli karlılığını artıran bir bankacılık sektörü var. Bu bankacılık anlayışını değiştirerek Türkiye'nin önünü açmalıyız” ifadelerini kullandı.