Yakın zamanda Facebook CEO’su Marc Zuckerberg tarafından duyurulan Metaverse, gelecekte çok daha fazla karşımıza çıkacak gibi duruyor. Artık yatırım amaçlı arsa almayı Metaverse üzerinden gerçekleştiren insanlar, geleceğin bu yönde ilerlediği konusunda hemfikir.
Metaverse AVM'ye dönüşüyor.
VR teknolojisini kullanarak başka bir evrene geçiş yaptığımız, arkadaşlarımızla buluştuğumuz, dünyanın bir ucundaki konseri dinlediğimiz ve hatta ölen yakınlarımızı görebildiğimiz artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kullanıldığı evren ötesi dünya:
İlk kez 1992’de yayınlanan Neal Stephenson imzalı ‘Snow Crash’ romanında ortaya atılan Metaverse, 30 yıl sonra hayatlarımıza hızlı bir şekilde entegre olmaya başladı. Ovr isimli bir sanal evrende, Türkiye’nin en iyi arsaları satışa çıktı. Türkiye’de şimdiye kadar sanal olarak 20 bin parsel satılırken, İstanbul satışlarda ilk sırada kendine yer buldu. İstanbul’un en hareketli yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'ndeki tüm parseller satıldı. Arka sokaklarda kalanlar için ise istenen fiyat yaklaşık 400 TL.
İstanbul’da Nişantaşı’nda ki arsaların çoğu satılırken, boş parseller yaklaşık 250 TL’ye satın alınıyor. İstanbul’da satılan gayrimenkullerin çoğu Avrupa yakasında. Anadolu yakasında ise Kadıköy ve Üsküdar ön plana çıkıyor. Ortaköy ve boğaz hattında parseller 500 TL iken, Bağcılar ve Esenler’de yaklaşık 135 lira civarında satılıyor.
Lokasyon ve semtinizin canlılığı önemli bir husus. Merkeze yakın bir arsa ve parsel daha pahalıyken içerilere doğru gidildikçe fiyatlar düşüyor. İleride değerlenecek ve yüksek fiyatlara bu parseller satılacak umuduyla şimdilerde herkesin gözü Metaverse arsalarında.
Peki bu arsaları nasıl satın alabiliriz? Öncelikle kendinize dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler ile ya da sanal cüzdan üzerinden Metaverse'ün yerel para birimi kripto para ile arsanızı satın alabilir, satıcıya fiyat konusunda teklif de verebilirsin
Metaverse nedir?.
Metaverse sınırları zorlayıcı sanal dünyasında sadece arsa alıp, arkadaşlarınızla bir araya gelmiyorsunuz. Aynı zamanda kaybettiğiniz yakınlarınızla da buluşmak Metaverse ile gerçek oluyor. Kulağa oldukça ilginç gelse de önümüzdeki zamanlarda yıllar önce ölen yakınlarıyla bu evrende bir araya gelen insanları daha sık görmeye başlayacağımız da bir gerçek.
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi A. Seçkin Canan, öncelikle Metaverse’ün çok temel bir içgüdü olan iletişimden ortaya çıktığını, herkesi kasıp kavuran bu sanal dünyanın gelişiminde başta Facebook olmak üzere Epic Games, Snapchat, Nvidia, Microsoft ve Apple gibi devlerin büyük rol oynadığını dile getirdi.
'ÖLEN YAKINLARINIZLA BULUŞMAK MÜMKÜN OLACAK'
VR ve AR yani sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin entegre olarak hayat bulduğu bu yeni dijital dünyada sınırlar ortadan kalkıyor. Şimdilerde teknolojinin elverdiği doğrultuda bazı ekipmanlar kullanarak pek çok şirketin sanal toplantılar ve buluşmalar yaptığını, etkinlikler gerçekleştirdiğini, showroom açarak ürünlerini sergilediğini görüyoruz. Bu sanal evrende biraz daha ileri gidersek bizleri oldukça farklı deneyimlerin bekliyor.