ÖZEL GAZİOSMAPAŞA HASTANESİ KÖK HÜCRE BAĞIŞ KAMPANYASI YAPTI

ÖZEL GAZİOSMAPAŞA HASTANESİ KÖK HÜCRE BAĞIŞ KAMPANYASI YAPTI

Yeni yüzyıl üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Kızılay işbirliğiyle ve Gaziosmanpaşa Belediyesi katkılarıyla kök hücre bağış kampanyası yapıldı.

Bağış kampanyasını ziyaret eden Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “Sağlıklı yaşamak herkesin ideali. Yeni gelişen kök hücre tedavisinde donör olmak gerçekten gurur verici. Bu kampanyaya ev sahipliği yapan hastane yönetimini,  doktorlarımızı ve bağışçılarımızı yürekten kutluyorum” dedi. ‘’Bir can kurtarmak aslında vatanı kurtarmaktır’’ diyen Hasan Tahsin Usta bağış yapmanın önemini vurguladı.

Yönetim kurulu üyesi Dr. Sedat Azak, “Üniversite öğrencileri, belediye, kaymakamlık çalışanları ve bütün halkımızı bağış vermeye davet ediyoruz” dedi. Türkiye’nin yurt dışından kan aldığını ve artık Türkiye’nin de yurt dışına kan verecek duruma gelmesini istediğini ekledi.

BÜTÜN ÜLKELERE KÖK HÜCRE BAĞIŞI YAPIYORUZ

‘’Biz Türk kök çatısı altında bütün ülkelere kök hücre bağışı yapıyoruz.’’ Diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Barış Malbora, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’ Kemik iliği, isminden de anlaşılacağı gibi bizim kemiğimiz ilik yapısında damarlarımızda bulunan kanın fabrikasıdır.’’  Diyerek Lösemilerde, kemik iliği yetmezliğinde kök hücre tedavisinin kullanıldığını söyledi. 

Birçok farklı kurumda bağış için bir araya geldi. İstanbul Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir Odası temsilcileri kampanyaya destek oldu.  Bütün meslektaşlarını bu kampanyaya bağış yapması için hastaneye davet etti. BHT CLİNİC Tema Hastanesi yetkililerinin de kardeş hastanesine destek vermeye geldiler. 

AİLE DIŞI NAKİL SAYILARI OLDUKÇA ARTTI

Erişkin Hematolojisi bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Hasan Sami Göksoy, “Bu bir hücre naklidir. Kan naklinden pek bir farkı yok.’’ Dedi. ‘’Türkiye’de böyle bir kök hücre bankası oluşmasıyla birlikte aile dışı nakil sayıları oldukça arttı’’ diyerek ekledi.  Bağış sonrası neler bağışçı ve hastayı neler beklediğini Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Zengin açıkladı. ‘’Alıcının hayatı tabii ki sağlık konusunda değişir ama vericinin hayatında pek bir şey değişmiyor.  Vericiye 5 gün boyunda günde 2 kere yapılmak üzere bir aşı veriliyor. Bunu hiçbir sağlık kurumuna gitmeden kendisinin bile yapabileceği kadar kolay bir aşı. 5 gün boyunca kendi sağlığına dikkat etmesi gerekiyor. Aşı gündelik hayatına etkilemiyor sadece kemik ağrıları olduğuyla alakalı şikâyetler geliyor. 5 günün sonunda ise basit bir damar yoluyla biz kandaki kök hücreleri alıyoruz.’’  Dedi.