Tarih: 26.03.2020 13:23

PROFÖSÖRLERİN ÇIĞLIĞI YERLİ TOHUMA DARBE

Facebook Twitter Linked-in

Yıllardır yerli tohum üretmeyen Türkiye'ye bir ışık olan Denizli Pamukkale Üniversitesi’na bağlı , yerli tohum ve bitki üretilen Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM), tarlalarına üniversite rektörü Hüseyin Bağ, dozerle dağıttı. Yapılan bu uygulamaya direnen öğretim görevlileri ise tartaklandı.

Denizli Şifre haber portalında çıkan habere göre  Denizli’de Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın ‘bilim tarlasına dozer operasyonu’ tüm büyük tepki topladı. Merkezde çalışan  ABD'nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan Cornell Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ile Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’ın gece sabahlara kadar nöbet tutmasına karşın, ertesi gün Rektör Hüseyin Bağ’ın da aralarında yer aldığı dozerli ekip, Türkiye’nin gıda geleceğinin mihenk noktalarından biri olan BİYOM’un ekili tarlalarına dozerle girerek yerle bir etti.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın başını çektiği ‘bilim tarlasına dozer operasyonu’ tüm Türkiye’de büyük tepki topladı. Buna tepki gösteren BİYOM Profesörlerinden Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ise, bin bir emekle üretilip dikilen, laboratuar ürünü bitkileri korumak için kendini dozerin önüne attı.

İlk haberin yayınlanmasından, bu haberin hazırlandığı ana kadar PAÜ yönetiminden her hangi bir açıklama gelmezken, kendi üniversitesine ait, Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM)’nin 10 dönümlük bilim tarlalarına, yaptırmayı düşündüğü park, kafe vb. gibi yapılar için kanalizasyon kanalı kanalı kazdırmak istediği iddia edilen Rektör Bağ’ın, kendi tel örgüsünü, kendi personeline yıktırarak dozerle BİYOM’a ait bilim tarlasına girmesi şaşkınlık yaratırken, sosyal medya ve ekşi sözlük yazarları da “Başka kazılacak yer bulamadı mı sayın rektör” şeklinde tepki gösterdi.

Gece gündüz çalışarak, brokoliden, havuca ve soğana kadar birçok yerli tohumu korumak ve geliştirmek amacıyla gecesini gündüzüne katan BİYOM’un 18 yıllık profesörlerinden Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, ilk gelen dozerin şoförü ile güvenlik personeline direnerek, bilim katliamını engelledi. Hatta gece bir şey yaparlar, diye sabaha kadar da , diğer profesör arkadaşı Prof. Dr. Ali Ramazan Alan’la birlikte bilim tarlasının başında nöbet tuttu.

Merkezin her iki profesörü de, sabah olduğunda karşılarında yeniden dozeri ve üniversitenin güvenlik görevlilerini gördü. Bu sefer önemli bir fark vardı, o da ekibin başında PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ’ın da bulunması…

Alanında uzman, biri 18 yıl, biri de 11 yıl PAÜ’nün BİYOM Merkezinde görev yapan her iki profesörün tüm çabalarına rağmen, Rektör Bağ ve ekibi, yapılacak tesisler için gerekli olan kanalizasyon hattını açmak için kazıyı başlattılar.

Olaya tepki gösteren ve gözyaşlarına boğulan Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, son çare olarak kendini kazıya başlayan dozerin önüne atmakta buldu. PAÜ Güvenlik elemanlarının girişimiyle zorla yattığı yerden kaldırılan Prof. Dr. Toprak ile Prof. Dr. Alan’ın tüm çabaları sonuç vermezken, bu arada darp edildiklerini ileri süren her iki profesör de, polise giderek suç duyurusunda bulundu.

Polise suç duyurusunda bulunduktan sonra, rapor için hastaneye sevk edildiklerini söyleyen Prof. Dr. Toprak ile Prof. Dr. Alan “İçimiz sızlıyor. Değerli araştırmaların ürünü olan bu bitkilere, çalı çırpı muamelesi yaptılar. Rektörümüze yalvardık; ama dinletemedik… Tüm dünyaya rezil olduk. Bir bilim yuvası, kendi kendine bu kıyımı nasıl yapar. Merkezimize ve bilimsel çalışmalarımıza bu zulmü mübah görenlerle ilgili her türlü hukuki süreci başlatacağız”dediler.

PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ, uzun yıllardan beri faaliyette bulunan kendi üniversitesine bağlı, Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM), Tarım bakanlığı ve AB destekli, yerli tohum ve bitki üretim merkezine ait milyonluk projelerin yürütüldüğü üretim merkezinin tarlalarına dozerle daldı, öğretim üyelerini tartakladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —